Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП ЗЧ+++.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
858.62 Кб
Скачать

65. Злочинна самовпевненість та її відмінність від непрямого умислу.

Злочинна самовпевненість характеризується тим, що особа, яка чинить злочин, передбачає можливість настання суспільне небезпечних наслідків своєї дії чи бездіяльності, але легковажно розраховує на їх відвернення.

Інтелектуальний момент злочинної самовпевненості - це передбачення можливості настання суспільне небезпечних наслідків свого діяння. Передбачення - це уява про майбут­нє, прогноз, який поєднує:

1) передбачення можливості настання злочинних нас­лідків;

2) передбачення конкретних ознак злочину - місця, часу, обставин, які можуть відвернути злочинні наслідки;

3) передбачення розвитку абстрактного причинного зв'язку. Особливості передбачення при злочинній самовпе­вненості в тому, що воно має абстрактний характер. Воно для винної особи чуже, не його. Суб'єкт бачить події ніби збоку, розуміючи, що дії, які він чинить, в інших умовах, за подібних обставин, у інших людей, іноді призводять до злочинних наслідків. Але сьогодні, тут, у нього таке не тра­питься. І не трапиться, злочинні наслідки не настануть то­му, що суб'єкт розраховує відвернути їх. Важливо те, що такий розрахунок у суб'єкта не пустопорожній, не безпід­ставний.

Суб'єкт враховує певні сили, обставини, умови:

1) свої фізичні сили, вміння, навички;

2) властивості машин, механізмів, приладів;

3) поведінку потерпілих, наприклад, керуючи автомобі­лем, водій перевищує швидкість руху, розраховуючи на свій досвід, надійний стан автомобіля, на чисту суху доро­гу, але цього всього виявляється недостатньо.

Вольовий момент самовпевненості - це легковажний роз­рахунок на те, що можливі наслідки суб'єкт зможе відвер­нути, не допустити їх настання. Суб'єкт розраховує на реаль­ні, дійсні сили, обставини, які за інших умов спроможні від­вернути певні наслідки. Але за цих обставин вони, як з'ясовується, недостатні. В цих конкретних умовах ці чин­ники або не діють, або не спроможні змінити хід подій.

Вина особи при злочинній самовпевненості саме у то­му і полягає, що її розрахунок був дуже слабкий і не забез­печив відвернення суспільне небезпечної шкоди. У цьому суспільне державний докір особі і звідси виходить негатив­на оцінка державою (судом) її поведінки. Отже, особа при злочинній самовпевненості недооцінює шкодоносності своїх дій з одного боку, а з іншого - переоцінює ті чинники, які, на її думку, здатні відвернути шкоду. Така легковажна оцінка цих обставин діяння і є докірливою, винною.

Від непрямого умислу злочинна самовпев­неність відрізняється передбаченням і вольовим моментом.

1. При умислі суб'єкт передбачає наслідки своїх дій конкретно і реально, з якими він погоджується, а при са­мовпевненості - абстрактно, як взагалі лише можливі, але які цього разу у нього не настануть.

2. Вольовий момент непрямого умислу - це допущення настання наслідків і байдуже до них ставлення. Вольовий же момент самовпевненості у тому, що суб'єкт не погод­жується з їх настанням, вони для нього абстрактні, і він сподівається їх не допустити, відвернути.

3. При злочинній самовпевненості суб'єкт сподівається не допустити настання злочинних наслідків і розраховує на реальні сили - на свою фізичну силу, вміння, досвід, на стан машин, приладів і т. ін.

При побічному умислі суб'єкт передбачає настання нас­лідків і, навіть не бажаючи їх настання, сподівається лише на «може бути», що вони не настануть, тобто на випадкову вдачу, на вдалий для нього збіг обставин, тобто на ніщо. Там, де суб'єкт діє, розраховуючи на ніщо, - він чинить злочин навмисно, а не необережно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]