Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майданик 2011.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.52 Mб
Скачать

§ 4. Правова, організаційна та матеріально- фінансова основи місцевого самоврядування в Україні, його конституційно-правові гарантії

Важливими ознаками повноцінності місцевого самоврядування взагалі, його органів та посадових осіб, зокрема, є їх правова, органі­заційна та матеріально-фінансова самостійність (автономія).

Суть правової автономії полягає в тому, що місцеве самоврядуван­ня, його органи мають свої власні повноваження, визначені Консти­туцією або законами. Ці повноваження, як зазначено в Європейській хартії про місцеве самоврядування, мають бути повними та виключ­ними, тобто такими, що не належать одночасно іншим органам. Орган місцевого самоврядування повинен мати повну свободу дії в межах своїх повноважень (ст. 4).

Суть організаційної автономії полягає в тому, що органу місце­вого самоврядування має бути гарантована можливість самостійно встановлювати свою структуру, яка б забезпечувала б йому ефективне управління. У міжнародно-правових документах з питань місцевого самоврядування передбачається також, що цей орган не підпорядко­вується іншим органам, а контроль за його діями припускається лише для забезпечення законності та додержання конституційних принципів місцевого самоврядування.

Матеріально-фінансова автономія полягає в тому, що органи місце­вого самоврядування повинні мати право на володіння і розпоряджен­ня власними коштами, достатніми для виконання своїх функції"! (сі. <)).

У законодавстві України визначені правова, організаційна гл ма те­ріальна і фінансова основи місцевого самоврядування в Україні.

Правовою основою місцевого самоврядування в Україні с; Консти­туція України, Закони України: «Про місцеве самоврядування в Укра­їні», «Про вибори депутатів Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», «1 Іро всеукраїнський та місцеві референдуми», «Про місцеві державні адміністрації», «Про столицю України - місто-герой Київ», «Про органи самоорганізації населення» та інші нормативно-правові акт и.

Відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», організаційною основою місі/евого самоврядування в Україні є:

  1. сільські, селищні, районні, міські, районні в містах, обласні Ради та їхні виконавчі органи;

  2. інші форми самоорганізації населення.

Основною ланкою в системі органів місцевого самоврядування є місцеві ради. Вони є представницькими органами місцевого самовря­дування. Сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самовря­дування, що представляють відповідні територіальні громади та здій­снюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, які визначені Конституцією України, Законом «Про місцеве самоврядування» та іншими законами.

Обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, що визначені Конституцією України, Законом «Про місцеве самоврядування» та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами (ст. 10 Закону).

Сільські, селищні, районні, міські, районні в містах, обласні Ради об'єднують і координують на підвідомчий їм території діяльність всіх інших ланок місцевого самоврядування.

Як свідчить світовий досвід, саме виборні органи місцевого само­врядування є основними носіями самоврядних повноважень, головною формою самоорганізації територіальних громад.

Органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наді­ляються Законом «Про місцеве самоврядування в Україні» та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостій­но і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону (ст. 16 Закону).

Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власнос­ті. що перебувають в управлінні районних і обласних рад. Територіаль­ні громади сіл, селищ і міст можуть об'єднувати на договірних засадах об'єкти комунальної власності, а також кошти бюджетів для виконання спільних проектів або для спільного фінансування (утримання) кому­нальних підприємств, організацій і установ, створювати для цього відповідні органи і служби. Держава бере участь у формуванні дохо­дів бюджетів місцевого самоврядування, фінансово підтримує місцеве самоврядування. Від імені і в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Місцеві бюджеті/ є самостійними, вони не включаються до Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та інших місцевих бюджетів (ст. 142 Конституції. — Ст. 16 Закону).

У ст. 145 Конституції встановлено, що права місцевого самовря­дування захищаються в судовому порядку. У наведеній нормі вста­новлюється право місцевого самоврядування на судовий захист своїх законних прав та інтересів. Зазначене конституційне положення має принципове значення як засіб забезпечення правової, організаційної і фінансової самостійності місцевого самоврядування. Необхідність забезпечення автономії місцевого самоврядування обумовлюється тим, що світова практика державного будівництва свідчить, якою б доско­нало організованою не була система місцевого самоврядування, вона ніколи не стане повноцінною, якщо їй законодавством не буде гаранто­ване право на захист своїх повноважень незалежною судовою гілкою державної влади. У повній мірі це узгоджується з європейською Харті­єю про місцеве самоврядування, згідно з якою, органи місцевого само­врядування повинні мати право на судовий захист для забезпечення вільного здійснення ними своїх повноважень і дотримання закріплених у конституції та законах країни принципів місцевого самоврядування.

Передбачене Конституцією право органів місцевого самовряду­вання на захист своїх прав у судовому порядку є передусім важливим правовим засобом забезпечення виконання їх рішень, які відповідно до ст. 144 Конституції є обов'язковими на відповідній території.

Питання для самоперевірки та контролю:

    1. Визначте, що являє собою місцеве самоврядування?

    2. У яких міжнародно-правових документах визначено концептуальні основи місцевого самоврядування?

    3. Що являє собою система місцевого самоврядування в Україні?

    4. Хто є первинним суб'єктом місцевого самоврядування '''

    5. Які органи належать до місцевого самоврядування?

    6. Як формуються місцеві ради?

      1. Якими законодавчими актами визначаються повноваження місце вого самоврядування в Україні?

        1. Поясніть, що таке правова, організаційна та матеріально-фінан- сова автономія місцевого самоврядування?

        2. Визначте правову основу місцевого самоврядування в Україні.

        3. Що являє собою організаційна основа місцевого самоврядування в Україні?

      2. Поясніть, що становить матеріально-фінансову основу місцево­го самоврядування в Україні?

12. Які в законодавстві України встановлені гарантії місцевого само­врядування?

ТЕМА СЕМІНАРУ: Місцеве самоврядування в Україні

ПЛАН

  1. Поняття і сутність місцевого самоврядування.

  2. Основні конституційні засади місцевого самоврядування в Україні.

  3. Система місцевого самоврядування в Україні; її основні ланки, зако­нодавче регулювання.

  4. Організаційна, правова та матеріально-фінансова основи місцевого самоврядування в Україні.

  5. Місцеві ради в системі місцевого самоврядування: порядок форму­вання, правовий статус, основні організаційно-правові форми діяль­ності.

  6. Правові основи компетенції органів місцевого самоврядування. Питання виключної компетенції місцевих рад.

  7. Виконавчі органи місцевих рад; правовий статус, компетенція.

  8. Гарантії правової, організаційної та фінансової самостійності (авто­номії) місцевого самоврядування.

Теми рефератів:

    1. органи самоорганізації населення та інші форми самоорганізації громадян в системі місцевого самоврядування.

    2. Місцеві референдуми в системі місцевого самоврядування.

3. Взаємовідносини органів місцевого самоврядування з місцевими державними адміністраціями.