Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
220.23 Кб
Скачать

82. Статус глави уряду. Акти Кабінету міністрів. Відповідальність уряду

Акти Кабінету Міністрів України. Згідно зі ст. 117 Консти­туції України Кабінет Міністрів України у межах своєї компетен­ції видає акти у формі постанов і розпоряджень, які є обов'яз­ковими до виконання.

Акти Кабінету Міністрів України, що мають нормативний харак­тер, видаються у формі постанов.

Акти Кабінету Міністрів з оперативних, кадрових, організацій­но-розпорядчих та інших питань, які не мають нормативного харак­теру, видаються у формі розпоряджень.

Проекти постанов Кабінету Міністрів України готуються на підставі: законів України; актів або доручень Президента України; актів Кабінету Міністрів України, рішень урядових комітетів, до­ручень Прем'єр-міністра України, Першого віце-прем'єр-міністра, віце-прем'єр-міністрів. Підготування проекту постанови може бу­ти ініційоване членами Кабінету Міністрів України, керівниками центральних органів виконавчої влади, Урядовим секретарем, Ра­дою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київсь­кою та Севастопольською міськими держадміністраціями.

Регламент Кабінету Міністрів України передбачає низку вимог щодо проектів постанов Кабінету Міністрів (підлягають експертизі Мін Юст, оподаткування – Мін фін тощо)

Постанови й розпорядження Кабінету Міністрів України наби­рають чинності від моменту їх прийняття, якщо не встановлено пізнішого терміну набрання ними чинності. Акти Кабінету Мініст­рів України, які визначають права та обов'язки громадян, набира­ють чинності не раніше дня їх опублікування в офіційних друко­ваних виданнях.

Акт Кабінету Міністрів України у повному обсязі або його окремі положення, визнані Конституційним Судом України неконсти­туційними, втрачають чинність з дня прийняття Конституцій­ним Судом України рішень про їх неконституційність.

Відставка Кабінету Міністрів України у зв'язку з прийнят­тям Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінету Мініст­рів України. Верховна Рада України за пропозицією Президента України або не менш як однієї третини від її конституційного складу може розглянути питання про відповідальність Кабінету Міністрів України та прийняти резолюцію недовіри Кабінету Мі­ністрів України. Питання про відповідальність Кабінету Міністрів України розглядається на пленарному засіданні Верховної Ради України не пізніше ніж через десять днів після внесення пропо­зиції, на яке запрошуються всі члени Кабінету Міністрів України. У разі розгляду питання про відповідальність Кабінету Міністрів України за пропозицією Президента України у пленарному засі­данні Верховної Ради України бере участь Президент України.

Резолюція недовіри Кабінету Міністрів України вважається прийнятою, якщо за це проголосувала більшість від конституцій­ного складу Верховної Ради України.

Питання про відповідальність Кабінету Міністрів України не може розглядатися Верховною Радою України більше ніж один раз протягом чергової сесії, а також протягом року після схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України або протягом останньої сесії Верховної Ради України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]