Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП ЗЧ+++.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
858.62 Кб
Скачать

50. Суб'єкт злочину та його ознаки.

Суб'єкт злочину - обов'язкова ознака складу злочину, яка характеризує особу, яка вчинила злочин. В кримінальному праві України - це фізична осудна особа, яка вчинила злочин у віці, з якого відповідно до КК України може наставати кримінальна відповідальність (ч. 1 ст. 18 КК).

Спеціальний суб'єкт злочину (ч.2 ст.18 КК) - особа, яка, крім загальних ознак (віку та осудності), характеризується додатковими специфічними ознаками, передбаченими нормами Особливої частини кримінального закону.

В якості додаткових специфічних ознак виступають ознаки, що відносяться до:

1) особистих якостей винної особи (особи, раніше засуджувані за тяжкі злочини, за певні види злочинів (пов'язані з наркотиками, статеві злочини, вбивства та інші); особи, що перебувають в певних місцях (позбавлення волі);

2) громадянства особи (шпигунство - іноземці чи особи без громадянства; державна зрада - громадяни України);

3) службове становище чи виконання професійних, службових функцій (службове підроблення, хабарництво, неподання допомоги хворому особою медичного персоналу; військові злочини; підприємницька діяльність);

4) статі (умисне вбивство матір'ю новонародженої дитини -лише мати, яка щойно народила);

характеристики особистих взаємостосунків винного та потерпілого (службова, матеріальна залежність потерпілого).

Осудність (ст. 19 КК) - це можливість усвідомлювати особою, яка вчинила злочин, свої дії (бездіяльність) і керувати ними.

Неосудність - це неспроможність особи під час вчинення нею суспільно небезпечного діяння, передбаченого КК усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки.

Поняття неосудності в кримінальному праві оцінюється двома критеріями: юридичним (психологічним) та медичним (біологічним).

юридичний критерій складається із сукупності двох ознак:

і) інтелектуальної — нездатність особи усвідомлювати фактичну сторону або спеціальний зміст своєї поведінки, її наслідків на момент вчинення нею злочину;

2) вольової- нездатність особи під час вчинення суспільно небезпечного діяння керувати своїми діями.

Медичний критерій неосудності містить у собі чотири ознаки:

1) хронічне психічне захворювання;

2) тимчасовий розлад психічної діяльності;

3) недоумство;

4) інший хворобливий стан психіки.

Для наявності медичного критерію достатньо одного із зазначених видів психічного розладу здоров'я особи.

Стан неосудності виключає вину особи у вчиненні злочину, умисел чи необережність в її поведінці, оскільки без цієї обов'язкової ознаки суб'єктивної сторони не існує складу злочину і немає підстав для притягнення особи до кримінальної відповідальності ідо неї не застосовують покарання.

До особи, яка вчинила передбачене Кримінальним кодексом України суспільно небезпечне діяння, застосовуються примусові заходи медичного характеру.

Обмежена осудність (ст.20 КК) - характеризується тим, що особа під час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого КК, не могла в повній мірі усвідомлювати свої дії (бездіяльність) та (або) керувати ними внаслідок через наявний в неї психічний розлад. Обмежено осудна особа підлягає кримінальній відповідальності і до неї застосовується покарання, але за рішенням суду до неї можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру.

Вік особи - це такий календарний період психофізіологічного розвитку особи, з яким пов'язані біологічні, соціально-психологічні та правові наслідки юридичного статусу особи.

У ч.І ст.22 КК зазначено, що кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років.

В переважній більшості кримінальна відповідальність наступає з 16 років (ч.І ст.22 КК), з 14 років - при вчиненні злочинів, що мають підвищену суспільну небезпечність (ч.2 ст.22 КК), з 18 років - несуть кримінальну відповідальність військовослужбовці та службові особи, з 25 років - судді (ст.375 КК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]