Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майданик 2011.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.52 Mб
Скачать

§ 3. Конституцгйно-правові основи побудови і функціонування судової влади в Україні; принципи судочинства

Правосуддя в Україні здійснюється на основі і у відповідності із встановленими в законодавстві принципами. Принципи є вихідними засадами, на яких базується функціонування судової влади в Україні. Вони обумовлені характером і завданнями органів судової влади. Осно­вні принципи побудови системи судової влади закріплені в Конституції України та послідовно відображені у законах України, які регулюють діяльність органів судової влади України.

До основних конституційних принципів, що лежать в основі орга­нізації і діяльності системи судової влади, належать: принцип терито- ріальності; принцип спеціалізації. Вони закріплені в ст. 125 Консти­туції України.

      1. Принцип територіальності побудови судової системи перед­бачає, що місцеві суди мають утворюватися виходячи, як правило, з адміністративно-територіального поділу України. Вони мають бути максимально наближеними до населення. Цей принцип означає, що юрисдикція окремих ланок судової системи поширюється на певну територію, яка може збігатися з адміністративно-територіальною одиницею, а може і не збігатися з нею. Побудова судової системи за принципом територіальності з урахуванням транспортних комуні­кацій і зв'язків між населеними пунктами забезпечує наближення судів до населення, їх доступність.

      2. Принцип спеціалізації є основою для утворення окремих спеціа­лізованих судів і суддів загальної юрисдикції (господарських, цивіль­них, тощо). Спеціалізація судів сприяє поглибленому знанню суддями окремих галузей законодавства та практики його застосування, спри­яє підвищенню їх професіоналізму, а отже - прав і свобод людини і громадянина, інтересів юридичних осіб.

      3. Принцип несумісності (ст. 127 Конституції України). Він озна­чає, що професійний суддя не може належати до політичних партій, професійних спілок, брати участь у політичній діяльності, мати пред­ставницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, вико­нувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької, творчої. Метою встановлення такого принципу є забезпечення об'єктивності у діяльності професійного судді, виключення будь-якого побічного впливу на суддю.

      4. Принцип незалежності і недоторканості суддів (ст. 126-129 Конституції України). В конституції закріплені непоруш­ні принципи правосуддя - незалежність і недоторканість суддів при здійсненні правосуддя. Вони послідовно відображені в Законі України «Про статус суддів», в нормах цивільно-процесуального, кримінально- процесуального, адміністративно-процесуального кодексів та інших нормативних актів. Відповідно до Конституції та законів, незалежність суддів забезпечується встановленим в законодавстві порядком обрання і призначення суддів на посади, порядком припинення їхніх повноважень та звільнення з посади, таємницею прийняття судових рішень та забо­роною її розголошення, забороною втручання у здійснення правосуддя під загрозою відповідальності за неповагу до суду та судді. Цей прин- § 4. Органи прокуратури в системі органів державної влади України, конституційно-правовий

цип передбачає право судді на відставку, заборону будь-яких обмежень та стороннього впливу, спонукання, тиску (прямого або непрямого) на суддю, втручання з будь-чийого боку, в тому числі з боку законодав­чої та виконавчої влади, посадових осіб, органів державної влади, орга­нізацій, партій, тощо у процес діяльності професійного судді, народного засідателя, присяжного. При вирішенні конкретних справ судді також незалежні від судів вищого рівня, слідчих органів, органів прокуратури, від висновків та думок кожного з учасників судового розгляду справи. Цей принцип зобов'язує кожного суддю, народного засідателя, присяж­ного бути неупередженим у дослідженні обставин справи і доказів, так приймати рішення, підкоряючись тільки закону.

Відповідно до ст. 129 Конституції України основними засадами судочинства є:

1) Законності; 2) рівності всіх учасників законного процесу перед законом і судом; 3) забезпечення доведеності вини; 4) змагальнос­ті сторін та свободи у наданні ними суду своїх доказів, і у доведен­ні перед судом їх переконливості; 5) підтримки державного обвину­вачення в суді прокурором; 6) забезпечення обвинувачуваному права на захист; 7) гласності судового процесу та його повна фіксація техніч­ними засобами; 8) забезпечення апеляційного та касаційного оскар­ження рішень суду, крім випадків, встановлених в законодавстві; 9) обов'язковості рішень суду.

Зазначені конституційні засади судочинства відображені у нормах законодавства, що регулює питання діяльності органів судової влади. Уточнення та деталізація названих принципів здійснюється у Законі України «Про судоустрій і статус суддів» та в інших галузевих законах.