Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекций Экономики програмного обеспечения.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
6.94 Mб
Скачать

7

СЕМЕСТРОВИЙ МОДУЛЬ №1

Змістовий модуль 1. Особливості функціонування суб’єктів господарювання за умов ринку.

Лекція 1. Підприємство в сучасній системі господарювання

Вступ

1.1.Сутність підприємства, його функції та задачі.

1.2.Життєвий цикл підприємства. Місія підприємства та його цілі.

1.3.Внутрішнє і зовнішнє середовище підприємства.

Підсумок

Вступ

Головними суб'єктами ринкової економіки є різні підприємства. Вони є основною, первинною організаційно-економічною ланкою національного господарства. Стимулом для створення підприємства як суб'єкта підприємницької діяльності є одержання прибутку

івикористання його для задоволення суспільних та особистих потреб. Підприємства є головними товаровиробниками, які визначають ділову активність національної економіки. Від ефективності їхньої господарської діяльності залежать темпи економічного зростання

ідобробут населення країни.

Причини виникнення і функціонування будь-якого підприємства учені пов'язують з суспільним поділом праці - спеціалізацією окремих суб'єктів господарювання.

На підприємстві як первинній ланці національної економіки зосереджено певну сукупність чинників виробництва: засобів виробництва, фінансових ресурсів, працівників та ін. Тут виникають економічні відносини власності як між членами підприємства, так і між іншими суб'єктами господарювання. Саме на підприємстві здійснюється безпосереднє виробництво потрібних суспільству , споживачам (покупцям) товарів або послуг , первинний розподіл знову створеної вартості на первинні доходи(доходи підприємців, працівників, держави).

У країнах з розвиненою ринковою економікою існує безліч різноманітних сучасних підприємств. Вони діють у різних галузях економіки і класифікуються за різними критеріями, зокрема за формами власності, розмірами підприємств, сферою господарської діяльності, організаційно-правовими формами та ін.

1.1.Сутність підприємства, його функції та задачі

Необхідна суспільству продукція виготовляється первинною ланкою господарства держави — підприємством.

Підприємство — це організаційно відособлена та економічно самостійна ланка виробничої сфери господарювання країни, що спеціалізується на виготовленні продукції, виконанні робот та наданню послуг.

Для досягнення головної мети підприємство вирішує велику кількість, задач центральної з яких є повне і своєчасне задоволення потреб споживачів. У цьому зв'язку підприємство повинне забезпечувати:

конкурентоздатність продукції, що випускається, і послуг, що робляться;

розвиток і підвищення ефективності виробництва;

прискорення науково-технічного прогресу;

сприятливі умови для високопродуктивної праці і т.д.

Основні функції виробничого підприємства:

матеріально-технічне забезпечення;

виготовлення продукції для продажу і власних потреб;

продаж і постачання продукції споживачеві;

7

8

післяпродажне обслуговування продукції;

управління та організація праці персоналу;

підвищення якості продукції, збільшення обсягів її виробництва;

дотримання діючих законів і державних стандартів;

сплата податків, платежів у бюджет і інші позабюджетні фонди.

Під загальною структурою підприємства розуміється його внутрішня будова, тобто склад підрозділів, система їхнього зв'язку, взаємодії і підпорядкованості.

Сучасне підприємство належить до категорії складних систем. Система керування підприємством характеризується різними параметрами і зв'язками між ними. Системи управління можуть бути однота багаторівневими (по ступені ієрархії); централізованими, децентралізованими і змішаними (по ступені централізації управління); функціональними й об'єктними (за принципом поділу на підсистеми); одноцільовоми і багатоцільовими (по ступені цілей функціонування).

Ефективне функціонування підприємства пов’язане з необхідністю вирішення комплексу задач, основними з яких є наступні:

отримання доходу власниками підприємства;

забезпечення споживачів необхідними їм продукцією, роботами та послугами;

забезпечення персоналу підприємства заробітною платою, нормальними умовами

праці і можливістю професійного росту; − створення робочих місць для населення, що проживає на прилягаючий до

підприємства території;

охорона навколишнього середовища (земельних, водних ресурсів, повітря тощо);

неприпустимість збій у роботі підприємства(зриву постачання, випуску бракованої продукції, неякісного виконування робіт або надання неякісних послуг, зменшення обсягу випуску продукції, зниження рентабельності виробництва та ін.).

Задачі, що стоять перед підприємством конкретизуються виходячи з таких факторів,

як

інтереси

його

власників, розмір

капіталу

підприємства, ситуація

усередині

підприємства, зовнішня середа тощо.

