Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

конспект%20лекций%20ФМ

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

211

реструктуризації може відбуватись реорганізація підприємства, зміна форми управління, власності, організаційно-правової форми, здійснюватись погашення боргових зобов'язань.

Реструктуризація проводиться за бажанням власника чи керівництва компанії, на вимогу кредиторів чи потенційних інвесторів. Вона можлива як на працюючому підприємстві, так і при реалізації процедури банкрутства.

Без проведення реструктуризації для зміни та налагодження бізнеспроцесів неможливо впроваджувати будь-які інформаційні системи.

Процедура реструктуризації передбачає собою безпосередню роботу консультантів на підприємстві з його менеджментом. На першому етапі проводиться діагностика стану підприємства, на другому - підготовка висновків та написання рекомендацій і на третьому - виконання реструктуризації безпосередньо на підприємстві.

ГЛОСАРІЙ

А

АКТИВИ - економічні ресурси підприємства у формі сукупних майнових цінностей, використаних у господарській діяльності з метою одержання прибутку.

АКЦІЯ – цінний папір, що засвідчує долю або власність в акціонерному товаристві. Вона дає право власнику на отримання дивідендів з своєї частини вкладу. Власник може продати її на біржі.

АЛЬТЕРНАТИВНІ ВИТРАТИ - система обліку витрат підприємства, в основу якої покладено вимоги фінансового менеджменту.

АМОРТИЗАЦІЙНА ПОЛІТИКА - складова частина загальної політики управління позаоборотними активами, що полягає в індивідуалізації інтенсивності їх відновлення у відповідності зі специфікою їх експлуатації в процесі операційної діяльності.

АМОРТИЗАЦІЙНИЙ ФОНД - фонд накопичення суми амортизаційних відрахувань.

АМОРТИЗАЦІЙНІ ВІДРАХУВАННЯ - відрахування частини вартості основних засобів з метою урахуванням відшкодування їх зношуваності. АНУЇТЕТ (від лат. annuitas – щорічна плата)

-1) один з видів термінової державної позики за яким щорічно сплачуються відсотки та погашається частина грошової суми;

-2) рівні одне одному грошові платежі, які сплачують через певний проміжок часу в рахунок погашення отриманого кредиту, позики та відсотків за ним;

-3) упорядкований позитивний грошовий потік.

АНТИКРИЗОВЕ ФІНАНСОВЕ УПРАВЛІННЯ - система прийомів і методів управління фінансами, спрямована на попередження фінансової кризи та банкрутства підприємства; включає комплекс заходів щодо профілактики фінансової кризи та її подолання.

АНТИСИПАТИВНІ ПРОЦЕНТИ – проценти, які нараховуються при використанні дисконтної ставки для нарощення.

212

Б

БАЛАНС - звіт про стан фінансів підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

БАЛАНСОВА ВАРТІСТЬ - вартість коштів, яка відбивається у балансі на визначену дату.

БАЛАНСОВІ ПРОПОРЦІЇ

-1. Найбільш ліквідні активи повинні покривати найбільш термінові зобов'язання (кошти і короткострокові цінні папери повинні бути більше (чи рівні) кредиторської заборгованості підприємства). У балансі підприємства це відбивається у наступних рядках:

150, 230, 240 рядки ІІрА ≥ 530...610 рядки ІVрП.

-2. Активи підприємства, що швидко реалізуються, повинні покривати короткострокові пасиви (дебіторська заборгованість, кошти на депозитах повинні бути більше (чи рівні) короткострокових кредитів і позик і тієї частини довгострокових кредитів, термін погашення яких минає в даному звітному періоді):

160,170...200 рядки ІІрА ≥ 500 (510) рядки VIрП.

Важливо відзначити, що в пропорції “бере участь” лише та дебіторська заборгованість, платежі по якій очікуються протягом 12 місяців після звітної дати, інша ж частина дебіторської заборгованості “бере участь” в інших балансових пропорціях.

