Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XII

і ч пі і о|пальний устрій України

553

Акти Ради міністрів Автономної Республіки Крим скасову ються Президентом України.

Нормативно-правові акти Верховної Ради Автономної Рос публіки Крим і Ради міністрів Автономної Республіки Крим < обов'язковими для виконання на території Автономної Респуб ліки Крим.

Нормативно-правові акти Верховної Ради Автономної Рес­публіки Крим і Ради міністрів Автономної Республіки Крим або їх положення, які суперечать Конституції Автономної Рес­публіки Крим, не мають юридичної сили.

Такі акти можуть бути оскаржені в суд особами, права та ін­тереси яких порушено, та визнані судом недійсними, якщо інше не встановлено законом України.

Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим мають право скасувати свої акти цілком або частково.

Керівники місцевих державних адміністрацій в Автономній Республіці Крим призначаються на посади і звільняються з по­сад Президентом України за поданням Кабінету Міністрів Украї­ни, погодженим з Головою Верховної Ради Автономної Респуб­ліки Крим і Головою Ради міністрів Автономної Республіки Крим, Постійним представником Президента України в Авто­номній Республіці Крим.

Правосуддя в Автономній Республіці Крим здійснюється су­дами, що належать до єдиної системи судів України.

Судами України застосовуються Конституція Автоном­ної Республіки Крим, нормативно-правові акти Верховної Ра­ди Автономної Республіки Крим, акти Ради міністрів Авто­номної Республіки Крим у випадках, передбачених законами України.

Місцеве самоврядування в Автономній Республіці Крим здійс­нюється згідно з Конституцією України і законами України.

В Автономній Республіці Крим діє Представництво Прези­дента України, статус якого визначається Законом України «Про Представництво Президента України в Автономній Республі­ці Крим» від 02.03.2000 р. Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим (далі — Представництво) є дер­жавним органом, утвореним відповідно до Конституції Украї­ни з метою сприяння виконанню в Автономній Республіці Крим

іннніпнпжень, покладених на Президента України. Представ-IIїї • 11 ні і утворюється Президентом України і безпосередньо йому Німімфядковується. Представництво очолює Постійний Пред-I'Цінник Президента України в Автономній Республіці Крим, имш здійснює загальне керівництво діяльністю Представниц­тві, несе персональну відповідальність за виконання покла-ШИїих на Представництво завдань. Постійний Представник при-• іі .'і и гься на посаду та звільняється з посади Президентом України.

§ 3. Поняття та система адміністративно-територіального устрою України

Адміністративно-територіальний устрій України — це зумов­лена соціальними, економічними, соціально-етнічними, істо­ричними, географічними, культурними, політичними та інши­ми чинниками внутрішня територіальна організація держави з Поділом її на складові частини — адміністративно-територіаль-

пінці. Отже, адміністративно-територіальний устрій є не-

МІд'і мною складовою категорії «територіальний устрій», що є Лі пі.мі широкою за своїм змістом1.

Підповідно до ч. 1 ст. 133 Конституції України систему адмі- ІІІг і ра гивно-територіального устрою України складають: Авто­ номна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в міс- Ійх ', селища і села. Міста Київ та Севастополь мають спеціаль- "ни статус, який визначається законами України (ч. З ст. 133 Is іитуції України).

1 Корнієнко М. І. Територіальний устрій України // Конституційне пра-Ніі \'іф,Гіни / За ред. В. Ф. Погорілка. — К.: Наукова думка, 2000. — С. 604.

Відповідно до п. 1 резолютивної частини Рішення Конституційного ( V'iv України від 13.07.2001 р. № 11-рп/2001 під термінами «район», що ви-ііі|іні кшується в п. 29 ч. 1 ст. 85 Конституції України, і «район у місті», що ифііп.н іі.ся в ч. 1 ст. 133, ч. 5 ст. 140, ч. 1 ст. 142 Конституції України і відпо-.іі.і.. н абз. З ст. 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», |, І п '.'. Закону України «Про столицю України — місто-герой Київ» треба ро-м мі і н різні за своїм значенням адміністративно-територіальні одиниці в си-і и мі .ідміиістративно-територіального устрою України, правовий статус яких Мін інііііачатисязаконом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]