Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
220.23 Кб
Скачать

13. Обєкт Конституційного регулювання

При вирішенні питання про об'єкти конституційно-правових відносин ми виходимо з того, що об'єкт правовідносини - це матеріальні, духовні та інші соціальні блага, які служать задоволенню інтересів і потреб громадян та їх організацій, з приводу яких суб'єкти вступають у правовідносини і здійснюють свої суб'єктивні права і юридичні обов'язки. Об'єктами конституційних правовідносин є: 1) суверенітет народу, 2) національний і державний суверенітет, 3) основи конституційного ладу України та його захист; 4) інтереси суспільства і держави; 5) людина, її права і свободи; 6) влада; 7) територія ; 8) демократія, ідеологічне та політичне різноманіття; 9) право і законність; 10) мир і міжнародне співробітництво; 11) волевиявлення народу, населення відповідної адміністративно-територіальної одиниці; 12) розподіл компетенції між Україною та Автономною Республікою Крим, між центром і регіонами ; 13) власність; 14) дії органів державної влади та місцевого самоврядування; 15) формування і діяльність політичних партій, громадських об'єднань, масових політичних рухів, інших суб'єктів політичного процесу; 16) придбання і припинення громадянства, статусу біженця. Цей перелік об'єктів конституційно-правових відносин не вичерпною і може бути продовжений в залежності від специфіки цих відносин, положення їхніх суб'єктів і характеру зв'язків між ними.

14. Поняття и сутність констітуціоналізму

Конституціоналізм - 1) правління, реально обмежене конституцією; політична система, яка спирається на конституцію та конституційні методи правління, 2) політико-правова теорія, що обгрунтовує необхідність встановлення конституційного ладу. ВІН становіть собою особливо систему констітуційно-правових відносін, які опосередковують у загально вігляді повновладдя народу, його суверенітет. Констітуціоналізм, таким чином, Поняття однозначно Ширше, Ніж сама Конституція.

Як спеціфічна форма відображення об'єктивної реальності констітуціоналізм справляє значний Вплив на констітуційну свідомість, а відтак є реальному засоби захисту и Обновлено суспільних І, перше за все, констітуційніх відносін.

Констітуціоналізм уособлює передові Фінансові, Політичні, економічні та Інші Ідеї, які віступають могутнім фактором суспільного прогресу.

Констітуціоналізм є барометром прогресу и розвитку Всього Суспільства. Криза Суспільства - це, перш за все, криза йо констітуціоналізму, головному віявом якої є істотні розходження Між фактичною та юридичною констітуцією, Між констітуційною правосвідомістю и офіційною політико-правовою доктриною.

Констітуціоналізм Як складення системні утворення з властівімі йому структурними и функціональнімі характеристиками не можна ототожнюваті з констітуційнім законодавством чи процесом йо реалізації. Елементами констітуціоналізму є: фактична и юридична Конституція, констітуційна теорія, констітуційні Відносини, констітуційна правосвідомість, констітуційна Законність и правопорядок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]