Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майданик 2011.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.52 Mб
Скачать

§ 10. Система та джерела науки конституційного права

Система науки конституційного права визначається її предме­том. Вона обумовлюється також визначеною послідовністю вивчення констигуційно-правової проблематики.

Необхідно зауважити, що такі поняття як. «система конституційно­го права як науки» і «система конституційного права як галузі права» не тотожні. Система конституційного права як науки є значно ширшою і різноманітнішою у порівнянні із системою конституційного права як галузі права. Система науки конституційного права охоплює ряд питань, які не можуть входити до системи галузі права. Це такі, зокре­ма, питання як: теоретичні основи конституції; — поняття сувереніте­ту, демократії, самоврядування; - проблеми методології науки тощо.

Важливе значення має вивчення й дослідження наукою питань, що пов'язані із проблемами забезпечення правової охорони Конституції України.

Систему науки конституційного права становить ряд її елементів. Вона складається з двох основних частин.

Перша частина системи науки конституційного права охоплює загальні питання. До них належать: поняття, предмет та методологія науки конституційного права; — поняття і предмет конституційного права як галузі національного права України; — поняття і особливос­ті норм конституційного права; - види та особливості конституцій­но-правових відносин; - конституційно-правові інститути; - система даної галузі права; - методи правового регулювання конституційним правом суспільних відносин; - поняття, особливості та види конститу- ційно-правової відповідальності; — джерела даної галузі права, її місце в системі національного права України; — взаємодія конституційно­го права з іншими галузями права держави. Це перша частина науки конституційного права.

Друга частина науки конституційного права охоплює наступні розділи:

Вчення про Конституцію; Принципово важливим тут є досліджен­ня питань, що пов'язані із вивченням і розкриттям сутності Конститу­ції України (28.06.1996) із визначенням її структури, основних функ­цій, механізму реалізації конституційних норм. Особливо важливе значення має дослідження проблем що пов'язані із забезпеченням правової охорони Конституції України.

Наступним важливим розділом, що вивчається і досліджується наукою конституційного права України є загальні засади конституцій­ного ладу України. В цьому розділі наукою досліджуються пробле­ми, що пов'язані із визначенням основоположних засад організації і функціонування Українського суспільства і держави Україна. Важли­вим є аналіз положень, що характеризують Україну як демократичну, правову, соціальну державу, яка відповідає перед людиною і суспіль­ством за свою діяльність. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Конституції найвищою соці­альною цінністю в нашій державі. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є за Конституцією основним обов'язком держави.

В Конституції встановлено, що Україна є республікою, в якій носі­єм суверенітету і єдиним джерелом влади виступає народ. Народ реалі-

10. Система та джерела науки конституційного права

зує владу як безпосередньо, так і через систему органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Державна влада здійсню­ється в Україні на основі принципу її розподілу на законодавчу, вико­навчу і судову.

Вивчаючи зазначені та інші проблеми, що стосуються дослідження розглядуваного правового інституту, наука покликана проаналізувати світовий досвід щодо основоположних засад організації і функціону­вання держави, державної влади, інститутів безпосередньої демократії, місцевого самоврядування тощо. На основі таких досліджень, наукою формулюються пропозиції щодо моделей і механізмів які прийнятні для нашої держави.

Вивчаючи розглядуваний інститут, наука досліджує і аналізує такі проблеми, як принцип верховенства права, політична, еконо­мічна та ідеологічна багатоманітність суспільного життя в Україні, різноманітність форм і типів власності, пріоритет загальнолюдських цінностей, цілісність, неподільність і недоторканість території Укра­їни тощо.

Важливою проблемою, що досліджується наукою конституційного права є становлення і розвиток громадянського суспільства в Україні. Вивчаючи зазначені питання, наука досліджує проблеми співвідношен­ня між суспільством і державою.

Наступним важливим розділом дослідження науки є основи право­вого статусу людини і громадянина в Україні.

В цьому розділі вивчаються основи взаємовідносин держави і особи.

Призначення цього розділу полягає у визначенні сутності право­вого статусу особи, основними складовими якого є інститут громадян­ства та інститут конституційних прав, свобод та обов'язків людини і громадянина в Україні.

Одним із важливих завдань дослідження наукою проблем розгля­дуваного розділу є визначення ефективного механізму функціонуван­ня зазначених інститутів. Одним із найважливіших елементів такого механізму є система гарантій прав і свобод.

Наступним розділом, що досліджується наукою конституційного права є інститут державної влади, система органів державної влади в Україні, принципи їх формування і функціонування. Орган державної влади є важливим елементом механізму здійснення державної влади, засобом здійснення народом належної йому влади.

Об'єктом дослідження цього розділу науки є інститут державної влади — органи законодавчої, виконавчої і судової влади.

Окремим розділом, що досліджується наукою конституційного права є інститут місцевого самоврядування. У цьому розділі вивча­ються проблеми місцевого самоврядування, системи місцевого само­врядування в Україні, порядку формування органів місцевого само­врядування, інших його інституцій тощо.

Наступним інститутом, що є об'єктом дослідження науки конститу­ційного права становить інститут державного устрою і територіальної організації України. Дослідження цього розділу передбачає вивчення і аналіз принципів які лежать в основі територіальної організації Укра­їни, статус адміністративно-територіальних одиниць, територіальної автономії у складі України - Автономної Республіки Крим, символів і атрибутів державності України.

Джерела науки конституційного права — це нормативно-правові акти національного законодавства, законодавство зарубіжних країн, документи міжнародного права, матеріали практики застосування норм конституційного права, праці вчених, у яких здійснене дослідження правових проблем, положення й ідеї, на основі яких здійснюються наукові дослідження, тобто виявляються і формулюються закономір­ності становлення і розвитку конституційного права як галузі права, виявляються його характерні риси і особливості.