 

 

 

1.2.Життєвий цикл підприємства. Місія підприємства та його цілі.

Будь-яке підприємство розвивається по циклу, якому розрізняють послідовні періоди, що характеризуються суттєвими змінами обсягів випуску продукції(надання послуг, виконування робот), отримуваного прибутку і комплексом задач, які стоять перед підприємством.

Розрізняють наступні періоди життя підприємства (рис. 1.1).

8

9

Рис. 1.1. Життєвий цикл підприємства

"Дитинство", або виникнення. У цей час перед підприємством у першу чергу виникає проблема виживання, оскільки з’являються труднощі, пов’язані з нестачею грошей як для фінансування його поточної діяльності, так й здійснення необхідних підприємству інвестицій. Для цього періоду характерні невисокі темпи підвищення обсягів виробництва. Як правило, підприємство у цей період несе збитки.

"Юність". Отримані у цій період перші прибутки дають змогу підприємству вирішувати проблеми з коштами та як наслідок обумовлюють виникнення нової мети його існування – економічного розвитку. Для досягнення цієї мети підприємство особливу увагу приділяє активній інвестиційній діяльності. Період характеризується бистрим зростанням обсягів виробництва.

"Зрілість". На протязі цього часу підприємство намагається отримати максимально можливий прибуток виходячи з розмірів, технічного, виробничого і комерційного потенціалу. У цій період для підприємства характерна здатність до самофінансування діяльності. При цьому особливості розвитку підприємства полягають у уповільненні темпів економічного розвитку і отриманні максимального прибутку.

"Старість". У цій період життя підприємства обсяги продукції, що випускається та отриманого прибутку зменшуються. Ці пов’язано з старінням технічної і виробничої бази, невідповідності продукції підприємства вимогам ринку, жорстокої ринкової конкуренції тощо.

Засвоєння поняття циклу життя підприємства дозволяє визначити різноманітні проблеми, що виникають у процесі його розвитку, та уточнювати задачі, вирішення яких буде сприяти ефективній діяльності підприємства.

Для забезпечення ефективного господарювання підприємства керівництво повинне визначити цілі його створення та функціонування.

Головну мету створення підприємства називаютьмісією. Оскільки такою метою є виготовлення та надання необхідних суспільству продукції, робот, послуг для отримання прибутку, вони й складають зміст місії підприємства.

На підставі місії формуються стратегічні та тактичні цілі підприємства.

Мета підприємства — це конкретний стан або результат, який прагне достигнути підприємство.

Стратегічні цілі визначають поведінку підприємства на перспективу. Для їх досягнення розроблюється програма перспективних заходів, що втілюються у відповідні стратегії підприємства.

Під стратегією підприємства прийнято розуміти комплексну програму дій, що

9

10

забезпечує реалізацію місії(генеральної мети) підприємства й досягнення її численних цілей.

В залежності від того, на якій стадії життєвого циклу знаходиться підприємство, його керівництво може обрати одну з базових стратегій:

Стратегія виживання. Носить захисний характер і передбачає проведення системи заходів, які забезпечують вихід підприємства з кризового становища у максимально

короткій термін.

 

 

 

Стратегія

стабілізації. Застосовується

підприємством

при

нестабільності

(коливанні) обсягів продажу продукції і доходів, отримуються. Вона передбачає у першу чергу вирівнювання обсягів продажу, прибутку, що отримується, та інших важливих показників ефективності діяльності підприємства з подальшим підвищенням.

Стратегія розвитку. Найбільш ефективна стратегія, яка спрямована на стабільне зростання обсягів продажу, прибутку, капіталу.

Тактичні цілі підпорядковані стратегічним і їх реалізація є засобом досягнення перспективних цілей.

Для досягнення бажаних результатів сформульовані підприємством цілі повинні відповідати визначеним вимогам:

бути конкретними і вимірюваними(наприклад, збільшити долю підприємства на ринку на 1,5 %, підвищити рентабельність виробництва продукції на 2 %). Вони дозволяють створити основу для оцінювання досягнутих результатів і прийняти подальших рішень;

бути породжуваними у часі і мати конкретний часовий простір досягнення;

бути досяжними;

бути взаємодоповнюючими, тобто підтримувати один іншого, а не протистояти;

бути чітко сформульованими для кожного напрямку діяльності підприємства.

1.3. Внутрішнє і зовнішнє середовище підприємства

Розглянувши характерні ознаки підприємства можна представити його як виробничу систему, що має вхід, вихід і зворотний зв'язок (див. рис. 1.2).

10