-3. Активи підприємства, що реалізуються повільно, повинні покривати довгострокові пасиви (запаси готової продукції, сировини, матеріалів і та частина дебіторської заборгованості, платежі по якій очікуються більш ніж через 12 місяців після звітної дати, повинні бути більше (чи рівні) довгострокових кредитів і позик (з терміном погашення більш ніж 12 місяців після звітної дати)):

100...140,050 рядки ІІрА ≥ 440...470 рядки ІІІрП .

-4. Остання пропорція виходить як наслідок перших трьох, а саме: постійні (які важко реалізувати) активи повинні покриватися постійними пасивами (основні засоби підприємства повинні бути менше (чи рівні) власних засобів підприємства (статутний, додатковий і резервний капітал):

010,030,040,045,060,070 рядки ІрА ≤ 3000...370 рядки ІрП.

БАНКРУТСТВО - визнана арбітражним судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність і задовольнити визначені судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

БОРГОВІ ЦІННІ ПАПЕРИ - є зобов'язанням виплатити повну суму боргу на визначених умовах у визначену дату в майбутньому (облігація, вексель, фьючерс).

БЮДЖЕТУВАННЯ – технологія фінансового планування, обліку та контролю доходів та витрат, що отримані від бізнесу на всіх рівнях керування підприємством, яке дозволяє аналізувати прогнозні та отримані фінансові показники, тобто бюджетування представляє собою метод розподілу ресурсів, які охарактеризовані в кількісному вигляді, для досягнення цілей, які також представлені в кількісному вигляді.

213

В

ВАРІАЦІЯ - зміна кількісної оцінки ознаки при переході від одного випадку (варіанта) до іншого. Наприклад, зміна прибутку чи рентабельності від року до року.

ВАЛОВІ АКТИВИ - сукупність активів підприємства незалежно від джерел їх формування (власних або позикових).

ВАЛОВІ ІНВЕСТИЦІЇ - сумарні вкладення, необхідні на відшкодування і приріст основного капіталу.

ВАЛОВИЙ ПРИБУТОК – різниця між виручкою та виробничими витратами. Це поняття включає прибуток і невиробничі (адміністративні, комерційні) витрати.

ВАЛЮТНІ РИЗИКИ - небезпеки валютних втрат, пов'язаних зі зміною курсу однієї іноземної валюти стосовно іншої, у тому числі національній валюті при проведенні зовнішньоекономічних, кредитних і інших валютних операцій.

ВАРТІСТЬ КАПІТАЛУ - ціна, яку платить підприємство за використання капіталу, що формується з різних джерел і сприяє здійсненню його господарської діяльності.

ВАРТІСТЬ ЛІКВІДАЦІЇ - чиста поточна грошова сума, яку очікується одержати за майно після утримання очікуваних витрат, зв'язаних з ліквідацією (особливий випадок застосування ліквідаційної вартості).

“ВІЧНА” ОБЛІГАЦІЯ - це облігація без дати погашення.

ВИКУПНА ЦІНА - ціна, по якій відбувається викуп облігації емітентом після закінчення терміну позики. Вона може визначатися умовами позики. ВИРОБНИЧИЙ РИЗИК - ризик, пов'язаний з виробництвом продукції, товарів, послуг, із здійсненням будь-яких видів виробничої діяльності. Серед найбільш важливих причин виникнення виробничого ризику - можливе зниження передбачуваних обсягів виробництва, зростання матеріальних і інших витрат, сплата підвищених відрахувань і податків і т.д.

ВЕНЧУР-ЦЕНТР - структурний підрозділ чи група підрозділів, які безпосередньо зв'язані з організацією нових бізнесів-проектів, прибуток від яких очікується у майбутньому.

ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ - 1. Частина в активах підприємства, яка залишається після виключення його зобов’язань

– 2. Фінансові кошти окремого суб’єкта господарювання, які належать йому на правах власності та використовуються для формування певної частини його активів. У кількісному виразу сума власного капіталу завжди дорівнює сумі чистих активів підприємства.

