Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XIII

Сільський, селищний, міський голова у межах своїх пошт важень видає розпорядження.

Сільський, селищний, міський голова несе персональну під повідальність за здійснення наданих йому законом повнои.і жень.

При здійсненні наданих повноважень сільський, селищниіі, міський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою, відповідальним — перед від повідною радою, а з питань здійснення виконавчими органами ради повноважень органів виконавчої влади — також підкопі рольним відповідним органам виконавчої влади.

Сільський, селищний, міський голова не рідше одного ра зу на рік звітує про свою роботу перед територіальною грома дою на відкритій зустрічі з громадянами. На вимогу не мен ше половини депутатів відповідної ради сільський, селищниіі, міський голова зобов'язаний прозвітувати перед радою про роботу виконавчих органів ради у будь-який визначений ним и термін.

При цьому у п. 3.2 мотивувальної частини Рішення Консти­туційного Суду України від 09.02.2000 р. № 1-рп/20001 слушно зазначено, що спосіб формування сільської, селищної, міської ра ди та обрання сільського, селищного, міського голови однакові, проте їх статус різний. Відповідно до Конституції України го­лова очолює виконавчий орган ради, інтегрований в його струк­туру, а тому має відповідати перед радою за наслідки роботи ви­конавчого органу та за свою власну діяльність аж до припинен­ня наданих йому повноважень за рішенням відповідної ради за наявності підстав, передбачених ч. 2 ст. 79 Закону (якщо він по­рушує Конституцію та закони України, права і свободи грома­дян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень).

1 Рішення Конституційного Суду України від 09.02.2000 р. № 1-рп/2000 у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень ч. 5 ст. 6, ч. 1 ст. 11, ч. 4 ст. 16, пунктів 3, 5, 6, 9, 10, 16 ч. 1 ст. 26, частин 3 і 4 ст. 41, ч. 6 ст. 42, статей 51, 52, 53, 54, ч. 4 ст. 61, ч. 1 ст. 62, частин 1, 6, 7 ст. 63, час­тин 4, 5, 6 ст. 78, частин 3, 5, 7 ст. 79, абз. З п. 2 розділу V «Прикінцеві та пере­хідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (справа про місцеве самоврядування) // Офіційний вісник України. — 2000. -№ ЗО (11.08.2000). - Ст. 1283.

595

Місцеве самоврядування в Україні

Повноваження сільських, селищних, міських голів визна­чено у ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Однак перелік цих повноважень не є вичерпним, оскіль­ки відповідно до п. 19 ч. З ст. 42 цього Закону сільський, селищ­ний, міський голова здійснює інші повноваження місцевого са­моврядування, визначені законами, якщо вони не віднесені до ииключних повноважень ради або не віднесені радою до відан­ня її виконавчих органів.

Виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад є їх виконавчі комітети, відді­ли, управління та інші створювані радами виконавчі органи.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад підконтрольні й підзвітні відповідним радам, а з пи­тань здійснення делегованих їм повноважень органів виконав­чої влади — також підконтрольні відповідним органам виконав­чої влади. У сільських радах, що представляють територіальні громади, які налічують до 500 жителів, за рішенням відповідної територіальної громади або сільської ради виконавчий орган ра­ди може не створюватися. У цьому випадку функції виконавчо­го органу ради (крім розпоряджання земельними та природни­ми ресурсами) здійснює сільський голова одноособово.

Органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяль­ності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, а в Автономній Республі­ці Крим — також нормативно-правовими актами Верховної Ра­ди і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, прийнятими у межах їхньої компетенції.

Правовий статус депутата сільської, селищної, міської, район­ної у місті, районної, обласної ради як представника інтересів те­риторіальної громади, виборців свого виборчого округу та рів­ноправного члена місцевої ради визначається Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002 p., зі зміна­ми і доповненнями.

Депутат місцевої ради як представник інтересів територі­альної громади, виборців свого виборчого округу зобов'язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної гро­мади та її частини — виборців свого виборчого округу, викону-

596

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]