Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майданик 2011.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.52 Mб
Скачать

§ 7. Організаційно-правові форми діяльності Верховної Ради України

Організація роботи Верховної Ради України, її органів, якими є комітети парламенту, апарат Верховної Ради, її тимчасові спеціаль­ні та тимчасові слідчі комісії, регламентується Конституцією Украї­ни, Законами України: «Про комітети Верховної Ради України», «Про статус народного депутата України», «Про Рахункову палату», «Про Уповноваженого Верховної Ради України за прав людини», Регламен­том Верховної Ради України, Постановами Верховної Ради про утво­рення комітетів Верховної Ради, про утворення тимчасових спеціаль­них та тимчасових слідчих комісій та іншими законодавчими актами.

Регламент Верховної Ради України. Закони «Про комітети Верхо­вної Ради». «Про статус народного депутата України» Постанови Верховної Ради Про утворення комітетів Верховної Ради, тимчасо­вих комісій, обрання їх голів, обрання голови та заступників голови

Верховної Ради є спеціальними правовими актами, у яких на основі Конституції, детально регламентуються всі стадії процедури здійснен­ня парламентом та його органами своїх повноважень. (Термін «проце­дура» — від латинського «procedere» - буквально - просуватися. Це порядок розгляду, обговорення і виконання ряду послідовних заходів, дій у якій-небудь одній справі). (Термін «регламент» - від французь­кого «règlement», що в свою чергу - також від французького «réglé» - правило. Це сукупність правил, що визначають порядок діяльності державних органів, установ, організацій, їхніх посадових осіб).

Верховна Рада правомочна вирішувати питання, що віднесені до її компетенції, при умові обрання не менш як двох третин від її консти­туційного складу.

Основною організаційно-правовою формою діяльності Верхо­вної Ради України відповідно до Конституції є сесії Верховно) Ради (ст. 82 Конституції). Робота Українського парламенту проводиться також через засідання комітетів, тимчасових комісій, апарату Верхо­вної Ради, його структурних підрозділів, тощо. Сесії Верховної Ради проводяться у формі пленарних засідань, а також засідань комітетів Верховної Ради та тимчасових комісій. Верховна Рада в новому скла­ді збирається на першу сесію не пізніше як на тридцятий день з дня офіційного оголошення результатів виборів. Перше засідання новоо­браної Верховної Ради відкриває найстарший за віком народний депу­тат України. На першій сесії проводяться вибори керівних посадових осіб парламенту - голови Верховної Ради та обох його заступників. Після їх обрання всі наступні засідання парламенту ведуть Голова Верховної Ради або один з його заступників.

Сесії Верховної Ради бувають черговими і позачерговими. Черго­ві сесії Верховної Ради, відповідно до Конституції, починаються першого вівторка лютого і першого вівторка вересня кожного року. Отже, в Конституції чітко визначені періоди, в які мають проводи­тися чергові сесії Українського парламенту. Позачергові сесії Верхо­вної Ради скликаються головою Верховної Ради на вимогу неменше як третини народних депутатів від її конституційного складу із зазна­ченням порядку денного. Позачергові сесії можуть скликатися також на вимогу Президента України (ст. 83 Конституції).

В конституції регламентується порядок діяльності Верховної Ради в умовах введення воєнного чи надзвичайного стану. Відповід­но до ст. 83 Конституції, у разі введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні Верховна Рада України збирається у дводенний строк без скликання. Встановлено, що, під час дії воєнного чи надзвичай­ного стану повноваження Верховної Ради, в разі закінчення їх строку, продовжуються до дня першого засідання першої сесії Верховної Ради України, обраної після скасування воєнного чи надзвичайного стану.

Відповідно до Конституції, засідання верховної Ради проводяться відкрито. Закрите засідання може проводитися лише за рішенням біль­шості від конституційного складу Верховної Ради (ст. 84 Конституції).

Рішення Верховної Ради приймаються виключно на її пленарних засіданнях. Прийняття рішень парламентом проводиться шляхом голо­сування, яке здійснюється кожним народним депутатом особисто.

Голова Верховної Ради організує підготовку питань, що виносять­ся на розгляд парламенту. Це передбачає: визначення часу проведення пленарних засідань; координація роботи комітетів Верховної Ради. її тимчасових спеціальних та тимчасових слідчих комісій по підготов­ці ними проектів законів й інших актів, що приймаються Верховною Радою; організація роботи Верховної Ради, її структурних підрозділів, щодо здійснення парламентського контролю за виконанням законів та інших актів, які прийнято Верховною Радою тощо; сприяння народним депутатам у здійсненні ними депутатських повноважень, забезпечення їх необхідними інформаційними матеріалами.

Голова Верховної Ради веде засідання парламенту, підписує акти, що приймаються Верховною Радою, здійснює інші повноваження. Обсяг повноважень голови Верховної Ради та порядок їх реалізації визначається Конституцією України, Регламентом Верховної Ради України, іншими законодавчими актами.

Комітети Верховної Ради. Комітети Верховної Ради є важливими органами парламенту, які утворюються з числа депутатів на весь строк повноважень Верховної Ради. Вони забезпечують безперервну і ефек­тивну роботу Верховної Ради як органу законодавчої влади. Перелік комітетів Верховної Ради затверджується Верховною Радою.

Верховна Рада із свого складу обирає голів комітетів.

Комітети, відповідно до Конституції, утворюються для веден­ня законопроектної роботи, для попереднього розгляду і підготовки питань, що віднесені до компетенції парламенту, здійснення інших функцій (ст. 89 Конституції).

Отже, завданнями комітетів є розробка за дорученням Верхо­вної Ради проектів нормативних актів, що мають бути прийняті нею;

І