Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

177. Відшкодування шкоди і порядок закінчення розслідування

Всі особи, які перетинають державний кордон України, заповнюють митні декларації, вказуючи кількість місць, що перевозять через кордон, цінності, гроші, валюту та інші платіжні документи.

Речі, які не вказані у митній декларації, розглядаються як ввезені чи вивезені контрабандним шляхом.

Після митного догляду один примірник декларації залишається у митному органі, а другий - в іноземного громадянина до часу його виїзду. Останній повинен його зберігати незалежно від строку перебування в Україні.

Право переїзду через державний кордон без митного контролю надасться лише дипломатичним представникам та прирівняним до них особам.

Для з'ясування розміру шкоди, заподіяної іноземному громадянинові злочином, необхідно з'ясувати, яку суму грошей, валюти він ввіз в Україну. З цією метою з митниці на пункті перетину кордону необхідно витребувати копії виїзних митних декларацій та приєднати їх до справи.

У постанові про притягнення особи як обвинуваченого та в обвинувальному висновку розмір заподіяної шкоди вказується в іноземній валюті та українських грошових одиницях.

Відшкодування заподіяної шкоди іноземним громадянам та громадянам України провадиться через акціонерне товариство страхової компанії "Україна" або Укрінюрколегію.

У випадку визнання іноземного громадянина, який виїхав з України, винуватим у вчинені злочину і подальшого закриття кримінальної справи слідчий повинен повідомити про це потерпілого і цивільного позивача та роз'яснити їм права та порядок звернення до акціонерного товариства страхової компанії "Україна" щодо відшкодування шкоди, якщо достовірно відомо, що в іноземного громадянина був поліс про страхування цивільної відповідальності, а в іншому випадку - до Укрінюрколегії. Для захисту своїх прав потерпілий повинен передати до Укрінюрколегії відповідне доручення.

Такі ж права та порядок відшкодування шкоди необхідно роз'яснити іноземному громадянинові, якщо винуватим визнаний громадянин України.

У випадках надходження запитів з акціонерного товариства страхової компанії "Україна" та Укрінюрколегії, слідчий чи орган дізнання повинні направити до цих установ копії постанови про порушення кримінальної справи, протокол огляду пошкодженого транспортного засобу, висновків товарознавчої і автотехнічної експертиз, постанови про закриття кримінальної справи. Відповідь на запит надсилається протягом місяця. Копії документів друкуються на чистих аркушах паперу державною мовою за підписом слідчого чи керівника органу дізнання і завіряються гербовою печаткою.

У разі, якщо іноземний громадянин причетний до дорожньо-транспортної пригоди як водій транспортного засобу, що є його власністю або належить іноземному державному, кооперативному чи приватному підприємству, необхідно впевнитись, що цей транспортний засіб застрахований, та обов'язково занести д0 огляду місця події та протоколу огляду транспортного засобу відомості страхового полісу, а також подати повну назву іноземного підприємства та адресу його головного офісу.

Гроші для відшкодування шкоди громадяни України та іноземні громадяни, які перебувають на території України можуть вносити безпосередньо у представництво акціонерного товариства страхової компанії "Україна" чи на рахунок установи в Національному банку України.

Вилучені у злочинців валюту та українські гроші, які були викрадені в іноземного громадянина, необхідно повертати потерпілим через Український державний експортно-імпортний банк, відділення якого функціонують майже у всіх обласних центрах.

Якщо викрадені речі вилучені у злочинців, необхідно з'ясувати, що бажають отримати іноземні громадяни - викрадені речі чи грошову компенсацію за них. В останньому випадку речі реалізуються через комісійну торгівлю, а гроші переказуються за кордон зазначеним вище способом.

Відповідно до ст.ст. 214, 217, 218 КПК України слідчий повинен повідомити потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача, їх представників, обвинуваченого про закінчення провадження в кримінальній справі та роз'яснити право на ознайомлення з матеріалами справи.

Постанова про притягнення особи як обвинуваченого, обвинувальний висновок належить перекласти рідною мовою обвинуваченого або, за його згодою, іншою мовою, якою він володіє. Письмовому перекладові підлягають ті документи, які вручаються обвинуваченому, інші документи перекладаються усно.

Якщо особа, якій необхідно повідомити про закінчення розслідування, знаходиться за межами України, слідчий зобов'язаний направити доручення.

Під час розслідування кримінальної справи обвинуваченому необхідно роз'яснити право на укладення угоди про захист із адвокатом чи запросити як захисника посадову особу консульства, яка має право здійснювати захист громадянина держави, котру він представляє.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]