Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
220.23 Кб
Скачать

52 Конституція України про нормативне регулювання, що здійснює арк. Предмет її відання.

Питання нормативного регулювання були визначені ст. 137, 138 Конституції України.

Автономна Республіка Крим здійснює нормативне регулювання з питань:

1) сільського господарства і лісів;

2) меліорації і кар'єрів;

3) суспільних робіт, ремесел і промислів, благодійної діяльності;

4) містобудування і житлового господарства;

5) туризму, готельної справи, ярмарків;

6) музеїв, бібліотек, театрів, інших установ культури, історико-культурних заповідників;

7) транспорту загального користування, автодоріг, водопроводів;

8) полювання, рибальства;

9) санітарної і лікувальної служб.

Стаття 138 Конституції України визначає круг питань, віднесених до відання Автономної Республіки Крим, зокрема: призначення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, затвердження складу виборчої комісії Автономної Республіки Крим; організація і проведення місцевих референдумів; управління майном, що належить Автономній Республіці Крим; розробка, затвердження і виконання бюджету Автономної Республіки Крим на основі єдиної податкової і бюджетної політики України; розробка, затвердження і реалізація програм Автономної Республіки Крим з питань соціально-економічного і культурного розвитку, раціонального природокористування, охорони навколишнього Середовища відповідно до загальнодержавних програм; визнання статусу місцевостей як курортів; встановлення зон санітарної охорони курортів і інші.

Законами України Автономній Республіці Крим можуть бути делеговані і інші повноваження.

53. Система адміністративно-територіального поділу України.

Відповідно до ст. 133 Конституції України адміністративно-територіальний поділ України - цілісна система адміністративно-територіальних одиниць, що складається з Автономної Республіки Крим, областей, районів, міст, районів в містах, селищ і сіл.

вказані адміністративно-територіальні одиниці неоднорідні. Вони діляться на регіони (Автономна Республіка Крим, області, райони), і населені пункти (сіла, селища, міста).

Населені пункти діляться на сільські і міські. До сільських відносяться села і селища. До міських - міста і селища міського типу. У великих містах як адміністративно-територіальні одиниці виступають також відповідні частини цих міст - райони в містах.

Регіони об'єднують райони і міста-регіони, забезпечують реалізацію їх загальних інтересів. Відповідно до законопроекту, регіонами є Крим, області, міста-регіони.

Міста Київ і Севастополь мають спеціальний статус, який визначається окремими законами України.

Адміністративно-територіальний устрій України не є незмінним. Великі міста з чисельністю населення понад 1 мільйон постійно ставлять питання про перетворення їх в міста загальнодержавного значення.

Відповідно до п.13 ст. 92 Конституції України територіальний устрій України визначається виключно законом України.

54. Поняття виборів, їх види і соціальна функція.

Вибори в конституційному праві - це спосіб формування органу державної влади, органу місцевого самоврядування або наділення повноваженнями їхньої посадової особи шляхом голосування упов­новажених на те осіб і визначення результатів такого голосування встановленою більшістю голосів цих осіб за умови, коли на здо­буття кожного мандата, мають право балотуватися два та більше кандидатів.

Соціальне призначення виборів полягає в тім, що:

1. Вибори є вихідним принципом організації державного меха­нізму та системи місцевого самоврядування.

2. Вибори, проведені з дотриманням вимог Конституції Украї­ни та міжнародних стандартів, виступають необхідним засобом надання владі легітимного характеру. За їх допомогою народ ви­значає своїх представників в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, наділяє їх мандатом на здійснення у визначених Конституцією межах своїх суверенних прав.

3. Вибори відіграють визначальну роль у формуванні політич­ної еліти суспільства. Саме за допомогою виборів відбувається процес селекції політичних лідерів - громадяни наділяють влад­ними повноваженнями тих осіб, яким вони довіряють визначати основні напрями зовнішньої та внутрішньої політики держави, вважають гідними здійснювати керівні функції.

Види виборів. Вибори класифікують за різними підставами, зокрема:

1) залежно від того, які органи обираються, вибори поділяють­ся на парламентські (вибори народних депутатів), президентські (вибори Президента України) та місцеві - вибори депутатів місце­вих рад, сільських, селищних, міських голів;

2) залежно від того, обирається виборний орган повністю або частково, розрізняють загальні та часткові (коли обирається лише частина колегіального виборного органу влади) вибори;

3) залежно від підстав проведення вибори можуть бути чер­говими, позачерговими (достроковими), повторними, проміж­ними;

4) залежно від способу волевиявлення виборців вибори можна поділити на прямі та непрямі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]