Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

54. Відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органів досудового розслідування, прокуратури і суду

Реабілітація - поновлення доброго Імені, честі, репутації, прав, юридичного і соціального стану особи, незаконно і несправедливо обвинуваченої у вчиненні злочину.

Правові підстави реабілітації закладені в ст. 62 Конституції, 53 КПК України, а також у Законі України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду".

Фактичними підставами для застосування заходів реабілітації є встановлений у передбаченому законом порядку факт незаконного засудження, притягнення як обвинуваченого, затримання, ареолу, обшуку, виїмки, накладення арешту на майно, відсторонення від займаної посади, а також вчинення інших незаконних процесуальних дій, якими порушуються права і законні інтереси громадянина.

Реабілітація включає в себе заходи щодо відшкодування моральної, матеріальної шкоди, поновлення становища і прав особи, яка постраждала.

Юридичними підставами відшкодування школи є:

- винесення виправдувального вироку суду;

- закриття кримінальної справи за відсутністю події злочину;

- відсутність у діянні складу злочину або недоведеність участі обвинуваченого у вчиненні злочину;

- відмова у порушенні кримінальної справи за підставами, зазначеними у п. 2 ст. 6 КПК;

- закриття справи про адміністративні правопорушення. Право на відшкодування шкоди, завданої незаконно

проведеними оперативно-розшуковими заходами щодо порушення кримінальної справи виникає за умови, що протягом шести місяців після проведення таких заходів не було прийнято рішення про порушення за результатами цих заходів кримінальної справи або таке рішення було скасовано (ст. 2 Закону України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду").

У всіх зазначених випадках, вирішуючи кримінальну справу по суті, слідчий, орган дізнання, прокурор і суд зобов'язані відповідно до вимог ст. 53 КПК роз'яснити особі порядок поновлення її порушених прав і вжити необхідних заходів щодо відшкодування шкоди, завданої особі внаслідок незаконного засудження, притягнення як обвинуваченого, затримання, застосування запобіжного заходу та у разі незаконного продовження виконання призначеного покарання у випадках, коли кримінальний закон, який усуває караність діяння, набрав чинності.

Згідно зі ст. З Закону України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду" громадянинові відшкодовується (повертається):

- заробіток та інші грошові засоби, які він втратив внаслідок незаконних дій;

- майно (в тому числі і гроші, грошові вклади і відсотки по них, цінні папери та відсотки по них, частки у статутному фонді господарського товариства, учасником якого був громадянин, та прибуток, який він отримав би відповідно до цієї частки, інші цінності), конфісковане або звернене в дохід держави судом, вилучене органами дізнання чи досудового слідства, органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, а також майно, на яке накладено арешт;

- штрафи, стягнуті на виконання вироку суду, судові витрати та інші витрати;

- суми, сплачені громадянином у зв'язку з наданням йому юридичної допомоги;

- моральна шкода.

Відшкодування здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, крім повернення майна.

Майно, підлягає поверненню в натурі, а в разі неможливості - вартість відшкодовується за рахунок тих підприємств, установ, організацій, яким воно передано безоплатно. Вартість житлових будинків, квартир, інших споруд відшкодовується лише у разі, якщо зазначене майно не збереглось в натурі, і громадянин відмовився від надання рівноцінного житлового приміщення з безоплатною передачею у його власність, або у разі згоди на це громадянина. Вартість втраченого житла відшкодовується, виходячи з ринкових цін, що діють на момент звернення громадянина про відшкодування шкоди.

У разі ліквідації підприємств, установ, організацій, яким майно було передано безоплатно, або нестачі в них коштів для відшкодування шкоди вартість майна (частина вартості) відшкодовується за рахунок державного бюджету.

Вартість майна визначається за цінами, що діють на момент прийняття рішення про відшкодування шкоди. У разі пошкодження майна завдана шкода відшкодовується повністю.

При відшкодуванні шкоди діють норми цивільною права, яке регламентує право власності: Цивільний кодекс, Закон України "Про власність", норми авторських прав тощо. Тут в повній мірі повинні дотримуватись правила віндикації, захисту прав власності.

