Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

142. Межі судового розгляду. Зміна обвинувачення в

суді

Розгляд справи у суді провадиться тільки щодо підсудних і тільки в межах пред'явленого обвинувачення, і в разі необхідності доповнити чи змінити пред'явлене обвинувачення або порушити кримінальну справу за новим обвинуваченням чи щодо нових осіб суд додержується встановлених законом правил (ст. 275 КПК).

Предметом судового розгляду с сукупність обставин, що підлягають з'ясуванню у конкретній кримінальній справі (ст.ст. 23,64,433 КПК).

Дослідження цих обставин обмежене певним колом підсудних і пред'явленим їм обвинуваченням.

Засудження підсудного за обвинуваченням, яке йому не було пред'явлене, є істотним порушенням вимог кримінально-процесуального закону, що гарантують обвинуваченому права на захист, і є підставою для скасування вироку (ч. 1 ст. 370 КПК). Разом з тим, закон передбачає можливість зміни обвинувачення під час судового розгляду.

Під час судового розгляду до закінчення судового слідства прокурор має право змінити пред'явлене особі обвинувачення.

Зміна обвинувачення не допускається, якщо цим будуть порушені правила про підсудність чи обов'язковість проведення досудового слідства. У цьому випадку за наявності для того підстав прокурор заявляє клопотання про повернення справи на додаткове розслідування.

Переконавшись, що пред'явлене особі обвинувачення потрібно змінити, прокурор виносить постанову, в якій формулює нове обвинувачення та викладає мотиви прийнятого рішення. Прокурор оголошує постанову і вручає її копії підсудному, його захисникові і законному представникові, потерпілому, позивачу, відповідачу і їх представникам. Постанова долучається до справи.

Якщо у постанові прокурора ставиться питання про застосування кримінального закону, який передбачає відповідальність за менш тяжкий злочин, чи про зменшення обсягу обвинувачення, то суд роз'яснює потерпілому та його представнику їх право підтримувати обвинувачення у раніше пред'явленому обсязі.

Якщо потерпілий та його представник відмовились підтримувати обвинувачення у раніше пред'явленому обсязі, а також у всіх інших випадках, суд роз'яснює підсудному, що той буде захищатися на судовому засіданні від нового обвинувачення, після чого відкладає розгляд справи не менш ніж „а три доби для надання підсудному, його захисникові і законному представникові можливості підготуватися до захисту проти нового обвинувачення. За клопотанням підсудного цей строк може бути скорочений. Після закінчення цього строку розгляд справи продовжується (ст. 277 КПК).

143. Вирішення питання про нове обвинувачення, притягнення до кримінальної відповідальності іншої особи, за завідомо неправдиві показання, неправильний переклад і неправдивий висновок

Коли дані судового слідства вказують, що підсудний вчинив ще й інший злочин, за яким обвинувачення не було йому пред'явлено, суд, за клопотанням прокурора, потерпілого чи його представника, не зупиняючи розгляд справи, виносить ухвалу, а суддя - постанову, якими про вчинення цього злочину повідомляють прокурора.

У тих випадках, коли нове обвинувачення тісно зв'язане і початковим і окремий розгляд їх неможливий, уся справа повертається для додаткового розслідування. У зв'язку з новим обвинуваченням суд може змінити або обрати запобіжний захід щодо підсудного. Після додаткового розслідування справа направляється до суду в загальному порядку.

На ухвалу, постанову протягом семи діб з дня її винесення сторони можуть подати апеляції до апеляційного суду, а якщо справа розглядається за першою інстанцією апеляційним судом - касаційні подання чи скаргу до касаційного суду (ст. 276 КПК).

Вирішення питання про притягнення до кримінальної відповідальності іншої особи можливе у випадках:

1) встановлення під час судового слідства, що злочин вчинила особа, яка не притягнута до кримінальної відповідальності;

2) встановлення факту дачі свідком і потерпілим завідомо неправдивих показань, експертом - завідомо неправдивого висновку, перекладачем - завідомо неправильного перекладу.

Встановивши під час судового слідства, що злочин вчинила будь-яка з осіб, не притягнутих до кримінальної відповідальності за клопотанням прокурора, потерпілого або Його представника суд виносить мотивовану ухвалу, а суддя - постанову, якими про вчинення цього злочину повідомляє прокурора або направляє все провадження у справі для проведення додаткового слідства чи дізнання (ст. 278 КПК).

Одночасно з постановленням вироку сул своєю ухвалою, в суддя постановою мають право поставити перед прокурором питання про притягнення до відповідальності свідка, потерпілого, експерта або перекладача за завідомо неправдиві показання] висновок чи неправильний переклад (ст. 279 КПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]