ВЛАСНИЙ ОБОРОТНИЙ КАПІТАЛ - кошти, які забезпечують оптимальну фінансову потребу в фінансових ресурсах для поточної діяльності підприємства і визначаються на основі даних бухгалтерського балансу як різниця між власним капіталом та оборотним капіталом.

ВЛАСНИК МАЙНА БОРЖНИКА - юридична особа, кредиторами боржника, іншими особами в межах заходів щодо попередження банкрутства боржника може бути надана фінансова допомога в розмірі, достатньому для погашення

214

зобов'язань боржника перед кредиторами, у тому числі зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) і відновлення платоспроможності боржника (досудова санація).

ВНУТРІШНЯ НОРМА ПРИБУТКОВОСТІ - інтегральний фінансовий показник, який характеризує доцільність реалізації інвестиційного проекту. ВТРАТИ ЧАСУ - ризик, який виникає, коли процес господарської діяльності йде повільніше, ніж було намічено. Пряма оцінка таких втрат здійснюється в годинах, днях, тижнях, місяцях запізнювання в одержанні наміченого результату.

Г

ГРОШОВІ АКТИВИ- активи підприємства у грошові формі.

ГРОШОВЕ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ - зобов’язання боржника заплатити кредитору визначену грошову суму відповідно цивільно-правового договору і на інших причинах, передбачених цивільним законодавством України.

ГРОШОВИЙ ПОТІК - рух коштів, одержаних і витрачених підприємством у наявній і безготівковій формі.

ГУДВІЛ – різниця між ринковою вартістю цілісного майнового комплексу і його балансовою вартістю. Ця різниця утворюється в зв’язку з можливістю отримання більш високого прибутку.

Д

ДЕБЕТ - ліва сторона рахунку бухгалтерського обліку, яку використовують для відображення господарських операцій.

ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ –заборгованість різноманітних підприємств, організацій або окремих осіб цієї організації.

ДЕКУРСИВНИЙ МЕТОД НАРАХУВАННЯ ПРОЦЕНТІВ - нарощення первісної суми грошового потоку по процентній ставці ДЕРЖАВНІ ІНВЕСТИЦІЇ – інвестиції які утворюються з коштів державних бюджетів, з державних фінансових джерел.

ДИВЕРСИФІКАЦІЯ - - один із способів зниження ризиків, який полягає в розподілі ризиків шляхом розширення об’єктів капіталовкладень, асортименту товарів і послуг, фінансових інструментів тощо.

ДИВІДЕНД - частка прибутку підприємства, що сплачується власникам акцій за результатами звітного періоду.

ДИВІДЕНДНА ПОЛІТИКА - політика підприємства щодо формування та розподілу дивідендного фонду та нарахування, сплати дивідендів. ДИСКОНТНА СТАВКА – величина, за допомогою якої виконується дисконтування чи приведення майбутньої вартості до її сучасної величини. ДИСКОНТНІ ОБЛІГАЦІЇ – облігації, які продаються на вторинному ринку по ціні нижче номіналу.

ДИСКОНТУВАННЯ ГРОШОВИХ ПОТОКІВ - приведення майбутньої вартості грошового потоку до сучасного моменту часу для забезпечення порівнянності величини розподілених за часом платежів.

ДИСКОНТНА СТАВКА - величина, за допомогою якої виконується дисконтування чи приведення майбутньої вартості до її сучасної величини. ДИСПЕРСІЯ - міра розкиду (відхилення) фактичного значення ознаки від його

215

середнього значення.

ДОВГОСТРОКОВИЙ ПОЗИКОВИЙ КАПІТАЛ –фінансові зобов’язання, які підлягають погашенню в строк більше року.

ДОСУДОВА САНАЦІЯ - система заходів щодо поновлення платоспроможності боржника, що може здійснювати власник майна (орган, уповноважений управляти майном боржника), інвестор, з метою попередження банкрутства боржника шляхом реорганізаційних, організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних, правових мір відповідних законодавству до початку порушення справи про банкрутство.

