Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XIII

Місцеве самоврядування в Україні

617

Відповідно до зазначеного Закону служба в органах міс­цевого самоврядування — це професійна, на постійній основі діяльність громадян України, які займають посади в органах місцевого самоврядування, що спрямована на реалізацію тери­торіальною громадою свого права на місцеве самоврядування та окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих за­коном.

Посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні по­садові повноваження щодо здійснення організаційно-розпоряд­чих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету. Дія зазначеного Закону не поширюється на технічних працівників та обслуговуючий пер­сонал органів місцевого самоврядування.

Посадами в органах місцевого самоврядування є:

  • виборні посади, на які особи обираються територіальною громадою;

  • виборні посади, на які особи обираються або затверджу­ються відповідною радою;

  • посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаче­ною законодавством України.

Щодо правових актів, які приймаються органами та посадо­вими особами місцевого самоврядування, то відповідно до ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Рішення ради ухвалюється на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених Законом України «Про місцеве са­моврядування в Україні». При встановленні результатів голо­сування до загального складу сільської, селищної, міської ра­ди включається сільський, селищний, міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради, і враховується його голос.

Рішення ради приймається відкритим (у тому числі поімен­ним) або таємним голосуванням. Таємне голосування обов'яз­ково проводиться у випадках:

  1. обрання на посаду та звільнення з посади секретаря сіль­ської, селищної, міської ради;

  2. прийняття рішення щодо дострокового припинення пов­новажень сільського, селищного, міського голови;

  3. обрання голови районної, обласної ради, заступника го­лови районної, обласної ради, звільнення їх з посади;

  4. прийняття районною, обласною радою рішення про недо­віру голові відповідної місцевої державної адміністрації;

  5. внесення районною, обласною радою до Кабінету Мініст­рів України пропозицій щодо голови відповідної місцевої дер­жавної адміністрації;

  6. обрання голови районної, обласної, районної у місті (у разі її створення) ради відповідною радою;

  7. обрання заступника голови районної, обласної, районної у місті (у разі її створення) ради відповідною радою.

Рішення сільської, селищної, міської ради у п'ятиденний строк з моменту його прийняття може бути зупинено сільським, селищним, міським головою і внесено на повторний розгляд від­повідної ради із обґрунтуванням зауважень. Рада зобов'язана у двотижневий строк повторно розглянути рішення. Якщо рада відхилила зауваження сільського, селищного, міського голови і підтвердила попереднє рішення двома третинами депутатів від загального складу ради, воно набирає чинності.

Рішення ради нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо радою не вста­новлено більш пізній строк введення цих рішень у дію.

Виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради в межах своїх повноважень прий­має рішення. Рішення виконавчого комітету приймаються на його засіданні більшістю голосів від загального складу виконав­чого комітету і підписуються сільським, селищним, міським го­ловою, головою районної у місті ради.

У разі незгоди сільського, селищного, міського голови (го­лови районної у місті ради) з рішенням виконавчого комітету ради він може зупинити дію цього рішення своїм розпоряджен­ням та внести це питання на розгляд відповідної ради.

Сільський, селищний, міський голова, голова районної у міс­ті, районної, обласної ради в межах своїх повноважень видає роз­порядження.

618

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]