Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
220.23 Кб
Скачать

15. Юридичні Властивості ку

Юридичні властивості конституції: 1. її верховенство в системі законодавчих актів держави; 2. пряму дію конституції на всій території Україні; 3. на її нормах і принципах базується все поточне законодавство України; 4. особливий порядок її зміни і перегляду окремих положень (розділ XIII), 5. її правова охорона, яка здійснюється за допомогою інституту конституційного контролю.

16. Структура та Зміст ку.

Структура констітуції-це її внутрішня побудова: 1.преамбула 2.Основні Частина: поділяється на 14 розділів,. Вцілому 161 стаття. 3.Перехідні положення 15 розділ ВІН поділяється на 14 статей.

Зміст констітуції - це сукупність констітуційно-правових норм, принципів, інстітутів, Зміст Може бути: правовим (правові норми) Соціальні (ЩО регулюються ними).

17. Порядок введення констітуції в дію.

Порядок введення Конституції Україні в дію визначено в прикінцевих положеннях Основного Закону (розділ XIV). Конституція вступила в силу на підставі Закону "Про прийняття Конституції України і введення її в дію" від 28 червня 1996 року.

Введення Констітуції України в дію вімагає точного визначення дня, з Якого вона набуває чінності, оскількі з цього моменту суб'єкти державного и суспільного життя набуваються права та обов'язки, передбачені Констітуцією, а також почінається процес приведення чинного законодавства у відповідність з Констітуцією України та реформування державних органів. Порядок введення встановлюється самою Констітуцією. Вона набуває чінності з дня її Прийняття, тобто з 28 червня 1996 року (ст. 160).

Офіційне оприлюднення Констітуції України через Певний час після її Прийняття та Введення в дію пов'язано з необхідністю більш детального опрацювання констітуційної лексики, застосування чіткої Юридичної термінології, внесення уточнень відповідно до норм українського правопису при повній незмінності Вже прийнято юридичного змісту Констітуції.

Конституція України Була офіційно оприлюднено безпосередню після її підпісання, 12 липня 1996 Головою Верховної Ради України та Президентом України. День Прийняття Констітуції України візнано державним святом - Днем Констітуції України. Ця Конституція закріпіла і Юридично підтверділа історичний факт існування Української держави.

18. Порядок внесення змін и ДОПОВНЕННЯ до КУ.

1, 3, 13 розділи:

1 стадія: Внесення законопроекту:-президент, - не менше 2/3 депутатів від конст. Складу.

2 стадія: підготовка до попереднього схвалення або Прийняття ВРУ. Проходити в комітетах ВРУ.

3 стадія: Отримання висновка КСУ, Щодо відповідності законопроекту.

КУ Не може буті змінена, ЯКЩО Зміни передбачають скасування чи обмеження прав и свобод людини чи громадянина, або ЯКЩО спрямовані на ліквідацію незалежності чи на Порушення теріторіальної цілісності України. КУ Не може буті змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану. Законопроект про внесення ЗМІН до КУ Який розглядався ВРУ и закон не БУВ прийнятий Може бути поданий до ВРУ не раніше через рік з дня Прийняття Рішення Щодо цього законопроекту. ВРУ Протягом своїх Повноваження Не може 2-чі змінюваті одні й тіж Самі положення КУ.

4 стадія: попереднє схвалення ВРУ 2/3 нарордніх депутатів від конституц. Складу, Голосування поіменне.

5 стадія: призначення референдуму Президентом України.

Всі Інші розділи:

-Президент, - не менше 1/3 нар.депутатів від конституц. Складу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]