Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

175. Основні процесуальні питання розслідування, порядок направлення доручень

Розслідування кримінальних справ за фактами вчинення злочинів на території України іноземними громадянами, які не користуються дипломатичним імунітетом, провадиться відповідно до кримінально-процесуального законодавства України. Разом з тим, їх розслідування має свої особливості, зумовлені специфікою суб'єкта та об'єкта злочину, а також обмеженням у часі перебування іноземних громадян в Україні.

У процесі проведення першочергових слідчих дій у справах цієї категорії особливого значення набуває оперативність. Строки перебування іноземних громадян у населеному пункті здебільшого обмежені в часі, тому повільність призводить до втрати можливості проведення з певною особою слідчих дій спричиняє труднощі в закріпленні й оцінці доказів.

Встановивши особу іноземного громадянина та з'ясувавши її правовий статус, необхідно визначити, хто може бути корисний слідству (потерпілі, свідки, підозрювані, обвинувачені). Беручи до уваги строк, коли іноземні громадяни мають виїхати з України необхідно спланувати роботу так, щоб за час їх перебування виконати всі слідчі дії за їх участю і оформити відповідні процесуальні документи. Невиконання таких вимог негативно позначається на строках і якості розслідування, а також на відшкодуванні шкоди, заподіяної громадянам України.

Якщо передбачається великий обсяг роботи, створюється слідчо-оперативна група.

У справах такої категорії обов'язково бере участь перекладач, а в необхідних випадках - представник підприємства, фірми чи організації, до яких прибув іноземний громадянин. Для цього в кожному слідчому підрозділі складаються списки перекладачів, вказуються номери їх службових і домашніх телефонів, а також адреса. Ці списки постійно поновлюються.

У разі прийняття рішення про порушення кримінальної справи щодо іноземного громадянина слідчі органи внутрішніх справ відповідно до наказів МВС України № 745 (1992 р.), 425 (1993 р.) в день порушення кримінальної справи передають до чергової частини інформацію про вчинений злочин та повні анкетні дані іноземного громадянина для подальшого інформування МВС України.

Крім того, слідчі підрозділи внутрішніх справ та прокуратури направляють протягом доби, відповідно, до Головного Слідчого управління МВС України та Головного слідчого управління Генеральної прокуратури повідомлення:

- про затримання відповідно до ст. 115 України, іноземного громадянина; при цьому вказується назва слідчого підрозділу, що прийняв рішення; повні анкетні дані підозрюваного; коли і з якої країни він прибув; номер національного паспорта і ким виданий; посвідка на проживання; фабула справи, кваліфікація вчиненого злочину; місце утримання, номери телефонів для довідок;

- про обраний щодо іноземного громадянина запобіжний захід взяття під варту; при цьому необхідно зазначити суддю, який санкціонував арешт, повні анкетні дані обвинуваченого, фабулу справи, місце утримання обвинуваченого; номери телефонів для довідок;

- про загибель іноземного громадянина чи заподіяння йому тілесних ушкоджень у кримінальній справі, яка знаходиться у їх провадженні, вказати повні анкетні дані потерпілого, коли та з якої держави прибув, номер національного паспорта, обставини загибелі чи заподіяння тілесних ушкоджень; місце перебування потерпілого чи його трупа; номери телефонів для довідок.

Офіційні особи дипломатичних та консульських представництв із дозволу Міністерства Закордонних Справ України мають право на побачення із громадянами держави, яку вони представляють. Зустріч проводиться у відповідному приміщенні за участю представника адміністрації місця утримання обвинуваченого, слідчого та незаінтересованого перекладача.

Для закріплення доказів у справах цієї категорії слідчі дії необхідно проводити за участю кваліфікованих спеціалістів та із застосуванням технічних засобів. За наявності достатніх доказів вини слід притягувати їх до кримінальної відповідальності за протиправні дії на території України та забезпечувати відшкодування шкоди, заподіяної потерпілим. У разі відсутності таких можливостей - якісно проводити розслідування кримінальних справ із метою подальшого направлення їх у правоохоронні органи іноземних держав для притягнення винуватих до кримінальної відповідальності та вирішення питання про відшкодування шкоди.

При вирішенні питання щодо правової допомоги слідчі підрозділи органів внутрішніх справ та прокуратури повинні мати відносини | іноземними державами через Генеральну прокуратуру України. Клопотання та доручення направляються до Генеральної прокуратури через Головне Слідче управління МВС України.

Правова допомога надається сторонам у межах їх компетенції з питань пересилки матеріалів слідчої діяльності, в тому числі архівних матеріалів, щодо порушення кримінальних справ і розслідування злочинів, виконання окремих процесуальних дій, сприяння в розшуку осіб, які вчинили злочини, а також етапування заарештованих і засуджених тощо.

Доручення про надання правової допомоги належить складати державною мовою на чистому аркуші паперу. До доручення додасться мовою Сторони, що запитує, переклад, який завіряє підписом начальник Слідчого управління УМВС області і скріплює гербовою печаткою.

У дорученні вказуються: найменування органів обох Сторін; посилання на діючий договір про надання правової допомоги; найменування справи чи матеріалу, щодо яких направляється клопотання, зміст клопотання, а в кримінальних справах - обставини вчиненого злочину, його правова кваліфікація, наявність доказів, прізвище, ім'я, по батькові осіб, щодо яких вирішується питання стосовно допомоги, відомості про їх місце проживання або перебування тощо.

Якщо виконання певних дій потребує винесення спеціальних постанов, або отримання санкцій суду, такі рішення приймають відповідні судді та посадові особами лише стосовно громадян своєї держави і додаються до доручення.

Якщо кримінальні справи направляються до правоохоронних органів інших держав із клопотанням про притягнення до кримінальної відповідальності осіб, то матеріали справи перекладаються мовою держави, якій направляється кримінальна справа. Копія кримінальної справи зберігається за місцем вчинення злочину. Оригінал справи, разом із перекладом, направляється з клопотанням про порушення кримінальної справи до Головного Слідчого управління МВС або Генеральної прокуратури України залежно від того, який орган розслідував кримінальну справу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]