Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум_1.doc
Скачиваний:
274
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Ситуаційна задача

Труп гр. А. виявлено на узбіччі дороги. При судово-медичній експертизі трупа встановлено: Одяг на всіх поверхнях з ділянками забруднення сірим пилом. На підошвах черевиків множинні паралельні глибокі подряпини, що проходять під кутом приблизно 60° до поздовжника підошви ззаду наперед, зсередини назовні. В тім’яно-потиличній ділянці голови – рана Y-подібної форми з довжиною складових 5, 3,5 та 2,3 см. Краї рани нерівні, осаднені, синцеві, дещо відшаровані від кісток, що підлягають. В глибині рани вбачаються множинні дрібні скалки скла. Дно рани утворене неушкодженим апоневрозом. На правій половині обличчя просторе садно розмірами 7х6,5 см. На спині та сідницях множинні просторі садна розмірами до 14х13 см, не вкриті кірочками, на тлі їх вбачаються множинні паралельні подряпини, орієнтовані вертикально. На тильних поверхнях обох кистей множинні дрібні садна, не вкриті кірочками, розмірами від 0,1х0,1 см до 0,9х0,6 см. По задній поверхні лівої гомілки, в верхній третині її – багряно-синюшний синець овальної форми з поздовжником, орієнтованим горизонтально, розмірами 12х8 см. Нижній край синця розташований в 25 см від рівня підошов. Визначається патологічна рухливість кісток лівої гомілки на межі верхньої і середньої третин її. В м’яких покровах голови відповідно рані в потиличній ділянці − масивний темно-червоний крововилив розмірами 13х11 см, товщиною в центрі 0,4 см. Вбачається лінійний перелом луски потиличної кістки, що проходить зверху донизу, дещо зовні всередину, переходячи на основу черепа лінія перелому роздвоюється на дві, що утворюють кут приблизно в 60°. Під павутинною мозковою оболонкою відповідно заднім поверхням півкуль мозочку та потиличних часток півкуль головного мозку множинні масивні зливні крововиливи. В стовбурі головного мозку множинні дрібновогнищеві темно-червоні крововиливи. Біля основи серця, навколо воріт легень обмежені темно-червоні крововиливи. При додаткових розрізах м’яких тканин шиї, спини, попереку, сідниць, стегон, гомілок, плечей та передпліч виявлено крововиливи дифузного характеру під передньою широкою зв’язкою хребта у його верхньо-шийному відділі. Відповідно вищеописаному синцю на лівій гомілці виявлено скалковий перелом обох гомілкових кісток Скалки мають переважно клиновидну (пірамідальну) форму з вістрями, направленими вперед, а основами назад. На передніх поверхнях кісток лінії переломів з відносно рівними краями, розташовані поперечно, на бокових поверхнях розгалужуються, проходять навскісно, з’єднуючись на задніх поверхнях кісток. М’які тканини навколо переломів оточені масивними темно-червоними крововиливами, частково розчавлені, м’язи відшаровані від кісток.

Завдання:

  1. Сформулювати морфологічний діагноз.

  2. Визначити вид автомобільної травми, відповідь обґрунтувати.

Варіант відповіді на ситуаційну задачу:

1. Морфологічний діагноз: Поєднана тупа травма тіла (Закрита черепно-мозкова травма: забита рана в потиличній ділянці, перелом потиличної кістки, крововиливи під оболонки та в речовину головного мозку; закрита травма хребта в шийному відділі: крововиливи під передню широку зв’язку хребта; крововиливи в воротах легень і біля основи серця, закритий скалковий перелом кісток лівої гомілки на межі верхньої та середньої третин, садна та поверхневі рани обличчя, кистей рук, синець на задній поверхні лівої гомілки).

2. Ушкодження на трупі виникли в результаті дії тупих твердих предметів, що діяли з великою силою, і в сукупності характерні для одного з видів автомобільної травми – зіткнення людини з легковим автомобілем, що рухається. Ушкодження тіла, ймовірно, виникли в результаті послідовних етапів цього виду автомобільної травми: 1 ─ удар виступаючими частинами легкового автомобіля (синець на задній поверхні лівої гомілки в поєднанні зі скалковими пірамідальними переломами кісток лівої гомілки на межі верхньої і середньої третин їх, що можна розцінювати в якості бампер-перелому, і сліди тертя на підошвах взуття, закрита травма хребта в шийному відділі як прояв хлистоподібного руху голови в момент первинного удару частинами автомобіля), 2 ─ падіння на автомобіль з ударом об частини автомобіля, що вище розташовані, можливо об лобове скло і його облямівку (закрита черепно-мозкова травма з утворенням забитої рани в потиличній ділянці голови, лінійного перелому потиличної кістки і крововиливів під м’які мозкові оболонки), 3 ─ падіння на тверде покриття дороги (дрібні садна та поверхневі забиті ранки на тильних поверхнях кистей), 4 ─ тертя внаслідок сковзання по ньому (просторі садна спини і сідниць з паралельними подряпинами на їх тлі). Травма супроводжувалася значним струсом тіла, про що свідчать крововиливи в фіксуючий апарат легень, серця.

Бланк виконання роботи студентом