Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава IX

Конституційно-правовий статус Президента України

449

кретних суспільних відносин, однак питання щодо їх юридич­ної сили потребує проведення самостійного ґрунтовного дослі­дження.

Окрім названих актів, Президент України має право вноси­ти конституційні подання (статті 150, 151 Конституції Украї­ни), підписує різного роду листи, запити тощо, які не є норма­тивно-правовими актами, а отже не можуть визнаватися джере­лами конституційного права.

Відповідно до абз. 2 п. 1 ч. 1 ст. 150 Конституції Украї­ни вирішення питань про відповідність Конституції України (конституційність) актів Президента України належить до пов­новажень Конституційного Суду України. Цьому положен­ню Конституції України дано офіційне тлумачення у Рішенні Конституційного Суду України від 27.03.2002 р. № 7-рп/2002\ відповідно до якого перевірці на предмет конституційності Конституційним Судом України підлягають будь-які правові акти Президента України незалежно від того, мають вони нор­мативно-правовий чи індивідуально-правовий характер. У той же час вирішення питання про суперечність їх нормам зако­нів (законність) має здійснюватися судами загальної юрисдик­ції України.

Президент України створює у межах коштів, передбачених у Державному бюджеті України, для здійснення своїх повнова­жень консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи і служ­би (п. 28 ч. 1 ст. 106 Конституції України). Ними є:

Секретаріат Президента України (далі — Секретаріат), який відповідно до Положення про Секретаріат Президента Украї­ни, затвердженого Указом Президента України від 04.11.2005 р. № 1548/2005, зі змінами і доповненнями, є постійно діючим органом, що створюється Президентом України для здійснен­ня його повноважень. Основним завданням Секретаріату є за­безпечення здійснення Президентом України його конститу-

1 Рішення Конституційного Сулу України від 27.03.2002 р. № 7-рп/2002 у спраиі за конституційним поданням Вищої ради юстиції щодо офіційного України (справа щодо актів про обрання/призначення суддів на посади та про звільнення їх :і посад) // Офіційний вісник України. - 2002. - № 14 (19.04.2002).-Ст. 768.

ціііних повноважень на засадах відкритості, гласності та про-ЗОрОСТІ. До складу Секретаріату входять: Глава Секретаріату Президента України; перші заступники Глави Секретаріату Президента України, в тому числі Перший заступник Глави Секретаріату Президента України — Представник Президента України у Кабінеті Міністрів України; заступники Глави Сек-іютаріату Президента України; Представник Президента Украї­ни у Верховній Раді України; Представник Президента Украї­ни у Конституційному Суді України; Прес-секретар Президен­та України; Радники Президента України, а також Офіс Пре­зидента України, головні служби, служби, Режимно-секретний відділ, які є самостійними структурними підрозділами Секре­таріату;

Постійний представник Президента України на Чорнобиль­ській АЕС, що діє на підставі Положення, затвердженого Указом Президента України від 01.08.2001 р. № 573/2001;

Повноважний Представник Президента України з питань додержання прав та свобод людини і громадянина, посада яко­го запроваджена відповідно до Указу Президента України від 05.04.2007 р. № 276/2007;

Представництво Президента України в Автономній Респуб­ліці Крим відповідно до Закону України «Про Представниц­тво Президента України в Автономній Республіці Крим» від 02.03.2000 р. є державним органом, утвореним згідно з Консти­туцією України з метою сприяння виконанню в Автономній Рес­публіці Крим повноважень, покладених на Президента Украї­ни. Представництво утворюється Президентом України і без­посередньо йому підпорядковується. Представництво очолює Постійний Представник Президента України в Автономній Рес­публіці Крим, який призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України.

Здійснення Президентом України конституційних повнова­жень щодо забезпечення додержання конституційних прав гро­мадян України на участь у референдумах, вільно обирати і бути обраним до органів державної влади та органів місцевого само­врядування забезпечується Представником Президента Украї­ни у Центральній виборчій комісії (Указ Президента України «Про Представника Президента України у Центральній вибор­чій комісії» від 07.06.2007 р. № 512/2007).

15 Конституційне право України

450

Глава IX

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]