Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
337.92 Кб
Скачать
  1. Історія розвитку педагогічної антропології за кордоном

Антропологічні ідеї активно розробляються в зарубіжній педагогіці. У 1928 році вийшла праця Г. Нуля «Педагогічна людинознавство», де обгрунтовувалася думка про створення педагогічної антропології, яка повинна являти собою синтез різних підходів до людини і служити в якості теорії педагогічної діяльності. Виховання (освіта) розумілося Г. Нолем як спочатку властивий людському буттю атрибут і виводилася із специфіки людського існування, з природи самого воспитуемого. Він вважав людину пластичним істотою, здатним до саморозвитку, до здійснення пошуку свого покликання в процесі виховання. Вихователь тільки тоді зможе забезпечити розвиток задатків, здібностей вихованця, коли він буде забезпечений надійним інструментарієм, узятим з різних наук про людину. Різноманіття людинознавчих наук повинен створити цілісний педагогічний образ людини. 

Головним для педагогічного антрополога є питання про сутність людини і її утворення. На думку О. Больнова, цю сутність не можна розуміти як незмінну і задану на всі часи: педагогіка не повинна орієнтуватися на завершену картину людини, так як це закриває їй погляд у майбутнє. «Відкритість" сутності людини - світоглядна основа свободи дій для вихователя. Навчання та виховання визначаються як категорії людського буття і поза людиною не мисляться. 

Антропологічний погляд на освіту повинен створити новий тип педагогіки. Її головним завданням має стати розуміння сутності виховання з позицій філософської антропології. Для педагогічної антропології «відкритим питанням», як вважав В. Лох, стає процес виховання, і вона повинна зрозуміти виховну обумовленість людини. 

У розумінні І. Дерболава, педагогічна антропологія - це одна з наукових дисциплін в системі наук про навчання і виховання людини, свого роду теорія педагогічної діяльності. Вона вивчає і обгрунтовує можливості виховання взагалі. Крім педагогічної антропології мають право на існування дидактика, методика. Педагогічна антропологія не досліджує конкретні педагогічні проблеми, а виступає як методологія наук про виховання. У той же час педагогічна антропологія узагальнює біологічні, психологічні, соціологічні дані про буття людини в освітньому процесі. 

Г. Рот також розумів педагогічну антропологію як ін-тегратівную науку, що узагальнює різні наукові знання про людину в аспекті виховання, в тому числі і педагогічні. У той же час педагогічна антропологія - це не дисципліна, а своєрідне ядро загальної педагогіки, яке вбирає в себе наукові результати про людину в процесі виховання. Особливе місце в системі антрополога педагогічних наук відводиться психології. Згідно Г. Роту, психологічне дослідження виховання в певній мірі рівнозначно інтегративної педагогічної антропології. Але існує специфіка психологічного та педагогічного поглядів на людину та її виховання. Психологія вивчає людини реального, яким він є сам по собі, педагогіка вчить тому, що з людини можна зробити шляхом виховання і як цього можна домогтися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]