Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
220.23 Кб
Скачать

8. Поняття и предмет науки кп

Наука конституційного права - це сукупність наукових теорій і системи знань, гіпотез, поглядів з питань конституційного права, викладених у монографіях, статтях, наукових доповідях.

Як галузеві юридична наука Конституційне право своїм предметом має насамперед державний лад країни як суверенної демократічної правової держави, головному завдання якої є побудова цівілізованого громадянський суспільства.

Іншімі словами, об'єктом наукового дослідження цієї галузі є констітуційні (державно-правові) відносини, відповідні правові норми та інститути, державно-політичні, соціально-економічні й Інші Інституції, зумовлені природою та змістом влади народу України, а також політичні и правові погляди й уявленням.

9. Методологія науки кп

Методологія - це вчення про методи пізнання, теоретичне обгрунтування використовуваних у науці методів и способів пізнання; теорія методів, сукупність певних теоретичних принципів, логічних прийомів і конкретних способів дослідження явищ; система певних теорій, гносеологічніх та онтологічніх принципів, законів и категорій, які опосередковують загальні властивості й зв'язки буття і наукового пізнання.

Методологія науки Конституційного права спрямована на практику. Вона Дає наукове обгрунтування діяльності державних органів, народних депутатів, інститутів самоврядування. Методологічна підготовка спеціалістів з Конституційного права має Своїм Завдання Озброєння їх необхідними знаннями, які принесуть практичну віддачу.

У науці Конституційного права з успіхом вікористовуються здобутками і методи соціології, психології, кібернетики, синергетики ТОЩО. При цьому треба мати на увазі, Що в науці, сістемі знань взагалі Є два рівні - емпіричний і теоретичний.

Справжньою основою методології Конституційного права має буті загальнонауковий метод як метод наукового світоспрійняття и загально логічного осмислення інформації. Основою методології повінні буті загальнолюдські цінності й уявленням, які виробляє людство протягом тисяч РОКІВ свого розвитку.

Зазнає Певного переглядання чи не найголовнішій постулат марксизму-ленінізму: примат класового підходу, Яким Було пронизанность все Радянське правознавство, в тому чіслі Конституційне право.

Спеціальніх методів, Як правило, значная кількість, оскількі розмаїта сама констітуційно-правова матерія. Серед них - системний та соціологічній метод, метод кількісного та якісного аналізу, порівняльний, історичний, формально-логічний (догматичний) метод та ін.

Складні й динамічні процеси, що відбуваються у сфері функціонування механізму народовладдя в нашій Країні, ставлять питання про Нові підході до осмислення й оцінкі державно-правових (констітуційніх) явищ. Один із кроків у цьому напрямі - Нові, нетрадиційні підході до самої методології державно-правової науки, до тих її зрозуміти и категорій, які не так давно вважалася незміннімі.

Зокрема, Варто по-новому, глибше й крітічніше оцініті и Значення матеріалістічної діалектики як методологічної основи державно-правової (констітуційної) науки; Дещо інакше глянути на історичні, соціологічні, порівняльно-правові та Інші методи Дослідження констітуційної матерії: діяльнісний, багатофакторній ТОЩО. Між іншім, ціну стосується усіх юридичних наук, но найбільше - науки Конституційного права, роль и Значення якої віняткові, оскількі в центре її УВАГА найістотніше в суспільних відносінах-Відносини влади, владарювання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]