Е

ЕМІСІЙНИЙ ДОХОД - доход, який може отримати емітент від додаткової емісії цінних паперів.

ЕФЕКТИВНІСТЬ - відносна характеристика результативності діяльності.

- ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - відношення прибутку за результатами діяльності до витрат, які здійснювались на забезпечення даного виду діяльності.

-ІНВЕСТИЦІЙ – результативність інвестиційного процесу. Даний показник визначається за допомогою коефіцієнта ефективності інвестиційних проектів, який представляє собою співвідношення прибутку і витрат.

-ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ - відношення прибутку за результатами діяльності до суми використаних коштів для забезпечення даного виду діяльності.

З

ЗАГАЛЬНИЙ ЧИ КОМБІНОВАНИЙ ЛІВЕРИДЖ - збільшення операційного і фінансового лівериджа.

ЗАЛИШКОВА ВАРТІСТЬ - вартість коштів, яка визначається з урахуванням їх

 

зносу.

 

ЗАЛУЧЕНИЙ КАПІТАЛ - кошти, які залучаються для фінансування розвитку

 

підприємства на поворотній основі.

 

ЗАСНОВНИКИ БОРЖНИКА - юридична особа, власник майна, центральні

 

органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування в межах своїх

 

повноважень зобов'язані вживати своєчасних мір для попередження

 

банкрутства підприємства-боржника.

 

ЗВИЧАЙНІ АКЦІЇ – акції, які надають право їх власником приймати участь у

 

загальних зборах акціонерів та отримувати доход, величина якого залежить від

 

фактичного розміру прибутку акціонерного товариства, який підлягає

 

розподілу між акціонерами.

 

ЗВІТ ПРО ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ

 

- звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом

 

звітного періоду.

 

ЗВІТ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ - звіт, який відображає надходження і

 

витрачання грошових коштів у результаті діяльності підприємства у звітному

 

періоді.

 

ЗВІТ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

- зв

216

І

ІНВЕСТИЦІЇ – довгострокові вкладення капіталу в межах своєї країни або за її кордоном в підприємства різних галузей, підприємницькі проекти, соціально – економічні програми, інноваційні проекти.

ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ - придбання та реалізація тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів.

ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПОРТФЕЛЬ - цілеспрямовано сформована сукупність об’єктів фінансового інвестування, яка призначена для реалізації інвестиційної політики підприємства в майбутньому періоді.

ІНВЕСТОР - суб’єкт підприємницької діяльності, який приймає рішення щодо вкладення власного, запозиченого або залученого капіталу в об’єкти інвестування.

ІННОВАЦІЯ - нове досягнення у галузі технології або управління, призначене для використання в інвестиційній або фінансовій діяльності підприємства. ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ – інвестиції, які здійснюються іноземними інвесторами, іншими державами, іноземними банками, компаніями, підприємцями.

ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - процес безперервного цілеспрямованого добору відповідних інформативних показників, необхідних для здійснення аналізу, планування та підготовки ефективних оперативних управлінських рішень за всіма аспектами фінансової діяльності підприємства.

ІНФОРМАЦІЙНІ ПОТОКИ – фізичне переміщення інформації від одного співробітника підприємства до іншого, чи від одного підрозділу до іншого.

Й

ЙМОВІРНІСТЬ - ступінь можливості здійснення даної події і змінюється від 0 до I. Сума ймовірностей всіх альтернатив повинна дорівнювати одиниці.

К

КОЕФІЦІЄНТ ВАРІАЦІЇ - відносна величина, яка показує ступінь відхилення отриманих значень. Являє собою відношення стандартного відхилення до середнього очікуваного значення.

КОНЦЕПЦІЯ МІЛЛЕРА-МОДІЛЬЯНІ - ва

КАПІТАЛ - прибуток людини чи фірми за відрахуванням всіх витрат, зроблених у процесі його формування, а також виплати податків.

