Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Monografia_Oleg_PRAVKA.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

2. Реалізація соціально-політичного маркетингу через розвиток соціальної інфраструктури.

Соціально-політичний маркетинг може бути реалізований через стійку сукупність матеріально-речових елементів, що створюють умови для задоволення усього комплексу потреб (вітальних і соціально-діяльнісних) з метою відтворення людини і суспільства. У зв'язку з цим слід говорити про соціальну інфраструктуру.

Поняття «соціальна інфраструктура» є предметом розгляду багатьох науками, але загальноприйнятого визначення воно ще не отримало. Соціологічний підхід до тлумачення соціальної інфраструктури, що характеризує зв’язки матеріально-речового середовища і соціального суб’єкта (особистості, групи, класу, суспільства), застосовується в дослідженнях П.Сорокіна, О.Якуби. Значний внесок у розробку проблем соціальної інфраструктури внесли В.Афанасьєва, І.Бестужев-Лада, М.Борщевський, Н.Денисова, Д.Коган, І.Куксанов, В.Кураков, Н.Лапін, С.Фролов та інші [258].

У вітчизняній соціологічній літературі найбільш усталеним поглядом на соціальну інфраструктуру є дефініція, що характеризує її «як стійку сукупність матеріально-речових елементів, котрі забезпечують загальні та специфічні умови для раціональної організації основних видів діяльності людини в усіх сферах громадського життя. Вона характеризує взаємодію матеріально-речової сфери й соціального суб'єкта (особи, групи, класу, суспільства), тобто передбачає оцінку стану і можливостей її дослідження для задоволення індивідуальних, групових і громадських інтересів» [250, c.392].

Її функціями, з огляду на специфіку соціально-політичного маркетингу, є:

- розподілу матеріальних благ (торгівля, кредитування, страхування) та обмін ними;

- надання споживацьких послуг (житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування, пасажирський транспорт, зв'язок у частині обслуговування населення);

- охорона здоров'я населення (охорона здоров'я, санаторно-курортне обслуговування й відпочинок, соціальне обслуговування та суспільна підтримка населення);

- формування суспільної свiдомостi й наукового світогляду (освіта, мистецтво, релігія);

- управління та охорона громадського порядку (державне управління, громадські організації, органи охорони громадського порядку) [166].

У цілому галузь соціальної інфраструктури створює умови для раціональної та ефективної організації основних видів діяльності людини (трудової, побутової, суспільно-політичної, духовної й культурної).

Слід зазначити, що розвинена соціальна інфраструктура в сучасних соціальних державах має неоднаковий статус. Так, у державах добробуту ліберальної моделі досить велика частка соціального сектора обслуговування - це приватні об’єкти соціальної інфраструктури, тоді як у соціал-демократичній – це сфера піклування, насамперед, держави. Отже, розвиток соціальної інфраструктури має певні шляхи, які залежать від спрямованості й моделі соціальної політики, тому й завдання соціально-політичного маркетингу визначаються ступенем опікування державою цього сектора соціальної сфери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]