Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макроек..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

І. Мета і завдання самостійного вивчення дисципліни

Макроекономіка належить до навчальних дисциплін, які забезпечують фундаментальну підготовку студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів ІІІ- ІV рівнів акредитації.

Мета її полягає в тому, щоб надати студентам теоретичні знання та найпростіші практичні навички з питань механізму функціонування національної економіки в умовах ринкових відносин. При цьому в центрі уваги перебувають причинно-наслідкові зв’язки в економіці, що знаходять своє відображення через такі категорії, як сукупний попит і сукупна пропозиція, інфляція, сукупні видатки і валовий внутрішній продукт, зайнятість і безробіття, державний бюджет, платіжний баланс, валютний курс тощо.

Для досягнення цієї мети в процесі викладання дисципліни передбачається вирішення таких завдань:

  • визначення ролі макроекономічної науки в суспільстві, розкриття її об’єкта, предмета та методу;

  • розкриття основних положень макроекономічних теорій, на які спирається сучасна макроекономічна наука та господарська практика;

  • висвітлення системи основних макроекономічних показників та індикаторів макроекономічної нестабільності;

  • розгляд базових моделей макроекономічної рівноваги;

  • розкриття механізму окремих складових макроекономічної політики: фіскальної, монетарної, зовнішньоекономічної, соціальної;

  • визначення факторів та розкриття основ моделювання економічного зростання.

Володіння макроекономічними знаннями дає змогу домогосподарствам і підприємствам кваліфіковано оцінювати зміни в економічній кон’юнктурі та економічній політиці держави, приймати раціональні рішення у своїй економічній діяльності.

Основу навчально-методичного посібника для самостійного вивчення дисципліни ”Макроекономіка” складають логічно і функціонально пов’язані розділи (12 тем). Для підвищення ефективності самостійної роботи студента подається рубрика ”Питання для самоконтролю”. Опрацювавши поставлені питання та тестові завдання, студент зможе визначити рівень засвоєння навчального матеріалу кожного розділу. Для кращого сприйняття студентом мови макроекономіки подається термінологічний словник, а також перелік літературних джерел, рекомендований для поглибленого вивчення дисципліни.

Іі. Керівництво і організація самостійного вивчення дисципліни

Самостійна робота студентів − це форма навчального процесу, в ході якої студенти здійснюють активну, напружену розумову діяльність по оволодінню суттю явищ і процесів економічного життя, як по завданню кафедри, так і за власним бажанням без сторонньої допомоги.

Основна ціль самостійної роботи − придбання і глибоке осмислення нових знань, перетворення їх у тверді особисті переконання.

Самостійне вивчення дисципліни проводиться за рахунок скорочення аудиторних лекційних занять, але під керівництвом викладача, який проводить семінарські (практичні) заняття з даної дисципліни.

Студенти вивчають окремі теми дисципліни згідно тематики виділених для самостійного вивчення тем, що передбачаються програмою.

На допомогу вивчаючим організовуються консультації, час і місце яких визначається кафедрою і доводиться до відома студентів.

Перевірка знань із самостійно вивчених тем здійснюється за допомогою: підготовки конспекту; написання реферату; усного опитування; проведення колоквіуму; тестування.

Термін і спосіб звітності по кожній темі встановлюється викладачем.