Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіологія і психологія праці Ден. 2011.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Тема 15. Психофізіологічні основи виробничого навчання, формування трудових навичок і вмінь

Виробниче навчання, його суть і основні форми підготовки кадрів. Завдання виробничого навчання в сучасних умовах – забезпечення конкурентноздатності людини на ринку праці.

Трудові навички, їх класифікація. Робочий динамічний стереотип як фізіологічна основа трудових навичок. Поняття про інтегральний образ трудових дій і ключові фізіологічні функції. Роль тренування і вправ у формуванні трудових навичок і адаптації фізіологічних систем до трудових навантажень. Етапи формування трудових навичок. Перенесення та інтерференція трудових навичок, їх вплив на професійну мобільність працівника. Методи виробничого навчання. Уміння, їх суть і етапи формування. Поняття про нормативний спосіб та індивідуальний стиль діяльності.

Модуль 2. Індивідуальне науково-дослідне завдання (індз)

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи

Самостійна робота студента є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом у час, вільний від обов’язкових аудиторних занять. Основними видами самостійної роботи студента з навчальної дисципліни «Фізіологія і психологія праці» є:

  • Вивчення теоретичного матеріалу.

  • Конспектування теоретичного матеріалу окремих питань теми.

  • Засвоєння основних термінів за темою.

  • Самоконтроль рівня засвоєння основних положень дисципліни (відповіді на контрольні запитання та тести).

  • Виконання вправ для самооцінки.

  • Підготовка до семінарських занять.

  • Підготовка до підсумкового контролю (іспиту).

Модуль 1. Теоретико-методологічні та прикладні аспекти в галузі фізіології і психології праці

Змістовий модуль 1. Закономірності функціонування людського організму в процесі праці

Тема 1. Предмет, методи і завдання дисципліни

Мета: поглибити знання про структуру і логіку курсу, взаємозв’язки даної дисципліни з іншими

План вивчення теми

  1. Соціально-економічна і психофізіологічна суть праці.

  2. Предмет, методологічні принципи й методи дослідження у фізіології і психології праці

  3. Історія розвитку та сучасні проблеми фізіології і психології праці

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчаючи питання про соціально-економічну і психофізіологічну суть праці як основного виду діяльності людини, особливу увагу необхідно звернути на такі положення і принципи:

1. Праця є свідомою, доцільною, соціально корисною діяльніс­тю, спрямованою на виробництво матеріальних благ і духовних цінностей, надання послуг;

2. Праця зумовлюється певними мотивами і передбачає досягнення конкретної мети (мотив — те, що спонукає людину до діяльності, мета — те, чого вона намагається досягти в результаті праці). Мотив може не збігатися з безпосередньою метою праці;

3. Праця є процесом прикладання людиною розумових і фізич­них зусиль для одержання корисного результату;

4. За своїм змістом праця є матеріальним процесом, який відбувається між людиною і природою, а за характером — суспільним явищем, тобто процесом взаємовідносин (соціально-трудових у тому числі) між людьми в їх спільній діяльності;

Праця постає в єдності трьох аспектів:

  • предметно-дієвого;

  • фізіологічного;

  • психологічного.

Особливу увагу слід звернути на те, що праця є не лише дже­релом матеріальних і духовних благ, а й потребою людини, оскільки забезпечує необхідний рівень рухової активності, тренує функціональні системи, розвиває пізнавальні і комунікативні зді­бності, формуючи особистість.

Під час вивчення питання «Предмет, методологічні принципи й методи дослідження у фізіології та психології праці» слід ак­центувати увагу на тому, що у трудовому процесі людина функ­ціонує і як біологічний організм, і як особистість. Функції люди­ни як організму вивчає фізіологія праці, а функціонування її як особистості — психологія праці. Предметом курсу «Фізіологія і психологія праці» є закономірності динаміки фізіологічних і пси­хічних функцій людини в процесі праці. Методологічні принципи цієї дисципліни визначаються загальною фізіологією і загальною психологією. В конкретних дослідженнях застосовуються такі нау­кові підходи: комплексності, системності, гуманізму, особистісний.

Наукове обґрунтування засобів гуманізації праці є основним завданням фізіології і психології праці, а тому остання вважаєть­ся теоретичною основою організації праці.

Для з'ясування зв'язків фізіології і психології праці з іншими науками, місця цього предмета у вирішенні практичних завдань на виробництві слід виходити з того, що в структурі організації спільної праці виокремлюють три групи зв'язків: техніко-технологічні, економічні та соціальні.

Практичні потреби розвитку економіки, а також досягнення в галузях загальної фізіології і психології створили передумови для розвитку фізіології і психології праці. Отже, для вивчення третього питання - Історія розвитку та сучасні проблеми фізіології і психології праці - студентам необхідно чітко знати, які проблеми і як саме вирішувалися на різних етапах, які завдання постають перед фізіологією і психологією праці в період сучасного розвитку України. Взагалі фізіологія і психологія праці як самостійні наукові дисципліни почали розвиватися на початку ХХ століття. Передумовами їх розвитку були: досягнення досить високого рівня розвитку загальної фізіології і загальної психології, стрімкий розвиток продуктивних сил, впровадження досягнень науково-технічного прогресу у виробництво, що вимагало раціоналізації трудових процесів, обґрунтованого професійного добору кадрів. Наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття виходять у світ друковані праці з практичного використання наукових даних для організації трудової діяльності та підвищення її продуктивності. Розвиток фізіології і психології праці тісно пов'язаний з іменами таких видатних вчених, як І.П.Павлов, М.Є.Введенський, О.О.Ухтомський, П.К.Анохін, В.М.Бехтерєв, М.І.Виноградов та інші. В Україні проблемами фізіології та гігієни праці займаються Київський інститут медицини праці АМН України, Український науково-дослідний інститут промислової медицини, Харківський науково-дослідний інститут гігієни праці і профзахворювань, Донецький науково-дослідний інститут медико-екологічних проблем Донбасу та вугільної промисловості. Слід звернути увагу на те, що Перехід України до ринкової економіки висуває щодо фізіології і психології праці нові завдання.