Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

181. Протокольна форма досудової підготовки матеріалів

Протокольна форма досудової підготовки матеріалів - це особливе провадження у справах про злочини, які не становлять великої суспільної небезпеки. Перелік злочинів, провадження щодо яких здійснюється у порядку протокольної форми досудової підготовки матеріалів, передбачений у ст. 425 КПК, до яких належать: ч. 1 ст. 133 (зараження венеричною хворобою), ст. 164 (ухилення від сплати аліментів на утримання дітей), ч. 1 ст. 185 (крадіжка), ч. 1ст. 186 (грабіж), ч. 1ст. 188 (викрадення шляхом демонтажу та іншим засобом електричних мереж, кабельних ліній зв'язку та їх обладнання), ч 1 ст. 190 (шахрайство), ч. 1 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна), ч. 1 ст. 202 (порушення порядку зайняття господарською діяльністю), ч. 1 ст. 203 (зайняття забороненими видами господарської діяльності), ч. 1 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч.1 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів), ч.1 ст. 213 (порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом), ч. 1 ст. 225 (обман покупців та замовників), ч. 1 ст. 226 (фальсифікація засобів вимірювання), ч. 1 ст. 245 ( знищення або пошкодження лісових масивів), ст. 246 (незаконна порубка лісу), ст. 247 (порушення законодавства про захист рослин), ч. 1 ст. 248 (незаконне полювання), ч. 1 ст. 249 (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом), ст. 250 (проведення вибухових робіт з порушенням правил охорони рибних запасів), ч. 1 ст. 296 (хуліганство), ст. 395 (порушення правил адміністративного нагляду) Кримінального кодексу,У справах про злочини, перераховані у ст. 425 КПК, органи дізнання не пізніше як протягом десяти днів встановлюють обставини вчиненого злочину і особу правопорушника, отримують пояснення від правопорушника, очевидців та інших осіб, витребують довідку про наявність або відсутність судимості у правопорушника, характеристику з місця роботи або навчання та інші матеріали, що мають значення для розгляду справи у суді. У виключних випадках, за неможливості у десятиденний строк зібрати необхідні матеріали, цей строк може продовжити прокурор, але не більше ніж до 20 днів.

У правопорушника відбирається зобов'язання з'являтися за викликом в органи дізнання і суду і повідомляти їм про зміни місця проживання.

Про обставини вчиненого злочину складається протокол, у якому вказується: час і місце складання, хто склав протокол; дані про особу правопорушника; місце і час вчинення злочину, його способи, мотиви, наслідки та інші суттєві обставини, фактичні дані, що підтверджують наявність злочину і винуватість правопорушника; кваліфікація злочину за статтею Кримінального кодексу України. До протоколу приєднуються всі матеріали, а також список осіб, які підлягають виклику до суду.

Протокол затверджує начальник органу дізнання, після чого всі матеріали пред'являються порушникові для ознайомлення, про що робиться відмітка у протоколі, що засвідчує підписом правопорушник. Протокол разом з матеріалами надсилається прокуророві.

Визнавши матеріали про злочини, перелічені у ст. 425 КПК, достатніми для розгляду на судовому засіданні, прокурор виносить постанову про порушення кримінальної справи, обирає щодо правопорушника в необхідних випадках запобіжний захід і складає обвинувальний висновок та направляє справу до суду або повертає матеріали для провадження досудового слідства, а в разі відсутності підстав для порушення кримінальної справи відмовляє в її порушенні.

Справи про злочини , перелічені у ст. 425 КПК, підлягають розгляду в суді не пізніше як у десятиденний строк з моменту надходження матеріалів до суду. При розгляді таких справ суд має право повернути їх для провадження досудового слідства, якщо виникає необхідність з'ясування істотних додаткових обставин, які не можуть бути встановлені на судовому засіданні.

Пленум Верховного Суду України у постанові № 6 "Про практику застосування судами України законодавства про протокольну форму досудової підготовки матеріалів" від 27 червня 1986 p. у п. З роз'яснив, які порушення при досудовій підготовці матеріалів за протокольною формою є суттєвими і служать підставами для повернення справи для провадження досудового слідства.

Матеріали протокольної форми підлягають поверненню судом для провадження досудового слідства, якщо:

- досудова підготовка матеріалів проведена щодо злочину, не передбаченого у ст. 425 КПК;

- правопорушник є неповнолітнім або особою, яка в силу своїх фізичних або психічних вад не може сама реалізувати своє право на захист, у справі яких відповідно до ст. 111 КПК обов'язково провадиться досудове слідство;

- зібраних матеріалів недостатньо для розгляду справи у суді;

- є підстави для пред'явлення правопорушникові обвинувачення у злочині, за яким досудова підготовка матеріалів не провадиться, або у злочині, у справах про який належить провадити досудове слідство;

- є підстави для притягнення до кримінальної відповідальності інших осіб, коли окремий розгляд справи щодо них неможливий;

- матеріали досудової підготовки не були пред'явлені правопорушникові для ознайомлення;

- зміст протоколу про обставини вчиненого злочину не відповідають вимогам КПК або він не затверджений начальником органу дізнання:

- орган дізнання застосував до правопорушника запобіжний

захід;

- під час досудової підготовки проведені непередбачені у ст. 426 КПК слідчі дії (крім огляду місця події);

- правопорушник зник і місцезнаходження його невідоме.

У постанові судді про повернення матеріалів досудової підготовки для провадження досудового слідства повинно бути вказано, які саме додаткові обставини підлягають з'ясуванню, в чому полягають істотні порушення кримінально-процесуального закону і які слідчі дії необхідно виконати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]