Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

83. Прокурорський нагляд за законністю на стадії порушення кримінальної справи

У відповідності з ч. 1 ст. 227 КПК, прокурор у межах своєї компетенції не менше одного разу на місяць перевіряє виконання вимог закону про приймання, реєстрацію, розгляд і вирішення заяв і повідомлень про вчинені злочини чи злочини, що готуються, дає вказівки про усунення виявлених порушень закону.

Слідчий і орган дізнання зобов'язані не пізніше як протягом доби направити прокуророві копію постанови про порушення кримінальної справи або про відмову в порушенні такої справи.

Якщо справа порушена без законних на те підстав, прокурор закриває її, а у випадках, коли щодо цієї справи ще не проводилися слідчі дії, скасовує постанову про порушення кримінальної справи.

У випадку необґрунтованої відмови в порушенні справи слідчим або органом дізнання, прокурор своєю постановою скасовує постанову слідчого або органу дізнання і порушує справу (ст. 100 КПК). У такому разі з метою забезпечення найбільш повного і об'єктивного розслідування прокурор може доручити провадження дізнання або досудового слідства іншій особі.

Згідно ч. 1 ст. 991 КПК, постанова слідчого й органу дізнання про відмову в порушенні кримінальної справи може бути оскаржена відповідному прокуророві, а якщо така постанова винесена прокурором - вищестоящому прокуророві. Скаргу подає особа, інтересів якої вона стосується, або її представник протягом семи днів з дня одержання копії постанови.

Прокурор протягом трьох днів після одержання скарги зобов'язаний вирішити її і повідомити про результат« скаржникові. Скарга і копія повідомлення про результати її вирішення приєднуються до справи. Відмова у задоволенні скарги повинна бути мотивованою (ст. 235 КПК).

У випадку відмови прокурора скасувати постанову про відмову у порушенні кримінальної справи скаргу на цю постанову подає особа, інтересів якої вона стосується, або його представник у районний (міський ) суд за місцем знаходження органу або роботи посадової особи, яка винесла постанову, протягом семи днів з дня отримання повідомлення прокурора про відмову скасувати постанову.

Скаргу на постанову органу дізнання, слідчого, прокурора про відмову у порушенні кримінальної справи подає особа, інтересів якої це стосується, або її представник до районного (міського) суду за місцем розташування органу або роботи посадової особи, яка винесла постанову, протягом семи днів з дня отримання копії постанови чи повідомлення прокурора про відмову у скасуванні постанови (ст. 2361 КПК).

Тема 9. Основні положення досудового розслідування

84. Поняття, завдання, значення досудового розслідування

Досудове розслідування є окремою стадією кримінального процесу, яка йде за стадією порушення кримінальної справи. Стадія називається досудовим розслідуванням, тому що, як правило, передує судовому слідству, яке відбувається при розгляді справи в суді. Дехто заявляє, що досудове розслідування провадиться для суду. Але цей вираз є неточним. Порушена кримінальна справа може бути не направлена до суду, оскільки її можуть закрити орган дізнання, слідчий або прокурор на стадії досудового розслідування на підставах, передбачених у ст. 213 КПК України. Досудовим розслідуванням стадія називається і тому, що обвинувачення, пред'явлене слідчим на цій стадії, підлягає перевірці в судовому засіданні. При розгляді справи в суді суд не обмежується висновками про винуватість особи, яких дійшов слідчий, розслідуючи кримінальну справу. Суд може зовсім по-іншому оцінити докази у справі, дослідити додаткові докази, які раніше не були предметом дослідження. Але це не означає, що висновки, яких дійшли слідчий і прокурор про винуватість особи у вчиненні злочину, є для них попередніми. Слідчий і прокурор мають бути повністю впевнені у їх правильності, і ці висновки на цій стадії є остаточними.

Завдання досудового розслідування випливають із завдань кримінального судочинства (ст. 2 КПК). У процесі досудового розслідування також вирішуються завдання невідворотності відповідальності і покарання, всебічного, повного і об'єктивного дослідження обставин справи, швидкості розслідування, викриття винних і забезпечення правильного застосування закону, недопущення притягнення до відповідальності невинуватих, відшкодування заподіяної злочином шкоди, виявлення причин і умов, що сприяли вчиненню злочину, і вжиття заходів до їх усунення, виховання у громадян необхідності дотримання вимог закону.

Невідворотність відповідальності і покарання вимагає, щоб жоден злочин не залишився не розкритим. Реалізація цієї вимоги має велике значення для практики досудового розслідування.

Всебічність, повнота та об'єктивність дослідження обставин справи покликані забезпечити викриття винних у вчиненні злочину і не допустити притягнення до кримінальної відповідальності невинуватих. Швидкість розслідування дозволяє своєчасно виявити, закріпити і дослідити докази у справі.

Забезпечення відшкодування заподіяної злочином шкоди вимагає від слідчого вжити своєчасних і реальних заходів щодо виявлення майна, на яке може бути накладений арешт. Невжиття таких заходів є підставою для повернення судом справи на додаткове розслідування.

Виявлення причин і умов, що сприяли вчиненню злочинів, і вжиття заходів до їх усунення випливають із вимог ст.ст. 23, 23 КПК. Вирішення цього завдання у процесі досудового розслідування здійснюється процесуальною діяльністю з дотриманням усіх правил доказування. Слідчий зобов'язаний, згідно зі ст. 23 КПК, внести у відповідний державний орган, громадську організацію або на ім'я службової особи подання про вжиття заходів щодо усунення причин і умов, що сприяли вчиненню злочину.

Кримінально-процесуальне судочинство покликане сприяти вихованню громадян у дусі дотримання Конституції України та інших законів. Вирішення цього завдання стає ефективним, коли дотримується законність у діяльності органів досудового розслідування.

Таким чином, досудове розслідування - це основана на законі і здійснювана під наглядом прокурора і суду процесуальна діяльність органів дізнання, досудового слідства щодо виявлення, збирання, закріплення і попереднього дослідження доказів, всебічне, повне й об'єктивне дослідження справи з метою розкриття злочину, викриття винних осіб і вирішення інших завдань, покладених законом на досудове розслідування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]