Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП ЗЧ+++.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
858.62 Кб
Скачать

5. Поняття Закон про кримінальну відповідальність, його ознаки та значення.

Закон про кримінальну відповідальність ) це сукупність юридичних норм, систематизованих в законодавчому акті Верховної Ради України, що визначають загальні положення, підстави і межі кримінальної відповідальності, види злочинних діянь і передбачені за них покарання, підстави призначення покарання, звільнення від відповідальності чи покарання; а також це - сукупність положень міжнародних договорів, введених (імплементованих) в кримінальне законодавство України як його невід'ємна (складова) частина.

Основні ознаки закону про кримінальну відповідальність кримінального закону):

1) система (сукупність юридичних норм, визначених правил поведінки, встановлених в суспільстві);

2) його норми встановлюються вищим органом законодавчої влади України - Верховною Радою.

Закон про кримінальну відповідальність може розглядатися в таких аспектах:

1)це КК України - єдиний кодифікований законодавчий акт, який містить кримінально-правові норми, ґрунтується на;

2) це і окрема стаття КК, або її частина, що передбачає крим. відповідальність за певний злочин;

Значення закону про кримінальну відповідальність:

1) с одним із важливих засобів охорони прав і свобод громадянина, власності, громадського порядку та гром. безпеки, довкілля, конституційного устрою України, забезпечення миру і безпеки людства, а також запобігання злочинам;

2) лише кримінальний закон містить крим.-правові норми, які визначають загальні положення крим. Права, злочинність та караність діянь, види цих діянь та покарань за їх вчинення, підстави, обсяг та межі кримінальної відповідальності, підстави звільнення від кримінальної відповід-ті чи покарання;

3) с певним засобом виховного та превентивного впливу на осіб, засуджених за вчинення злочину, а також на інших громадян.

Структуру закону про кримінальну відповідальність становлять Загальна та Особлива частини.

У свою чергу, кожна із цих частин поділяється на розділи.

Загальна частина містить 15 розділів, Особлива – 20.

Кожний розділ має свою назву і об’єднує певну сукупність статей, які теж мають назви, і об’єднуються за родовим об’єктом. Крім того, переважна більшість статей складається із частин – окремих абзаців статті (наприклад, ч. 2 ст. 119 КК). В деяких статтях частини складаються із пунктів з цифровими позначками ( наприклад, п. 6 .2 ст. 115 КК)

Завжди при посиланні на кримінальний закон необхідно вказувати статтю, частину, пункт.

Сам КК України, Крім Загальної та Особливої частин у своїй структурі також містить Прикінцеві та перехідні положення, що складаються із 2 розділів та Переліку майна, що підлягає конфіскації за судовим вироком.

6. Структура кримінального закону та кку

Закони про кримінальну відповідальність систематизовані і поділяються в КК на Загальну і Особливу частини. У Загальній частині зосереджені норми, що встановлюють принципи і загальні положення кримінального права, а також визначають його основні інститути, наприклад, поняття злочину і його видів, вини та її форм, співучасті в злочині, повторності, сукупності та рецидиву злочину, покарання та його мети, видів покарань та підстав їх застосування. Це норми, які застосовуються до всіх злочинів. Особлива частина містить норми, що вказують, які конкретно суспільне небезпечні діяння є злочинами і які заходи кримінального покарання можуть бути застосовані до осіб, що їх вчинили. Загальна і Особлива частини КК пов'язані між собою і утворюють нерозривну системну єдність. Значення цієї єдності найбільш помітно при застосуванні окремих статей КК. Не можна застосувати кримінально-правову норму, що міститься в Особливій частині КК, не звернувшись при цьому до Загальної частини. Загальна і Особлива частини КК поділяються на розділи, а останні, у свою чергу, - на окремі статті. Загальна частина чинного КК складається із 15 розділів і 108 ст. Особлива частина включає 20 розділів і 300ст. Статті КК пронумеровані арабськими цифрами і мають заголовки, що виражають сутність кримінально-правових норм, які в них містяться. Багато статей КК поділяються на частини, які виділені в окремий абзац. Абзаци забезпечені цифровими позначеннями. У деяких випадках статті або частини статей КК поділяються на пункти, що мають цифрове позначення. Окремі статті КК забезпечені примітками, в яких роз'яснюються поняття і терміни, застосовані в цій або в деяких інших статтях.

Диспозицією називається частина норми Особливої частини, в якій визначається злочинне діяння.

Проста диспозиція називає злочинне діяння без розкриття його ознак. Проста диспозиція використовується законодавцем у тих випадках, коли зміст суспільне небезпечного діяння в загальних рисах досить зрозумілий і без опису його ознак у законі.

Описовою називається диспозиція, де описуються найбільш істотні ознаки діяння. "Крадіжка" наводиться визначення крадіжки як таємного викрадення чужого майна. Точно визначаючи ознаки злочину, описова диспозиція у зв'язку з цим має перевагу перед простою диспозицією.

Бланкетною є диспозиція, котра, не називаючи конкретних ознак злочину або називаючи тільки частину із них, відсилає для встановлення змісту ознак злочину до інших нормативних актів, які не є законами про кримінальну відповідальність (інших законів, інструкцій, статутів, положень, стандартів, правил, вказівок тощо).

Відсилочною зветься диспозиція, котра відсилає до кримінально-правової норми або її окремого положення, які містяться в іншій статті або іншій частині цієї ж статті КК, де називається відповідний злочин або описуються його ознаки. У КК зустрічаються норми, диспозиції яких мають змішаний (комбінований) характер. У одній своїй частині це прості або описові диспозиції, в іншій - бланкетні або відсилочні.

Санкція - це частина статті, яка визначає вид і розмір покарання за злочин, зазначений в диспозиції.

У КК застосовуються відносно-визначені та альтернативні санкції. Відносно-визначеною є санкція, яка має один вид покарання і вказує його нижчу та вищу межі. Розрізняють два види відносно-визначених санкцій: а) з нижчою (мінімумом) і вищою (максимумом) межами покарання

б) з максимумом покарання Поряд з основним покаранням відносно-визначена санкція може містити вказівку на одне або декілька додаткових покарань певного виду, котрі можуть бути призначені судом як додаток до основного.

Альтернативною є санкція, в якій міститься вказівка на два або декілька видів основних покарань, з яких суд обирає лише одне.

Альтернативні санкції мають різновиди: а) в санкції вказані відносно-визначений і абсолютно-визначений види покарання

б) в санкції вказані два або більше відносно-визначених видів покарання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]