Серед джерел науки конституційного права важливе, провідне значення мають конституційно-правові акти найвищих органів держав­ної влади - конституції, декларації, закони й інші.

До спеціальних джерел науки конституційного права відносяться праці вчених і практичних працівників, а також матеріали практики діяльності державних органів і органів самоврядування.

Питання для самоперевірки та контролю:

  1. Визначте, які суспільні відносини становлять предмет консти­туційного права України як галузі права?

  2. У чому виявляються особливості предмету конституційно-право­вого регулювання?

З Що слід розуміти під методом конституційно-правового регулю­вання?

    1. Які методи притаманні конституційному праву для регулювання суспільних відносин?

    2. У чому проявляються особливості методу конституційно-право­вого регулювання?

    3. Що являє собою система конституційного права України як галу­зі права?

      1. Що є джерелами конституційного права України як галузі права ?

        1. Які характерні риси притаманні нормам конституційного права ?

        2. У чому особливості конституційно-правових відносин?

10 Що являє собою конституційно-правова відповідальність, які її особливості?

      1. Які санкції притаманні конституційному праву України?

  1. Що є предметом науки конституційного права?

  2. Які завдання стоять перед наукою конституційного права?

  3. Чим відрізняється система науки конституційного права від системи однойменної галузі права ?

ТЕМА СЕМІНАРУ: Конституційне право України - провід­на галузь в системі національного права, юридична наука та

навчальна дисципліна

ПЛАН

    1. Поняття та предмет Конституційного права України, як галузі наці­онального права.

    2. Метод конституційно-правового регулювання: поняття, характерні риси, види.

    3. Конституційно-правові норми: поняття, особливості, види.

    4. Конституційно-правові інститути: поняття, система, загальна харак­теристика.

    5. Конституційно-правові відносини: поняття, суб'єкти, об'єкти, види.

    6. Джерела конституційного права України як галузі права.

    7. Місце конституційного права в системі права та його роль у станов­ленні і розвитку правової системи України.

    8. Поняття й особливості конституційно-правової відповідальності.

    1. Поняття, предмет, джерела науки конституційного права.

    2. Система науки конституційного права.

    3. Функції і соціальне призначення науки конституційного права.

    4. Конституційне право як навчальна дисципліна.

Теми рефератів:

      1. Конституційно-правова відповідальність в системі юридичної відпо­відальності.

      2. Санкції конституційно-правової відповідальності: поняття, особли­вості, види.

      3. Місце науки конституційного права в системі правознавства, її роль у становленні і розвитку правової системи України.

Зразки тестових завдань: 1. Оберіть можливі продовження визначень «Конституційне право України - це:»

■]

галузь національного права, що регулює політичні відносини;

2

галузь приватного права;

3

навчальна дисципліна;

4

політична наука;

5

провідна галузь права України;

6

юридична наука;


2. Встановіть відповідність:

А

Предметом конститу­ційного права України, як галузі права, є:

1

взаємовідносини між особою і державою;

В

Джерелами галузі конституційного права України є:

2

види господарювання;

3

ієрархічна система, субординація право­вих актів;

4

правова свідомість;

5

різні форми вираження правових норм;

6

система господарських відносин;

7

система економічних зв'язків;

8

сукупність правових норм, конституційних звичаїв, традицій;


9

суспільні відносини щодо організації дер­жавної влади;

10

суспільні відносини щодо устрою держави;

11

умови життя суспільства;


3. Вставте пропущені слова або словосполучення:

^ Акти, що містять ... норми є основними видами ... конституційного __ права України, як галузі права.

Відповіді на тести:

        1. 2, 5, 6.

        2. А- 1, 9, 10; В - 3, 4, 5, 7, 11.

        3. Конституційно-правові, джерел.

Рекомендована література:

Нормативно-правові акти:

Конституція України // ВВР,- 1996,- № ЗО, - Ст. 141;

Закон України «Про внесення змін до Конституції України» // ВВР. - 2005,- № 2. - Ст. 44;

Декларація про Державний суверенітет України // ВВР - 1990,- № 31.-Ст. 429;

Постанова Верховної Ради УРСР від 24 серпня 1991 р. «Про прого­лошення незалежності України» // ВВР. - 1991. - № 38. - Ст. 502;

Рішення конституційного суду України «... щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про внесен­ня змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року» від ЗО вересня 2010 р. // Офіційний вісник України. - 01.10.2010. - № 72/1 Спеціальний випуск, стор. 7, стаття 2597;

Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р./Лам само;

Закони України:

  • від 10 грудня 1991 р. «Про дію міжнародних договорів на території України»//ВВР. - 1992. - № Ю.-Ст. 137;

  • від 12 вересня 1991 р. «Про правонаступництво України» // ВВР.- 1991,-46.-Ст. 617.

Навчальна та наукова література:

Конституційне право України / За ред. В. Ф. Погорілка - К.: Наукова думка, 2003.-732 с.;

Бисага Ю. М., Чичерський В. /. Конституційно-процесуальне право: Навчальний посібник. - Ужгород, 2003;

Конституційне право України. Підруч. за ред. В. Я. Тація, В. Ф. Пого- рілка, Ю. М. Тодики // Вид-во Української правничої фундації. - К., 1999;

Юридична енциклопедія: В 6 Т. і Редкол.: Ю. С. Шемшученко. - К.: Українська енциклопедія, 1998-2004;

Юридичні терміни. Тлумачний словник / за ред. В. Г. Гончаренка. - 2-ге вид., стереотипне, - К.: Либідь, 2004;

Майданник О. О. Конституційно-правова відповідальність,- К.: Вид-во Товариства «Знання» України, 2000. - 40 с.

Глосарій

ЗМІСТ 2

Вступ 8