Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
220.23 Кб
Скачать

33. Теоретичні концепції прав людини

1. Ліберальна (європейська) концепція прав людини базується на ідеяї природних, невідчужуваних прав людини та обґрунтовує необхідність конституційного визначення таких умов, які сприяли б вільному розвитку особи.

1) всі люди народжуються вільними і ніхто не має права відчжувати їхні природні права, а забезпечення та охорона цих прав -головне призначення держави;

2) свобода полягає у можливості людини робити все, що не завдає шкоди іншій людині, тобто свобода людини не може бути абсолютною, вона обмежується свободою інших людей. Основа свободи - рівність можливостей для всіх;

3) межі свободи можуть бути визначені лише законом який є мірою свободи: дозволено все, що не заборонено законом; Ф. Вольтер писав: «Свобода полягає в тім, щоб залежати тільки від законів»;

4) частина дозволеного визначається через права людини, які закріплюються конституцією з метою допомогти людині усвідомити свої можливості та орієнтувати державу на їх першочерговий захист, але конституційний перелік прав людини не може вважатися вичерпним;

5) обмеження прав людини можливе лише у виняткових випадках і здійснюється з метою сприяти загальному добробуту в демократичному суспільстві.

2. Колективістські концепції прав людини (марксистська, расистські тощо) засновані на визнанні пріоритету колективу (суспільства, класу, раси, нації тощо) стосовно до особи, а також на обґрунтуванні обмеженості прав людини суспільними інтересами. Подібні підходи є глибоко антидемократичними за суттю.

3. Ісламська (мусульманська) концепція, Основні ідеї ісламської концепції прав людини пов'язані з тим, що, по-перше, обґрунтовується статус мусульманина і не мусульманина чоловіка і жінки; по-друге, за мусульманським правом вселенський суверенітет належить Аллахові, людина не вільна розпоряджатися собою і всі її дії наперед визначені Аллахом, а це, у свою-чергу, дозволяє на підставі релігійних канонів виправдати обмеження прав людини.

4. Традиційні підходи до визначення статусу людини складаються звичаєвому праві окремих племен, а їхня особливість обумовлена особливістю звичаєвого права, яке є груповим правом: воно діє в рамках малих соціальних груп (плем'я, клан, рід, сім'я); для нього характерними є колективна відповідальність за порушення звичаєво-правових приписів, а реалізація суб'єктивних прав здійснюється колективно, відповідно, ці особливості визначили і специфіку правового статусу індивіда у звичаєвому праві.

Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р., в преамбулі якої наголошується на необхідності всебічного забезпечення прав і свобод людини. Своє логічне завершення цей процес дістав у Конституції України 28 червня 1996 р., яка встановила новий конституційний статус людини і громадянина на основі положень сучасної ліберальної концепції прав людини згідно із загальновизнаними світовим співтовариством нормами в галузі прав людини.

34. Конституційний статус людини і громадянина

Правовий статус особистості – це юридичне закріплення положення особистості в державі і суспільстві.

Структура правового статусу особи складається з наступних елементів: а) правові норми і правові відносини; б) суб'єктивні права, свободи і юридичні обов'язки; в) громадянство; г) правові принципи і юридичні гарантії; д) законні інтереси; е) правосуб'єктність; ж ) юридична відповідальність.

Загальні прінціпі До них відносяться: а) рівноправність громадян; б) найвища соціальна цінність прав людини і громадянина; в) невичерпність і неможливість скасування прав і свобод; г) вільний і всебічний розвиток особистості; д) єдність прав і обов'язків; е) неможливість позбавлення громадянства і права змінити громадянство; е) неможливість вигнання громадян за межі України та видачі іншій державі; ж) іноземці та особи без громадянства користуються передбаченими законом правами і свободами; з) дотримання Конституції і законів України, виконання іноземними громадянами та особами без громадянства інших обов'язків , передбачених законом; і) надання іноземцям права притулку. Рівноправність громадян передбачає: а) рівність перед законом; б) рівність прав жінки і чоловіка; в) рівність громадян будь-якої національності.

Принцип визнання прав людини і громадянина найвищою соціальною цінністю означає:

а) людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю; б) права, свободи і гарантії людини визначають зміст і спрямованість діяльності держави; в) утвердження і забезпечення прав людини є головним обов'язком держави; г) держава відповідає перед людиною за свою діяльність (ст. 3 Конституції України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]