Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод для самостійної роботи.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
179.52 Кб
Скачать

3. Показники і методи вимірювання продуктивності праці

Продуктивність праці це показник її ефективності, результативності, що характеризується співвідношенням обсягу продукції, робіт чи послуг, з одного боку, та кількістю праці, витраченої на виробництво цього обсягу, з іншого.

Залежно від прямого чи оберненого співвідношення цих величин ми маємо два показники рівня продуктивності праці: виробіток і трудомісткість.

Виробіток — це прямий показник рівня продуктивності праці, що визначається кількістю продукції (робіт, послуг), виробленою одним працівником за одиницю робочого часу, розраховується за формулою

В = V : Т,

де В — виробіток

Vобсяг виробництва продукції (робіт, послуг);

Т затрати пр аці на випуск відпов ідного о бсягу продукції (робіт, послуг).

Трудомісткість це обернений показник рівня продуктивності праці, що характеризується кількістю робочого часу, витраченого на виробництво одиниці продукції (робіт, послуг) і розраховується за формулою

ТМ = Т : V.

Для планування і аналізу праці на підприємстві розраховуються різні види трудоміс ткості:

  1. Технологічна трудомісткість т) визначається витратами праці основних робітників. Розраховується для окремих операцій, детал ей, виробів.

  2. Трудомісткість обслуговування о) визначається витратами праці допоміжних робітників, що зайняті обслуговуванням виробництва.

  3. Виробнича трудомісткість (Тв) складається з технологічної трудомісткості та трудомісткості обслуговування, тобто показує витрати праці основних і допоміжних робітників на виконання одиниці роботи.

  4. Трудомісткість управління (Ту) визначається витратами праці керівників, спеціалістів, технічних виконавців.

  5. Повна трудомісткість продукції (Тп) відображає всі витрати праці на виготовлення одиниці кожного виробу. Вона визначає ться за формулою

Тп = Тт+ Т о+ Ту= Т в+ Ту.

4. Фактори і резерви підвищення продуктивності праці

Фактори зміни певного показника — це сукупність всіх рушійних сил і причин, що визначають динаміку цього показника.

Відповідно фактори зростання продуктивності праці це вся сукупність рушійних сил і причин, що призводять до збільшення продуктивності праці

Всі фактори підвищення продуктивності праці поділяються на такі групи:

  1. За рівнем керованості:

  1. Ті, якими може керувати господарюючий суб’єкт (управління, організація, трудові відносини, кваліфікація і мотивація персоналу, техніка і технологія, умови праці, інновації тощо).

  2. Ті, що знаходяться поза сферою керування господарюючого суб’єкта (політичне становище в країні і в світі, рівень розвитку ринкових відносин, конкуренція, НТП, загальний рівень економічного розвитку, розвиток інфраструктури тощо).

  1. За змістом можна поділити на три групи:

  1. Соціально-економічні, що визначають якість використовуваної робочої сили.

  2. Матеріально-технічні, що визначають якість засобів виробництва.

  3. Організаційно-економічні, що визначають якість поєднання робочої сили із засобами виробництва.

Резерви зростання продуктивності праці — це такі можливості її підвищення, які вже виявлені, але з різних причин поки що не використані. Резерви використовуються і знову виникають під впливом науково-технічного прогресу.