Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП ЗЧ+++.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
858.62 Кб
Скачать

28. Імплементація норм міжнародного права в кримінальне законодавство України

Зв'язок кримінального і міжнародного права визначається тим, що деякі їх інститути регулюються і міжнародним, і кримінальним правом. Так, питання дії кримінального закону в просторих, його поширення на іноземців і осіб без громадянства питання про відповідальність осіб, які користуються дипломатичною непрікосновенностью, видача злочинців регулюються нормами як кримінального, так і міжнародного права. Цей зв'язок виявляється і в тому, що деякі норми кримінального права введені в кримінальне законодавство на підставі міжнародних угод, до яких приєдналася Україна.

Так, згідно Гаагської (1970 р.) і Монреальськой (1971 р.) конвенцій про боротьбу з незаконним захопленням повітряних судів в КК встановлена кримінальна відповідальність за угін повітряного судна (ст. 278). Згідно міжнародної конвенції про заборону найманства в КК введена стаття, яка встановлює відповідальність за найманство (ст. 447). Слід зазначити, що в Україні признається пріоритетміжнародного права. Законом України від 10.12.1991. "Про дію міжнародних договорів на території України" прямо закріплено що погоджені і належним чином ратифіковані Україною міжнародні договори складають невід'ємну частину національного законодавства України і застосовуються в ладі, передбаченому для норм національного законодавства.

У ст. 9 Конституцій України вказано що міжнародні договори, що діють, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Це означає що положенняміжнародних договорів про боротьбу з окремими видами злочинів обов'язково підлягають імплементації (включенню) в КК, а тому в разі скоєння такого злочину застосовується не міжнародний договір, а відповідна стаття КК.

29. Елементи та ознаки складу злочину

Склад злочину - це сукупність встановлених у кримінальному законі юридичних ознак (об'єктивних і суб'єктивних), що визначають вчинене суспільно небезпечне діяння як злочинне. З цього визначення випливає, що визнання того чи іншого суспільне небезпечного діяння злочином є виключним правом законодавця, тобто Верховної Ради України. Саме тут одержує свою реалізацію принцип: "Немає злочину без вказівки на те в законі".

У кожному складі злочину виділяють його елементи. Ними є: об'єкт злочину, об'єктивна сторона злочину (їх сукупність називають об'єктивними ознаками складу), суб'єкт і суб'єктивна сторона злочину (вони в сукупності називаються суб'єктивними ознаками складу). У своїй єдності ці об'єктивні і суб'єктивні ознаки й утворюють склад злочину. Обєкт злочину – це суспільні відносини або цінності чи блага, які охороняються ЗпКВ.

Об'єктивна сторона - зовнішня сторона діяння, яка виражається у вчиненні передбаченого законом діяння (дії чи бездіяльності), що заподіює чи створює загрозу заподіяння шкоди об'єкту злочину. Обовязкова ознака – СНД; факультативні – СНН, причинний зв'язок, час, місце, обстановка, засоби, знаряддя, спосіб.

Суб’єктом злочину є фізична осудна особа, яка вчинила злочин у віці, з якого відповідно до цього Кодексу може наставати кримінальна відповідальність. Юридичні особи (підприємства, організації, установи, політичні партії, громадські організації і т.д.) не можуть бути суб'єктами злочинів. Неприпустимою є колективна відповідальність за вчинені окремими особами злочини.

Субєктивна сторона – внутрішня сторона злочину, яка характеризує психічне ставлення особи до діяння та до його наслідків. Обовязкова ознака – вина; факультативні – мотив, мета, емоційний стан.

Значення СЗ: 1) СЗ являє собою певну сукупність об'єктивних і суб'єктивних ознак, що визначають конкретне СНД як злочинне; 2) тільки в ЗпКВ встановлюється сукупність зазначених ознак; 3) перелік СЗ, передбачених законом, є вичерпним; 4) тільки у СЗ визначається характер та обсяг відповідальності за вчинений злочин.

Важливе значення складу злочину виявляється і в тому, що він дозволяє провести, по-перше, чітке розмежування між злочином і провиною, тобто незлочинним суспільне небезпечним діянням; по-друге, відмежувати один злочин від будь-якого іншого (наприклад, крадіжку від грабежу, зловживання владою або службовим становищем від перевищення влади або службових повноважень). У законодавчій практиці за допомогою складу здійснюється криміналізація (декриміналізація) суспільне небезпечних діянь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]