Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майданик 2011.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.52 Mб
Скачать

§ 1. Територія як атрибут (невід'ємна ознака) держави. Територіальне верховенство України за Декларацією про державний суверенітет України та Конституцією України

Поряд с такими атрибутами держави, як населення, народ, влад­но-управлінські структури, податки, грошова система, армія, і т. ін., важливою субстанціальною ознакою держави є її територія.

Загальновідомо, що жодна держава не може існувати без території.

Територія — це атрибут, що притаманний будь-якій державі. Тери­торія кожної держави відокремлюється від території інших держав державними кордонами.

В межах території держави народ здійснює національний, народ­ний і державний суверенітет.

В Декларації Про Державний суверенітет України, в розд. 5 «Терито­ріальне верховенство» йдеться про те, що Україна здійснює верховенство на всій своїй території, що територія України в межах існуючих кордо­нів є недоторканою і не може бути змінена та використана без її згоди. В Декларації зазначено, що Україна самостійно визначає адміністратив­но-територіальний устрій та порядок утворення національно-адміністра­тивних одиниць. Зазначені положення Декларації зактали ідейну основу правового регулювання територіального верховенства України.

Конституцією України (ст. 2) встановлено, що суверенітет України поширюється на всю її територію. Держава володарює в межах своєї території, яка складається з сухопутної, водної, повітряної її частин та континентального шельфу.

Отже, територіальне верховенство — це повна і виключна влада держави в межах своєї території.

Просторова організація державної влади в Україні, її територі­альне верховенство має глибоке історичне, економічне та національне підґрунтя. Тому територіальний устрій є сферою, де міцно переплі­таються політичні, соціально-економічні, національні та інші факто­ри. Відтак, перед політиками, економістами, юристами стоїть багато проблем, які вимагають наукового вирішення. Однією з таких проблем є визначення юридичної природи території держави.

Територію держави нерідко ототожнюють з певною матеріальною субстанцією - землею, водами, надрами, повітрям, що знаходяться в межах тієї чи іншої території. Проте немає переконливих підстав, щоб погодитися з таким визначенням території держави. Проникнен­ня в суть проблеми свідчить про те, що державна територія не має речових (майнових) характеристик .Державна територія - це просто­рові межі реалізації державної влади, життєдіяльності народу, які не можуть розглядатися як об'єкти права власності на землю, води, повітря. Отже, державна територія, і те, що знаходиться в її межах (на ній, під нею) не одне і теж навіть при умові, якщо вони просторо­во співпадають.

Ще державознавці XIX століття зазначали, що територія - не річ, якою володіє держава, а простір, в межах якого державна влада країни існує і діє. Держава, область, округ - межа державної влади. Держава володарює в межах території, а не над територією і територія не пред­мет, а межа державної влади.

Отже, державна територія не може мати речових (майнових) харак­теристик. Вона становить просторову межу функціонування держави, основу життєдіяльності народу країни, всього суспільства. Ігнорування відмінностей між поняттями «державна територія» і тим, що знахо­диться в її межах (земля, води, надра, повітря) здатне породжувати хибні юридичні конструкції.

Таким чином, територія держави є необхідним атрибутом, невід ємною властивістю і ознакою державності. Території держави властиві певні політичні функції:

  • по-перше, територія визначає просторову межу і сферу функ­ціонування держави в особі державних органів, як організації суверенної влади;

  • по-друге, наявність території є однією із умов визнання держа­ви суб'єктом міжнародного права;

  • по-третє, територія є просторовою сферою життєдіяльності людей, як об'єднання громадян певної держави, вона стано­вить основу матеріального і духовного творення народу.

Поняття «державна територія» охоплює певні складові елементи.

Складовими державної території є: її суша, континентальний шельф, водні, підземні та повітряні простори. Об'єктами, які прирів­нюються до державної території, є морські і повітряні судна, космічні кораблі й станції, що мають прапор чи відрізняльні знаки даної держа­ви, підводні телеграфні кабелі, трубопроводи та інші об'єкти, що нале­жать цій державі, але знаходяться за межами її території.

Територія України має площу 603,7 тис. кв. км, що становить 5,7 відсотків від площі Європи.

Відповідно до Конституції України (ст. 2), суверенітет України поширюється на всю її територію. В межах існуючого кордону тери­торія України є цілісною і недоторканною.

Цілісність та недоторканність державної території є важливими принципами міжнародного права.

Цілісність державної території передбачає заборону насильницько­го поділу території держави. Під недоторканністю державної території прийнято розуміти те, що інші держави зобов'язані утримуватися від будь-яких зазіхань на територію суверенних держав.

Україна, як і будь-яка держава, в межах своєї території володіє всією повнотою суверенної влади, тобто лише вона здійснює терито­ріальне верховенство.