Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП ЗЧ+++.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
858.62 Кб
Скачать

35. Багатооб’єктні злочини

На думку деяких вчених, між родовим і безпосереднім обєктом слід виділяти ще й видовий обєкт (суспільні відносини одного виду), тобто обєкт певного окремого виду злочину - крадіжки, вбивства, хуліганства тощо. Оскільки стаття КК передбачає (описує) не конкретний злочин, а його вид, то пропонується визнавати обєктом цього виду злочину не безпосередній (конкретний), а видовий обєкт, тобто обєкт певного виду. Безпосередній обєкт у такому разі є лише частковим випадком прояву, буття видового (окремого) виду суспільних відносин. Крім класифікації безпосередніх обєктів «по вертикалі», виділяють їх класифікацію й «по горизонталі». Сутність останньої полягає в тому, що на рівні безпосереднього обєкта розрізняють основний (головний) та додатковий обєкти. Це має місце тоді, коли одним і тим же злочином заподіюється шкода кільком видам суспільних відносин. Отже, йдеться про багатообєктні злочини, в яких одні безпосередні обєкти є основними, а інші - додатковими. Наприклад, при пошкодженні обєктів магістральних нафто-, газо-та нафтопродуктопроводів, якщо це спричинило загибель людей, інші нещасні випадки з людьми чи інші наслідки, передбачені ч. З ст. 292 КК, основним обєктом виступає нормальна робота зазначених трубопроводів, а додатковим - життя особи, її здоровя, власність, пожежна безпека, довкілля. Основним (головним) безпосереднім обєктом називаються ті суспільні відносини, посягання на які становить суспільну сутність злочину та заради охорони яких законодавець створив відповідну кримінально-правову норму. Завдяки основному безпосередньому обєкту визначається місце злочину в системі Особливої частини КК.

36. Поняття основного, додаткового, факультативного об’єктів злочину та їх співвідношення

Об'єктом злочину є суспільні відносини, які перебувають під охороною кримінального закону, на які посягає злочин, яким заподіюються або які ставляться під загрозу заподіяння суспільно небезпечної шкоди. Дообов'язкових ознак об'єкта злочину відносять суспільні відносини, до факультативних - предмет злочину і потерпілого від злочину.

Основний безпосередній об'єкт - це суспільні відносини, порушення яких складає соціальну сутність злочину, основний безпосередній об'єкт в вирішальній ступені визначає суспільну небезпечність конкретного злочину.

Додатковий безпосередній об'єктзлочину - це суспільні відносини посягання на які не являються суттю цього злочину, але вони порушуються, або ставляться в загрозу порушення поряд з основним безпосереднім об'єктом.

Факультативним безпосереднім об'єктом злочину визнаються суспільні відносини, які даний злочин в одних випадках порушує, а в інших не порушує.

Об'єкт злочину має важливе практичне значення: для відмежування злочинів від інших правопорушень; для визначення соціальної сутності злочину; для визначення суспільних відносин, які потребують кримінально-правової охорони; для класифікації всіх злочинів; для встановлення характеру та ступеня суспільної небезпечності злочину; для правильної кваліфікації злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]