Ст. 143 Цивільного кодексу передбачає, що особам, у яких вилучено за постановами органів дізнання, досудового слідства, прокуратури або суду дорогоцінні метали і коштовне каміння, що є валютними цінностями, у разі винесення виправдувального вироку або закриття кримінальної справи, вилучені цінності повертаються в натурі чи відшкодовуються в їх вартості.

Витребуючи майно з чужого незаконного володіння, власник має право також вимагати від особи, яка знала або повинна була знати, що її володіння незаконне, повернення або відшкодування всіх засобів, які ця особа здобула або повинна була здобути за весь час володіння.

Згідно зі ст. 50 Закону України "Про власність" власник має право вимагати повернення (віндикації) свого майна з чужого незаконного володіння.

Відшкодування моральної шкоди провадиться у разі, коли незаконні дії органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду завдали моральних втрат громадянинові, призвели до порушення його нормальних життєвих зв'язків і вимагають від нього додаткових зусиль для поновлення звичайного способу життя.

Моральною шкодою визнаються страждання, заподіяні громадянинові внаслідок фізичного чи психічного впливу, що призвело до погіршення або позбавлення можливостей реалізації ним своїх звичок і бажань, погіршення стосунків з оточуючими людьми, інших негативних наслідків морального характеру.

Громадянин має право як на спростування компрометуючих відомостей, так і на матеріальну компенсацію. Якщо такі відомості були опубліковані, вони спростовуються у тому ж виданні, де вони публікувались, або тими ж засобами масової інформації, які їх поширювали.

Документи, що містять недостовірну інформацію про громадянина, визнаються недійсними, відкликаються або на прохання громадянин, замінюються. Наприклад, громадянину може бути замінена трудова книжка, де було незаконно зроблено запис про його звільнення.

Моральна шкода відшкодовується у грошовій формі незалежно від відшкодування матеріальної шкоди.

Згідно зі ст.13 Закону України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду" розмір моральної шкоди визначається з урахуванням обставин справи. Відшкодування моральної шкоди за час перебування під слідством чи судом провадиться, виходячи з розміру не менше однієї мінімальної заробітної плати за кожен місяць перебування під слідством і судом.

Саме поняття "строк перебування під слідством або судом" законом не визначено. Особа вважається такою, що перебуває під слідством або судом, з моменту порушення щодо неї кримінальної справи, її затримання, арешту або визнання її винуватою до винесення щодо неї виправдувальною вироку або закриття справи за реабілітуючи ми підставами. У цей строк входить як час відбуття покарання, так і час, протягом якого особа вважається судимою, до тих пір, поки вона не визнана невинною, виправдана | і реабілітована.

Громадянин, звільнений з роботи у зв'язку з незаконним притягненням до кримінальної відповідальності, повинен бути поновлений на попередній посаді, зарахований на попереднє місце роботи не пізніше місяця з моменту виправдання. На вимогу громадянина видається трудова книжка (у триденний строк), а за неможливості надати попередню роботу або при його незгоді працювати у попередній організації - надається рівноцінна робота Час перебування під слідством і судом зараховується у загальний трудовий стаж, стаж роботи за спеціальністю, строк служби. Цей строк зараховується також і в строк вислуги у певному званні.

Реабілітованому громадянину повертаються ордена, медалі, титули, звання. Реабілітований повністю отримує всі свої попередні права і пільги.

Порядок і розмір відшкодування шкоди визначає сул, слідчий, орган дізнання або прокурор при винесенні рішення, що реабілітує громадянина.

Постанова відповідного органу про відшкодування шкоди може бути оскаржена безпосередньо в суді або у вищестоящому суді. Заява про оскарження винесеної постанови звільняється від податку.

Якщо вимога про відшкодування моральної або матеріальної шкоди чи вимога про поновлення в правах з якихось причин не виконані або виконані не повністю, громадянин має право звернутися у суд і вимагати вжиття примусових заходів щодо захисту своїх прав та інтересів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]