- загальна вартість засобів у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, авансований у формування активів підприємства.

КАПІТАЛЬНІ ВИТРАТИ - сукупність початкової вартості проекту, а також і витрат на модернізацію і капітальний ремонт, необхідні для підвищення терміну дії проекту чи устаткування.

КАПІТАЛІЗОВАНЕ МАЙНО –майно відокремлене від іншого особистого майна власника, яке поступає в користування і розпорядження підприємства і стає його активами.

КОМЕРЦІЙНИЙ РИЗИК - ризик, що виникає в процесі реалізації товарів і послуг, зроблених чи закуплених підприємством.

217

КОНТРОЛЛІНГ - елемент антикризового фінансового управління; побудована на комплексі спеціальних методів та інструментів особлива функціональна система, яка забезпечує менеджмент підприємства, зокрема фінансовий, базовою інформацією для прийняття управлінських рішень.

КОРЕЛЯЦІЯ - зв'язок між ознаками, що складається в зміні середньої величини одного з них у залежності від зміни значення іншого. Розрізняють позитивну і негативну кореляцію.

КРЕДИТ (ВІД ЛАТ. CREDIT – “ВІН ВІРИТЬ”) -– позика в грошовій або товарній формі, яка надається кредитором позичальнику на умовах повернення, частіше всього з виплатою позичальником відсотка за користування позикою.

КРЕДИТНІ РИЗИКИ - небезпека несплати позичальником основного боргу і відсотків, що приєднуються кредитору.

КРЕДИТОР - юридична чи фізична особа, що має у встановленому порядку затверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості по заробітній платі працівників боржника, а також органи державної податкової служби й інші державні органи, що здійснюють контроль за правильністю і своєчасністю стягнення податків і зборів (обов'язкових платежів).

КРЕДИТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ - заборгованість цієї організації іншим підприємствам, організаціям або окремим особам.

КРЕДИТОСПРОМОЖНІСТЬ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

наявність у підприємства умов для отримання кредитів та можливостей для їх повернення і сплати відсотків.

КРЕДИТУВАННЯ–процес надання позички в грошовій чи товарній формі, будь-яким економічним суб’єктом на умовах повернення та з виплатою відсотків за її користування.

КРИТИЧНИЙ ОБСЯГ РЕАЛІЗАЦІЇ - обсяг реалізації або виробництва продукції в грошовому еквіваленті, який забезпечує беззбиткову та безприбуткову діяльність.

Л

ЛІКВІДНИЙ ГРОШОВИЙ ПОТІК - зміна чистої кредитної позиції підприємства за рік ЛІКВІДНІСТЬ КОШТІВ - здатність коштів швидко і без втрат у ціні перетворюватися на готівку.

ЛІКВІДНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА – спроможність підприємства виконувати свої фінансові обов’язки перед усіма контрагентами та державою, але при необхідності й швидко реалізовувати свої кошти.

ЛІМІТУВАННЯ - встановлення ліміту, тобто граничних сум витрат, продажу, кредиту і т.п. Лімітування є важливим засобом зниження ступеня ризику і застосовується банками при видачі позичок, суб'єктам господарювання - при продажу товарів в кредит (по кредитних картках), за дорожніми чеками і єврочекам і т.п.; інвестором - при визначенні сум вкладення капіталу і т.п.

LIFO- першими списуються товари, що прийшли останніми.

М

218

МАЙНО - сукупність благ, що належать конкретній людині. МАРЖИНАЛЬНЕ ЗВАЖУВАННЯ - використовується у випадку, якщо весь залучений капітал планується направити на фінансування одного чи декількох великих інвестиційних проектів, наприклад: будівництво нових заводів. МАРЖИНАЛЬНИЙ ДОХОД - частина прибутку, яка використовується на покриття постійних витрат та формування прибутку.

МАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ - характеризують активи підприємства, що мають речовинну (матеріальну) форму.

