Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

377 376 Глава VIII

ня проводиться за рішенням більшості від конституційного склі ду Верховної Ради України.

Стаття 3 Регламенту визначає, що засідання Верховної І';і ди є відкритими і гласними, крім випадків, установлених Ком ституцією України та Регламентом.

Відкритість засідань Верховної Ради забезпечується шляхом допуску на них у встановленому порядку представників засобі! масової інформації.

Гласність засідань Верховної Ради забезпечується шляхом їх трансляції по телебаченню і радіо, публікації стенографічних бюлетенів засідань Верховної Ради, ЇЇ рішень у «Відомостях Верховної Ради України», газеті «Голос України» та інших ви даннях Верховної Ради, а також шляхом розміщення інформа ції на офіційному веб-сайті Верховної Ради. Час, обсяг, форма трансляції, обсяг друку визначаються відповідно до закону Реї ламентом, окремими постановами Верховної Ради.

Згідно зі ст. 4 Регламенту закриті пленарні засідання Вер ховної Ради для розгляду окремо визначених питань проводять ся за рішенням Верховної Ради, прийнятим після скороченого обговорення більшістю голосів народних депутатів від консти­туційного складу Верховної Ради. На закритому пленарному за­сіданні Верховної Ради мають право бути присутніми: Прези­дент України, Прем'єр-міністр України, а також особи, присут­ність яких визнана Верховною Радою необхідною. Головуючі і і і на закритому пленарному засіданні повідомляє народним депу татам про запрошених на це засідання осіб. Особам, які беруть участь у закритому пленарному засіданні Верховної Ради, забо роняється використовувати фото-, кіно-, відеотехніку, засоби зв'язку, звукозапису та обробки інформації. Наприкінці закри­того пленарного засідання Верховна Рада після скороченого об­говорення приймає рішення щодо необхідності публікації сте­нографічного бюлетеня, результатів голосування, прийнятого рі­шення та інших відомостей щодо цього засідання. Стенографу­вання, підготовка протоколу закритого пленарного засідання Верховної Ради здійснюються відповідними структурними під­розділами апарату Верховної Ради в режимі, що унеможливлює розголошення обговорюваних на засіданні питань.

Відповідно до частин 2, 3 ст. 84 Конституції України рішен­ня Верховної Ради України приймаються виключно на її пленар-

Зіікомодавча влада в Україні

ии\ іасіданнях шляхом голосування. Голосування на засідан­нях Нерховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто.

У Рішенні Конституційного Суду України від 17.10.2002 р. ' і 17 рп/2002 визначено, що Верховна Рада України правомоч-м і приймати закони і реалізовувати інші конституційно визна-ні 11 повноваження за умови присутності на її пленарних засі­внії іях на момент голосування не менше тієї кількості народних н п vтатів України, яка згідно з Конституцією України необхід-иі цля прийняття відповідного рішення.

І Іроект розкладу пленарних засідань сесії Верховної Ради 11.1 кожний місяць сесії готується апаратом Верховної Ради за поданнями комітетів, тимчасових спеціальних комісій та тим-ІІСОВИХ слідчих комісій з урахуванням пропозицій депутат -11.міх фракцій відповідно до затвердженого порядку денного птії Верховної Ради і подається на розгляд Погоджувальної р.іди (ч. 1 ст. 24 Регламенту).

відповідно до частин 4, 5 ст. 25 Регламенту Верховної Ради V країни питання порядку денного пленарного засідання Верхо-миої Ради розглядаються в тій послідовності, в якій їх включено і" порядку денного пленарного засідання Верховної Ради. Пи-і.пііія порядку денного пленарного засідання Верховної Ради, що залишилися нерозглянутими на пленарному засіданні, роз-і її я даються Верховною Радою першими на наступному пленар­ному засіданні Верховної Ради.

Перед відкриттям кожного пленарного засідання прово­щіться реєстрація народних депутатів особисто на підставі пред'явлення посвідчення народного депутата та підтверджен­ня своєї присутності власноручним підписом, а також за допо-могою електронної системи (ч. 1 ст. 26 Регламенту).

Пленарні засідання Верховної Ради відкриває, веде і закриває 111 това Верховної Ради України, а в разі його відсутності — Пер­инні заступник чи заступник Голови Верховної Ради України, крім випадків, передбачених Регламентом (ч. 5 ст. 26 Регламенту).

У Регламенті Верховної Ради України розрізняють такі про­цедури обговорення питань на пленарному засіданні Верховної І'.ідп: процедура повного обговорення питань на пленарному засі­данні, яка включає:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]