Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ландшафтная экология. Конспект лекций .doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Розділ I. Ландшафтна екологія в системі наук

Глава 1. Сутність ландшафту і ландшафтознавство

1.1. Особливості сучасного періоду взаємовідносин між людиною і природою

Будучи продуктом природи, людина, з'явившись на нашій планеті, постійно користується всіма благами природи. Природа без людини існувати зможе, а ось людина без неї не проживе і п'яти хвилин. Проте людина про це часто забуває, що і сформувало екологічну кризу.

У сучасному складному, різноманітному, динамічному, повному суперечливих тенденцій свiті проблеми навколишнього середовища (екологічні проблеми) придбали глобальний масштаб. Вони зачіпають самі основи цивілізації і багато в чому зумовлюють можливості виживання людства.

До найважливіших глобальних проблем належать: зростання чисельності населення Землі; забезпечення населення, що зростає, продовольством; забезпечення зростаючих потреб світового господарства в енергії і природних ресурсах; виснаження природних ресурсів; захист здоров'я людей від особливо небезпечних захворювань і негативних наслідків науково-технічного прогресу; забруднення атмосфери і гідросфери; руйнування озонового шару; скорочення біорізноманітності; охорона природного середовища від руйнівної антропогенної дії та ін.

Розглянемо деякі з цих проблем докладніше.

1) Зростання чисельності населення сприяє захопленню людиною нових територій під житлове і промислове будівництво, а значить трансформації ландшафтної оболонки: знищуються ліси і степи, змінюється рельєф місцевості, створюються гідротехнічні споруди і т.д.

2) Забруднення атмосфери спричиняє загрозу і небезпеку парникового ефекту. Забруднення атмосфери сприяє зниженню її прозорості і, звісно, зменшенню випромінювання енергії з поверхні Землі, тобто, температура підвищується. Потеплення викликає розширення зони посушливого клімату; танення багаторічних льодів і, отже, підвищення рівня води в океанах, а це сприяє більшому затопленню території Землі. Забруднення атмосфери знижує процес фотосинтезу, що веде кінець кінцем до збільшення концентрації СО2 і до тих же ефектів, що перераховані вище.

3) Радіоактивне забруднення оточуючого природного середовища (ОПС). Загроза ядерної війни. В даний час широко використовується ядерна енергія, радіоактивні речовини все більше впроваджуються в наукові дослідження, в медичну практику та ін. Все це веде до збільшення утворення радіоактивних відходів. Аварійні ситуації можуть приводити до забруднення ОПС.

4) Проблеми водних ресурсів. Щорічно зростає рівень забруднення вододжерел нафтопродуктами і відходами промисловості, добривами і отрутохімікатами у зв'язку із все більш широким їх застосуванням в господарській діяльності. Погіршується якість підземних вод. Неправильне використання узбережжя річок, озер, морів, а також необмірковані дії людини в плані використання вододжерел іноді призводять до руйнування берегової лінії, порушення стану на мілководдях, виснаження вододжерел, зміни гідрологічного режиму і, як наслідок, зміни зовнішності Землі.

5) Земельні і мінеральні ресурси. Неправильне використання землі в сільськогосподарському виробництві призводить до засолення грунтів і опустелювання території, розвитку водної і вітрової ерозії, пилових бурь, деградації орних земель і пасовищ. У зв'язку із зростанням виробництва всі великі площі землі відводяться під відвали, звалища тощо. Через нераціональне використання мінеральних ресурсів скорочуються їх запаси.

6) Знищення лісів. Особливо гостро ця проблема стоїть в тропічній зоні, де масово вирубуються тропічні ліси. Щорічно на планеті вирубується близько 1 % лісів світового запасу. Це призводить до розширення орних земель, скорочення вироблення кисню рослинами, зміни в газовому складі атмосфери, загибелі і скорочення чисельності тварин, оскільки знищується їх житло.

Вказані вище проблеми тісно пов'язані зі зміною ландшафтної сфери Землі або в результаті цілеспрямованих дій людини (знищення лісів, використання земель, будівництво міст тощо), або опосередковано (осушення боліт → висушування території і зміна рослинності; створення водосховищ → підтоплення і заболочування суміжних територій тощо). Екологічна ситуація набула такої гостроти, що виникла необхідність в швидких діях щодо збереження життя на Землі.

Основна суперечність епохи, що породила ці проблеми, полягає в тому, що людина все більше долає безпосередню залежність від стихії природних сил і одночасно укріплює зв'язки з природою, оскільки все більше коло речовин і енергії залучається до життєдіяльності суспільства. Виявляється це в прискореному темпі перетворення середовища життя і повільному темпі природної еволюції; потенційній безмежності духовного прогресу людини на основі соціальної програми і соціального спадкоємства і порівняльної обмеженості його фізичної зміни на базі генетичної програми; безмежності зміни природи і обмеженості біологічних можливостей людини пристосуватися до змін природного середовища.

У ситуації, що склалася, необхідно вживати заходи щодо захисту оточуючого середовища. Це вимагає не тільки компетентних кадрів, фінансового забезпечення, але і зміни укоріненого в свідомості людей прагматичного мислення. Необхідна переорієнтація системи цінностей всіх людей, що живуть на планеті, оскільки кожний з нас залежить від свого оточення.