МАТЕРІАЛЬНІ ВТРАТИ - втрати, які виявляються в непередбачених проектом додаткових витратах чи прямих втратах устаткування, майна, продукції, сировини, енергії і т.д.

МЕНЕДЖМЕНТ - система заходів спрямованих на управління підприємством, трудовим колективом, тощо.

МЕНЕДЖМЕНТ САНАЦІЇ - система антикризового управління, яка має на увазі ефективне використання фінансового механізму для запобігання банкрутству та проведення фінансового оздоровлення підприємства.

МИРОВА УГОДА - процедура досягнення домовленості між боржником та кредиторами щодо пролонгації сплати належних кредиторам платежів або щодо зменшення суми боргів.

МОДЕЛЬ АЛЬТМАНА - метод розрахунку інтегрального показника, який базується на побудові дискримінантної функції, яка враховує ряд показників фінансового стану підприємства та характеризує рівень загрози фінансової кризи, неплатоспроможності і банкрутства суб’єкта господарювання.

Н

НАРОЩЕННЯ ВАРТОСТІ ГРОШЕЙ - майбутня вартість грошових коштів, яка визначається з використанням процентної ставки.

НЕГАТИВНІ ГРОШОВІ ПОТОКИ (ВІДТОКИ) – вибуття чи витрати грошей підприємством.

НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ - активи підприємства, що не мають матеріальної форми, можуть бути ідентифіковані (відособлені від підприємства) і міститися підприємством з метою використання в продовж періоду більш одного року (або одного операційного циклу) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам.

НЕОБОРОТНІ АКТИВИ – всі активи підприємства, що не є оборотними. До необоротних активів відносяться – основні засоби, нематеріальні активи, незавершене будівництво, здійснюване для власних потреб підприємства, довгострокові фінансові інвестиції, довгострокова дебіторська заборгованість, відстрочені податкові активи (це сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступні періоди).

НЕРОЗПОДІЛЕНИЙ (РЕІНВЕСТОВАНИЙ) ПРИБУТОК - сума прибутку,

яка реінвестована у підприємство, або сума непокритого збитку.

„НОУ-ХАУ” – сукупність технічних, технологічних, управлінських і комерційних знань і умінь оформлених у виді технічної документації, опису, накопиченого виробничого досвіду, що є предметом інновацій, але не запатентованих.

219

О

ОБЛІГАЦІЯ –цінний папір, який зобов’язує емітента сплатити в установлені терміни власнику цього цінного паперу певну суму грошових коштів. ОБОРОТНІ КОШТИ - кошти підприємства вартістю не більше , які використовуються в одному виробничому циклі, і повністю переносять власну вартість на вироблену продукцію.

ОБ’ЄКТ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (ВІД ЛАТ. – OBJECTUM) - знов створені і модернізовані основні й оборотні кошти у всіх галузях і сферах економіки, цінні папери, а також майнові права і права на інтелектуальну власність, які характеризуються як об’єкт в який здійснюється інвестування капіталу.

ОПЕРАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною або фінансовою діяльністю.

ОПЕРАЦІЙНИЙ (ВИРОБНИЧИЙ) ЛІВЕРИДЖ зміна операційного прибутку у відповідь на зміну обсягу продажів.

ОПЕРАЦІЙНИЙ ПРИБУТОК –прибуток від основної діяльності підприємства, а також інші видів діяльності, які не є інвестиційною або фінансовою діяльністю ОПЕРАЦІЙНИЙ ЛІВЕРИДЖ - фактор найбільша зміна якого може привести

до значної зміни певних результативних показників, він показує ступінь зміни операційного прибутку у відповідь на зміну обсягу продажів.

ОПТИМАЛЬНА СТРУКТУРА КАПІТАЛУ –таке співвідношення використання власних та позикових засобів при яких забезпечується найбільш ефективна пропорційність між коефіцієнтами фінансової рентабельності та фінансової стійкості.

ОПЦІОН – угода, яка надає право власнику на придбання чи продаж активу протягом певного періоду, або в певний момент часу.

ОСНОВНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА - виробництво і реалізація продукції для заводу, роздрібна торгівля для магазину і т.п.

ОСНОВНІ ЗАСОБИ –матеріальні активи, що підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг здачі в оренду іншим особам для здійснення адміністративних і соціальнокультурних функцій, очікуваний термін корисного використання (експлуатації) яких більш одного року (або операційного циклу, якщо він довше року).

ОФШОРНА КОМПАНІЯ - компанія, яка функціонує у офшорній зоні.

П

ПАЙОВІ ЦІННІ ПАПЕРИ - цінні папери, які свідчать про наявність права володіння часткою майна емітента та права на одержання частки прибутку поточного року.

ПЕРЕДАТНИЙ БАЛАНС ПІДПРИЄМСТВА –баланс підприємства, складений на дату оцінки відповідно до положень (стандартами) бухгалтерського обліку, у якому вказується переоцінена вартість активів.

ПІДПРИЄМНИЦЬКИЙ (ДІЛОВИЙ) РИЗИК - ризик неотримання операційного прибутку (прибутку до сплати відсотків по кредитах і податку на прибуток).

220

ПІДПРИЄМСТВО - форма здійснення діяльності, націленої на збільшення вартості вкладеного майна в інтересах його власників.

ПЛАТОСПРОМОЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА – його спроможність погасити довгострокову заборгованість в строк.

“ПОДАТКОВИЙ ЩИТ” – можливість при якій сума відсотків за кредит віднімається з загальної величини прибутку, що підлягає оподатковуванню. ПОЗИКА – один з видів угоди між двома сторонами які домовляються: позичальником та особою, яка одержує позику. Відповідно з угодою, той хто одержує позику, одержує від позичальника в оперативне керування або в приватну власність гроші або товари, а через зазначений строк має повернути суму грошей або товарів еквівалентного значення та цінності.

ПОЗИТИВНА ТИМЧАСОВА ПЕРЕВАГА – властивість грошей, яка полягає в залежності їхньої реальної вартості від величини інтервалу часу, що залишається до їхнього одержання чи витрати .

ПОЗИТИВНІ ГРОШОВІ ПОТОКИ (ПРИТОКИ) – надходження грошей на підприємство

ПОКАЗНИКИ ОЦІНКИ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА -

система відносних показників, що характеризують фінансову стійкість підприємства:

1)показники платоспроможності,

2)показники кредитоспроможності,

3)показники рентабельності,

4)показники ліквідності підприємства (не слід плутати з показниками (пропорціями), що відображають ліквідність балансу підприємства!) ПОЛІТИЧНИЙ РИЗИК - можливість збитків чи скорочення прибутку в результаті політики держави.

ПОРТФЕЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ – 1) інвестиції в цінні папери, які формуються у вигляді портфелю цінних паперів; - 2) невеликі за розміром інвестиції, які не можуть забезпечити їх власникам контроль над підприємством.

ПОТОКИ ВІД ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - позитивні та негативні грошові потоки, які виникають в процесі виробництва та реалізації продукції

ПОТОКИ ВІД ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - позитивні та негативні грошові потоки, які виникають в процесі залучення та інвестування коштів.

ПОТОКИ ВІД ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - позитивні та негативні потоки грошових коштів, які виникають в процесі формування капіталу інших підприємств або операціях з цінними паперами.

ПРИВАТНІ ІНВЕСТИЦІЇ – інвестиції, які утворюються за рахунок коштів приватних, корпоративних підприємств і організацій, громадян, включаючи як власні, так і залучені кошти.

ПРИВІЛЕЙОВАНІ АКЦІЇ – акції, які надають їх власникам переважні права на одержання дивідендів у визначеному розмірі однак позбавляють права приймати участь в управлінні акціонерним товариством.

ПРОФІТ-ЦЕНТР - структурний підрозділ чи група підрозділів, діяльність яких безпосередньо зв'язана з реалізацією одного чи декількох бізнесів-проектів