Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП ЗЧ+++.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
858.62 Кб
Скачать

64. Інтелектуальні і вольові ознаки умислу.

Умисел. Згідно з законом злочин визнається вчиненим умисно, коли особа, яка його вчинила, усвідомлювала сус­пільне небезпечний характер своєї дії або бездіяльності, передбачала її суспільне небезпечні наслідки і бажала їх або свідомо допускала настання цих наслідків (ст. 24 КК).

Закон виділяє елементи (моменти) умислу:

1. Інтелектуальний - усвідомленість особою суспіль­ної небезпечності діяння і передбачення його суспільне не­безпечних наслідків.

2. Вольовий - бажання чи свідоме допущення настання суспільне небезпечних наслідків.

Види умислу характеризуються ознаками, що відносяться до свідомості та волі особи, яка вчиняє злочин. Ознаки, що відносяться до характеристики свідомості при умислі мають назву інтелектуального моменту в понятті умислу, а ознаки, що відносяться до характеристики волі, - вольового моменту.

Злочин вчинюється з прямим умислом, коли особа усвідомлює суспільне небезпечний характер вчинюва­ного діяння, передбачає суспільне небезпечні наслідки цього діяння і бажає настання цих наслідків.

Формула прямого умислу - усвідомлює, передбачає, бажає. Усвідомлювання особою суспільної небезпечності вчинюваного діяння означає, що вона:

1) усвідомлює суспільну цінність блага, на заподіяння шкоди якому спрямовані її дії;

2) усвідомлює тяжкість заподіюваної шкоди;

3) усвідомлює практичні ознаки вчинюваного злочину (предмет, потерпілого, місце, час, співучасників);

4) усвідомлює забороненість цього діяння кримінальним законом (не конкретну норму, а взагалі);

5) якщо злочин чиниться бездіяльністю, особа усвідом­лює свій обов'язок діяти, відвернути настання суспільне небезпечної шкоди.

Передбачення особою настання суспільне небезпечних наслідків своїх дій чи бездіяльності означає:

1) уяву про майбутні зміни, викликані діями особи чи її бездіяльністю, у виді суспільне небезпечних наслідків;

2) уяву конкретної шкоди, заподіяної своїми діями,- на­стання смерті потерпілого, знищення майна, спричинення тілесних ушкоджень і т. ін.

3) завбачення розвитку причинного зв'язку між діями (бездіяльністю) і наслідками.

З прямим умислом діяння вчиняються лише тоді, коли суб'єкт бажає заподіяти шкоду об'єкту, тобто тим су­спільним відносинам, які охороняються кримінальним за­коном. В усіх інших випадках він діє з непрямим умислом, необережно або невинно.

Формула непрямого (побічного) умислу - усвідомлює, передбачає, допускає. Інтелектуальний момент побічного (евентуаль­ного) умислу однаковий з інтелектуальним моментом пря­мого умислу і характеризується тими самими ознаками:

1) усвідомленням особою суспільної небезпечності своїх дій чи бездіяльності;

2) передбаченням особою настання суспільне небезпеч­них наслідків своїх дій чи бездіяльності, які повністю спів­падають з аналогічними ознаками психічного стану при прямому умислі.

Прямий і побічний умисли відрізняються лише за озна­ками вольового моменту. Вольовий момент прямого умис­лу утворює лише бажання винною особою тих наслідків, яких вона прагне досягти вчиненням злочину.

Вольовий момент побічного умислу більш багатий на ознаки. Всю вольову сферу психічної діяльності, крім ба­жання, закон відносить до вольової сфери побічного умис­лу - це байдужість, почуття обов'язку, небажання і т. ін.

Таке психічне ставлення особи до настання злочинних наслідків грунтується на тому, що ці наслідки для неї боко­ві, оскільки вона має мету і прагнення досягти інших нас­лідків, іншої мети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]