Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП ЗЧ+++.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
858.62 Кб
Скачать

40. Непереборна сила, непереборний фізичний примус, психічний примус, та їх значення в Кримінальному праві України.

Головною і обов'язковою ознакою дії є її усвідомленість суб'єктом. Не усвідомлювана поведінка дією в криміналь­но-правовому розумінні не визнається.

Не мають кримінально-правового значення, наприклад, дії, вчинені у ві сні, в стані патологічного сп'яніння, при втраті свідомості та інших таких обставинах, оскільки вони не усвідомлені особою.

Разом з тим і усвідомлювана поведінка не завжди має кримінально-правовий характер. Кримінально-правове зна­чення має лише така поведінка, в якій виявляється воля ді­ючої особи.

Дією чи бездіяльністю в кримінально-правовому розу­мінні можна визнати лише таку поведінку, яка була наслід­ком вільного вияву волі особи. Порушення волі суб'єкта в багатьох випадках змінює зміст і значення його поведінки.

Воля суб'єкта може бути порушена об'єктивними обста­винами, які в праві називаються нездоланною силою. Таки­ми визнаються: стихійне лихо (пожежа, повінь, землетрус), тяжка хвороба, вплив витоків підвищеної небезпеки тощо.

Дія чи бездіяльність, які сталися під впливом нездоланної сили, виключають кримінальну відповідальність, оскільки в цих випадках воля особи паралізована і вона не може певним чином діяти відповідно до своєї волі.

Воля суб'єкта може бути порушена також фізичним чи психічним примусом, тобто застосування фізичного чи пси­хічного насильства.

Фізичний примус може пригнітити волю особи різною мірою. Побої можуть пригнітити волю меншою мірою, ніж зачинення під замок з позбавленням волі або зв'язування мотузкою, дротом рук чи ніг тощо. Вчинення дії чи бездія­льність при фізичному насильстві виключає кримінальну відповідальність лише в тих випадках, коли примусом воля особи була пригнічена зовсім. Можна визнати, що повністю пригнічена воля у особи, яка була зв'язана і не мала можливо­сті діяти; не має волі і той, наприклад, хто падає від сильного, потужного поштовху. У всіх інших випадках вчинення дії чи бездіяльність під впливом фізичного насильства визнаєть­ся вчиненням за пом'якшуючих обставин (п. 6 ст. 66 КК).

Дія чи бездіяльність під впливом психічного насильства взагалі кримінальної відповідальності не виключає. Діяння (дія чи бездіяльність) виключає кримінальну відповідаль­ність лише у випадках крайньої необхідності, тобто тоді, коли воно менш шкідливе, ніж психічне насильство. На­приклад, матеріально відповідальна особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона передала гроші чи майно злодіям, які загрожували їй вбивством.

Законом (ч. 1 ст. 40 КК) визнається, що не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохо-ронюваним інтересам під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого вона не могла керувати своїми вчинками, поступками. За таку шкоду особа не підлягає кримінальній відповідальності.

Кримінальна відповідальність за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам під впливом фізичного приму­су, якщо особа зберігала можливість керувати своїми діями, а також під впливом психічного примусу, настає за прави­лами крайньої необхідності .

Кримінальна відповідальність за таку шкоду виключаєть­ся, якщо ця шкода є меншою від тієї, що була змістом фізич­ного чи психічного примусу. Наприклад, знищення чи по­шкодження чужого майна під погрозою вбивства, виключає кримінальну відповідальність за таке діяння. Рівним чином кримінальна відповідальність виключається і за діяння, вчи­нене у стані гіпнотичного сну, оскільки гіпноз є різновидом нездоланної сили. Відповідальним за діяння, вчинене осо­бою у стані гіпнотичного сну, повинен бути той, хто викори­став загіпнотизованого як знаряддя вчинення злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]