Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
220.23 Кб
Скачать

29. Осн якісні риси України як суверенної, незалежної...

Конституція характеризує Україна як суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава (ст. 1). Ця стаття є однією з провідних, присвячених українській державності. Суверенітет є одним з ознак суверенної держави. Він надає можливість самостійно здійснювати через відповідні державні структури функції щодо формування та реалізації як внутрішньої, так і зовнішньої політики України. (Територіальна цілісність, едінний конституційний простір, громадянство, национальні збройні сили, міжнародна правосубєктність, офіційний статус державної мови, державні символи)

Демократична держава – народовладдя, принцип розділу влади, конститац закріплення.

Соціальна держава – обов'язок забезпечити кожному членові суспільства гідний сучасної людини мінімум соціальних благ

З суверенності України слідує і її незалежність. Незалежним може бути суверенна держава, яка має право самостійно вирішувати свої внутрішні і зовнішні справи без втручання в них будь-якого іншого держави.

30. Людина, її права і свободи як вища соціальна цінність

Найважливішим конституційним принципом є гуманізм правового статусу особи, гарантованість її прав і свобод. Цей принцип міститься, перш за все, в таких конституційних положеннях: Конституція України (ст. 3) розглядає людину, її життя і здоров'я, честь і гідність, безпека і недоторканність як найвищу соціальну цінність; права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і напрям діяльності держави, держава відповідає перед людиною за свою діяльність; утвердження і забезпечення прав і свобод людини є основним обов'язком держави; всі люди вільні і рівні у своїй гідності та правах, права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними; конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані, при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів, не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод; громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом, не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, матеріального стану, місця проживання, за мовними та іншими ознаками.

Конституційні права, свободи і обов'язки називають основними тому, що вони встановлюють найбільш важливі, істотні відносини і зв'язки між громадянином і державою. Тому цілком закономірно, що одним з перших розділів Конституції Україна є розд. 2 "Права, свободи та обов'язки людини і громадянина" (ст. 21 - 68). Перелік цих прав і свобод ширше в порівнянні з попередньою Конституцією, а їх вміст у переважній більшості більш об'ємно. До того ж права та свободи визнаються не лише за громадянами України, а й за іншими особами, які проживають на її території (іноземцями, особами без громадянства).

Інтереси захисту людини, її прав і свобод вимагають від держави активних дій і надання йому відповідних прав на випадок можливих порушень прав і свобод людини в повсякденному житті.

Людина, її права і свободи повинні захищатися державою за допомогою різноманітних норм матеріального та процесуального права, що й знайшло своє закріплення в подальших статтях Конституції (ст. 55, 56, 59-63).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]