Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

35. Процесуальне становище цивільного позивача і цивільного відповідача у кримінальному процесі

Цивільним позивачем визнається громадянин, підприємство, установа чи організація, які зазнали матеріальної шкоди від злочину і пред'явили вимогу про відшкодування збитків відповідно до ст. 28 КПК. Про визнання цивільним позивачем чи про відмову в цьому особа, яка провадить дізнання, слідчий, суддя виносять постанову, а суд - ухвалу (ч. 1 ст. 50 КПК).

Визнання особи цивільним позивачем може бути за ініціативою прокурора і суду. У кримінальних справах, за якими цивільним позивачем визнається підприємство, установа або організація, бере участь їх представник (ст. 52 КПК). Представника може мати і цивільний позивач - громадянин.

Державні органи і посадові особи, які ведуть процес, зобов'язані роз'яснити цивільному позивачу його права і забезпечити їх реалізацію на всіх стадіях процесу.

Цивільний позивач має право:

- подавати докази;

- заявляти клопотання;

- брати участь у судовому розгляді;

- просити органи дізнання, слідчого і суд про вжиття заходів щодо забезпечення заявленого ним позову:

- підтримувати цивільний позов;

- ознайомлюватися з матеріалами кримінальної справи з моменту досудового слідства, а у справах, в яких досудове слідство не провадилось, - після призначення справи до судового розгляду;

- брати участь у судовому розгляді;

- заявляти відводи;

- подавати скарги на дії особи, яка провадить дізнання,

слідчого, прокурора і суду, а також подавати скарги на вирок або

ухвали суду в частині, що стосується цивільного позову;

- за наявності відповідних підстав - на забезпечення безпеки

(ч. 2 ст. 50 КПК).

Відповідно до ч.3 ст. 50 КПК цивільний позивач зобов'язаний:

- на вимогу органу дізнання, слідчого, прокурора і суду пред'являти всі необхідні документи, пов'язані із заявленим позовом;

- виконувати винесені відповідно до закону постанови слідчого (ч. 5 ст. 114 КПК);

- не розголошувати без дозволу слідчого або прокурора дані досудового слідства (ст. 121 КПК);

- не порушувати порядок під час судового розгляду і підкорятися розпорядженням головуючого (ст. 272 КПК).

Як правило, обов'язок відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної злочинними діями цивільному позивачу, покладається на обвинуваченого. У цьому випадку, всі права, пов'язані зі захистом від пред'явленого позову, роз'ясняються обвинуваченому, зокрема, як цивільний відповідач він не притягується.

За вчинення злочину, який заподіяв майнову шкоду, обвинувачений несе одночасно і кримінальну, і цивільно-правову (майнову) відповідальність, що відображається у вироку суду.

Цивільний відповідач з'являється у процесі лише в тих випадках, коли за законом майнову відповідальність за шкоду, заподіяну злочином, несе не сам обвинувачений, а інші особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 51 КПК як цивільних відповідачів може бути притягнуто батьків, опікунів піклувальників або інших осіб, & також підприємства, установи та організації, які в силу закону несуть матеріальну відповідальність за шкоду, завдану злочинними діями обвинуваченого.

Так, наприклад, на підставі ст. 446 ЦК України, за шкоду, заподіяну неповнолітнім у віці до 15 років, відповідальність несуть його батьки, опікуни, піклувальники або навчальний, виховний, лікувальний заклад, під наглядом якого вій перебував на момент заподіяння шкоди.

Якщо цивільним відповідачем є підприємство, установа, організація, то вони беруть участь у справі через свого представника.

Про притягнення як цивільного відповідача особа, яка провадить дізнання, слідчий, суддя виносить постанову, а суд -ухвалу.

Цивільний відповідач має право:

- заперечувати проти пред'явленого позову; - давати пояснення по суті пред'явленого позову;

- подавати докази;

- заявляти клопотання;

- ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються цивільного позову, з моменту закінчення досудового слідства, а у справах, в яких досудове слідство не провадилося, - призначення справи до судового розгляду;

- брати участь у судовому розгляді;

- заявляти відводи;

- подавати скарги на дії особи, яка провадить дізнання, слідчого, прокурора і суду, а також подавати скарги на вирок і ухвали суду в частині, що стосується цивільного позову;

за наявності відповідних підстав - на забезпечення безпеки (ст.51 КПК).

Як і цивільний позивач, цивільний відповідач має процесуальні обов'язки, а саме:

- виконувати винесені відповідно до закону постанови слідчого;

- не розголошувати без дозволу слідчого або прокурора дані Досудового слідства;

дотримувати порядку під час судового засідання і підкорятись розпорядженням головуючого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]