Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майданик 2011.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.52 Mб
Скачать

§ 4. Основні функції і повноваження Президента України

Виступаючи в ролі глави держави. Президент України здійснює досить широке коло повноважень. Обсяг повноважень Президента визначено у ст. 106 Конституції.

Конституційне визначення Президента як глави держави обумов­лює наділення його певними повноваженнями стосовно органів, які представляють всі гілки державної влади.

У ст. 106 Конституції, детально регламентуються питання, щодо визначення обсягу повноважень, які покладаються на Президента України, встановлено конкретний їх перелік.

§ 5. Підстави і порядок припинення повноважень Президента України

В залежності від змісту і характеру діяльності Президента, всю сукупність його повноважень можна поділити на декілька груп.

  1. повноваження президента, пов'язані із забезпеченням державної незалежності, національної безпеки та оборони країни;

  2. повноваження, пов'язані з представництвом України у міжна­родних відносинах;

  3. повноваження у сфері законодавчої діяльності;

  4. установчі (державотворчі) повноваження, тобто такі, що пов'я­зані із формуванням інших державних органів;

  5. повноваження, що стосуються діяльності Верховної Ради України;

  6. повноваження, пов'язані з прийняттям до громадянства України та його припинення, наданням притулку в Україні;

  7. повноваження стосовно призначення всеукраїнського референ­думу щодо змін Конституції України відповідно до ст. 156 та проголо­шення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою тощо.

§ 5. Підстави і порядок припинення повноважень Президента України

В Конституції передбачені обставини, при наявності яких повнова­ження Президента України припиняються достроково. Перелік підстав дострокового припинення повноважень Президента України перед­бачений у ст. 108 Конституції. До них належать: 1) відставка Прези­дента; 2) неможливість виконання Президентом своїх повноважень за станом здоров'я; 3) усунення Президента з поста в порядку імпіч­менту; 4) смерть.

В конституціях більшості країн встановлені аналогічні підстави дострокового припинення повноважень Президента.

Розглянемо деякі із зазначених підстав дострокового припинення повноважень Президента.

Відставка Президента це його добровільна відмова від займаної посади. Припинення повноважень Президента на підставі його відстав­ки регламентується ст. 109 Конституції.

Відставка набуває чинності з моменту проголошення Президентом особистої заяви про свою відставку на засіданні Верховної Ради Украї­ни. Згода парламенту України у цьому випадку не потрібна. Президент лише повідомляє про своє рішення. У зв'язку із цим Верховна Рада, відповідно до п. 7 ст. 85 Конституції, має призначити вибори нового Президента.

Таким чином, встановлене положення Конституції певною мірою забезпечує участь законодавчої гілки влади у механізмі виникнення і припинення повноважень Президента України, оскільки на засіданні Верховної Ради Президент при вступі на пост складає присягу і на її засіданні він проголошує про свою відставку.

Дострокове припинення повноважень Президента України може мати місце і у зв'язку із усуненням його з поста у порядку імпічменту. Це передбачено ст. 108 і 111 Конституції.

Імпічмент е особлива процедура притягнення до відповідальнос­ті найвищих посадових осіб держави і судового розгляду справ про вчинені ними злочини.

У багатьох країнах найбільш поширеними підставами для імпічмен­ту є порушення конституції та вчинення тяжкого злочину. Наприклад, в Італії Президент відповідає в порядку імпічменту за державну зраду та посягання на конституцію; у ФРН - за навмисне порушення ним основного або іншого федерального закону; у США за державну зраду, хабарництво або інші тяжкі злочини; у Франції —за державну зраду.

Відповідно до ст. 111 Конституції України, Президент України несе відповідальність в порядку імпічменту за вчинення ним держав­ної зради або будь-якого іншого злочину.

Встановлена Конституцією процедура імпічменту досить складна. Ініціюється питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту більшістю від конституційного складу Верховної Ради Укра­їни. Після того, як таке питання порушене, Верховна Рада, для проведен­ня розслідування створює спеціальну тимчасову слідчу комісію. Тимча­сова слідча комісія складається не лише із народних депутатів. До її складу включаються також спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

Комісія з'ясовує всі фактичні обставини справи. Висновки і пропо­зиції комісії розглядаються на пленарному засіданні Верховної Ради. За наявності підстав. Верховна Рада неменше як двома третинами голосів народних депутатів від її конституційного складу приймає рішення про пред'явлення Президентові звинувачення.

Справа про імпічмент Президентові обов'язково надсилається на перевірку до Конституційного Суду України та Верховного Суду України.

Вивчивши справу, Конституційний Суд повинен скласти мотивова­ний висновок з питання чи додержана конституційна процедура розслі­дування і розгляду справи про імпічмент Президентові. Верховний Суд складає висновок з питання чи містять діяння, у яких звинувачується Президент, ознаки державної зради або іншого злочину. Лише після цього Верховна Рада, не менше як трьома четвертими від її консти­туційного складу, приймає рішення про усунення Президента з поста у порядку імпічмент)'.

Прийнято вважати, що інститут імпічменту має, передусім, запо­біжне значення, оскільки притягнення Президента до судової відпові­дальності через імпічмент трапляється у практиці держав дуже рідко.

Стаття 112 Конституції регламентує питання щодо виконання обов'язків Президента в разі дострокового припинення його повно­важень. Встановлено, що у разі дострокового припинення повнова­жень Президента України відповідно до статей 108, 109, 110, 111 цієї Конституції виконання обов'язків Президента України на період до обрання і вступу на пост нового Президента України покладається на Прем'єр-міністра України. Прем'єр-міністр України в період вико­нання ним обов'язків Президента України не може здійснювати повно­важення, передбачені пунктами 2. 6-8, 10-13, 22, 24, 25, 27, 28 статті 106 Конституції України.

Таким чином. Прем'єр-міністр України, в період тимчасового вико­нання ним обов'язків Президента, здійснює повноваження Президента не у повному обсязі.