Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП ЗЧ+++.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
858.62 Кб
Скачать

79. Добровільна відмова від вчинення злочину та її відмінність від діяльного каяття.

Добровільною відмовою, як передбачає ч. 1 ст. 17 КК, є остаточне припинення особою за своєю волею готування до злочину або замаху на злочин, якщо при цьому вона усвідомлювала можливість доведення злочину до кінця.

Добровільна відмова має відповідати таким умовам:

  • особа припиняє розпочату злочинну діяльність добровільно, з особистої волі;

  • злочинна діяльність припиняється остаточно, без наміру в майбутньому поновити її;

  • своєчасність;

  • усвідомлення особою можливості довести злочин до кінця.

У разі добровільної відмови при незакінченому злочині особа свідомо, зі своєї власної волі припиняє розпочату злочинну діяль­ність. Рішення про припинення розпочатої злочинної діяльності особа приймає самостійно, але ініціатива добровільної відмови може належати й іншим особам (друзям, родичам, навіть співробітни­кам правоохоронних органів або жертві), але рішення приймає особа, яка при цьому добровільно відмовляється від доведення зло­чину до кінця, хоча й могла довести його до кінця. Тому ми говоримо саме про добровільність.

Особа припиняє злочинну діяльність остаточно без наміру поно­вити її в майбутньому, якщо має місце перерва у вчиненні злочину, його тимчасове призупинення при намірі в майбутньому довести злочин до кінця, добровільна відмова відсутня, і особа підлягає відповідальності за готування до злочину або за замах на нього.

Питання про своєчасність добровільної відмови пов'язане з питанням про те, на яких стадіях вчинення злочину можлива добро­вільна відмова.

Аналіз норм Особливої частини КК дозволяє дійти висновку, що добровільна відмова на стадії готування до злочину можлива в усіх без винятку випадках у формі бездіяльності.

Спеціалісти стверджують, що на стадії незакінченого замаху на злочин добровільна відмова, як і під час готування до злочину, можлива завжди.

На стадії закінченого замаху на злочин добровільна відмова при незакінченому злочині можлива лише в тих випадках, коли між злочинним діянням і його суспільно небезпечними наслідками є певний проміжок часу і особа може своїми діями попередити суспіль­но небезпечні наслідки.

Добровільну відмову при незакінченому злочині слід відрізняти від дійового каяття.

Дійове каяття — це такі дії особи, які свідчать про осуд нею вчиненого злочину і про прагнення зменшити тим чи іншим чином його наслідки.

ВІДМІННІСТЬ ДІЙОВОГО КАЯТТЯ ВІД ДОБРОВІЛЬНОЇ ВІДМОВИ ВІД ДОВЕДЕННЯ ЗЛОЧИНУ ДО КІНЦЯ

Дійове каяття

Добровільна відмова

1) можливе як при незакінченому та і при закінченому злочині;

2) може виявлятися тільки в діях (активній поведінці);

3) може бути як в умисних злочинах (при прямому і непрямому умислі), так і в необережних (при злочинній самовпевненості і недбалості);

4) при дійовому каятті склад злочину має місці і тому найчастіше воно розглядається, як обставина, up пом 'якшує покарання.

1) можлива лише при незакінченому злочині;

2) може виявлятися як в діях так і в бездіяльності;

3) можлива лише при злочинах вчинених з прямим умислом:

4) при добровільній відмові особа звільняється від кримінальної відповідальності саме внаслідок добровільної відмова від вчинення злочину, що свідчить про відсутність в її діях складу злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]