Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

85. Форми досудового розслідування: дізнання і досудове слідство

Досудове розслідування здійснюється у двох формах: дізнання і досудового слідства.

Дізнання - це регульована нормами кримінально - процесуального права діяльність спеціально уповноважених державних органів, яка здійснюється оперативно-розшуковими і процесуальними засобами під наглядом прокурора і суду з метою виявлення, попередження, запобігання і розкриття злочинів.

Органи дізнання перелічені у ст. 101 КПК. Про виявлений злочин і розпочате дізнання орган дізнання негайно повідомляє прокурора (ч. 2 ст. 103 КПК).

Порядок провадження дізнання залежить від того, ознаки якого злочину виявлені, тому можна говорити про два види дізнання: у справах про злочини, що не є тяжкими, й у справах про тяжкі і особливо тяжкі злочини.

За наявності ознак злочину, що не є тяжким, орган дізнання порушує кримінальну справу, провадить слідчі дії до встановлення особи, яка його вчинила. Ст. 104 КПК не регламентує строку, протягом якого орган дізнання може провадити слідчі дії для встановлення особи, як і не визначає самого поняття "встановлення особи". Напевно, "встановлення особи" необхідно пов'язувати з моментом появи у кримінальній справі підозрюваного або з порушенням кримінальної справи щодо конкретної особи.

Після встановлення особи орган дізнання провадить дізнання протягом 10 діб і виносить постанову про направлення справи для провадження досудового слідства, яку затверджує прокурор і начальник органу дізнання.

Якщо у справі про злочин, що не є тяжким або особливо тяжким, особа не встановлена, дізнання зупиняється з дотримання вимог ст. 209 КПК, і справа слідчому не передається. За наявності підстав, вказаних у ст. 211 КПК, така зупинена справа може бути закрита.

У випадку порушення органом дізнання справи про тяжкий або особливо тяжкий злочин він зобов'язаний протягом 10 діб з моменту порушення кримінальної справи провести невідкладні слідчі дії, а потім, незалежно від того, чи встановлена особа, яка вчинила злочин, чи не встановлена, передати справу через прокурора для провадження досудового слідства.

Якщо у справі про тяжкий або особливо тяжкий злочин, що передана слідчому, не встановлено особу, яка його вчинила, орган дізнання продовжує виконувати оперативно-розшукові дії і повідомляє про їх результати слідчого.

Після вступу слідчого в справу орган дізнання зобов'язаний виконувати доручення слідчого щодо проведення слідчих та розшукових дій (ч.ч. 3 і 4 ст. 104 КПК).

При провадженні дізнання орган дізнання не має права виносити постанову про притягнення особи як обвинуваченого і проводити її допит, оскільки такі дії має право виконувати тільки слідчий.

За наявності підстав, вказаних у ст. б КПК, орган дізнання закриває кримінальну справу і протягом доби направляє прокуророві копію постанови.

У разі обрання до підозрюваного запобіжного заходу дізнання провадиться у строк не більше п'яти діб із моменту обрання запобіжного заходу (ч. 3 ст. 108 КПК).

Досудове слідство - це процесуальна діяльність, яку провадять уповноважені на це посадові особи - слідчі у суворій відповідності до кримінально-процесуального закону і яка спрямована на встановлення та викриття винуватих осіб, на з'ясування причин і умов, що сприяли вчиненню злочинів і на виконання інших завдань кримінального судочинства.

Досудове слідство провадиться у всіх випадках, за винятком справ про злочини, що зазначені у ч. 1 ст. 27 і ст. 425 КПК, у яких досудове слідство провадиться у випадках, коли злочин вчинив неповнолітній чи особа, яка через свої фізичні або психічні вади не може сама здійснювати своє право на захист, а також коли це визнає за необхідне прокурор чи суд

Слідчим, оскільки вони провадять розслідування практично в усіх кримінальних справах, надається і ширше коло повноважень щодо розслідування злочинів, у тому числі такі, як давати доручення органам дізнання.

Досудове слідство складається зі слідчих дій, спрямованих на з'ясування обставин справи, збирання і перевірку доказів, викриття винуватих осіб. Характер слідчих дій, їх послідовність залежить від обставин і особливостей конкретної кримінальної справи. Але, при всіх відмінностях у кримінальних справах, досудове слідство має загальну систему, яка поділяється на декілька етапів. В загальному система досудового слідства виглядає так.

Досудове слідство починається з винесення слідчим постанови про порушення кримінальної справи і прийняття її до свого провадження. Після цього слідчий провадить слідчі дії (допити, обшуки, призначає експертизи тощо). Коли зібрано достатньо доказів, які вказують на винуватість особи у вчиненні злочину, слідчий притягує особу як обвинуваченого, пред'являє їй обвинувачення, допитує. За наявності підстав вирішує питання про застосування запобіжного заходу. У виняткових випадках запобіжний захід може бути застосований і до підозрюваного.

За наявності законних підстав, слідчий визнає особу потерпілим, цивільним позивачем, притягує як цивільного відповідача. Коли всі обставини справи з'ясовані і є підстави для направлення справи до суду, слідчий визнає досудове слідство закінченим, пред'являє матеріали справи потерпілому, цивільному позивачу, цивільному відповідачу, їх представникам , обвинуваченому, його захиснику для ознайомлення. Після цього, якщо не були заявлені клопотання про проведення додаткових слідчих дій, слідчий складає обвинувальний висновок і направляє справу прокуророві.

Це - схема досудового слідства у справах, які підлягають направленню в суд. Якщо слідство не здобуло доказів для віддання обвинуваченого до суду, система досудового слідства буде іншою, оскільки обвинувачення не буде пред'являтись запобіжний захід не буде застосовуватись.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]