Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Monografia_Oleg_PRAVKA.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

4. Реалізація соціально-політичного маркетингу в соціальній роботі.

Значний внесок у розробку теорії соціальної роботи зробили В.Бочарова, С.Григор’єв, Л.Гуслякова, Н.Клименко, П.Павлюк, Н.Шмельова, Є.Холостова та інші; із західних дослідників слід відзначити Г.Бернера, Л.Юнссова, К.Уеллса, Ш.Рамона та Р.Саррі. Але питанню аналізу соціальної роботи як одного з напрямків реалізації соціально-політичного маркетингу в науковій літературі увага майже не приділялася [194].

Соціальна робота відноситься до тих видів діяльності, які поширюються на всі прошарки суспільства, незалежно від віку, статі, національної належності, політичних поглядів, релігійних переконань, освіти, і має на меті надання різносторонньої допомоги людям, що перебувають у скрутному становищі, зіткнулися з проблемами, які вони не можуть (або думають, що не можуть) вирішити самостійно [138]. Зазвичай соціальна робота зводиться до соціальної допомоги й захисту і може здійснюватися в межах адміністратівно-посадових процедур. Але в сучасних умовах суспільного життя різко зростає роль економічних механізмів регулювання соціуму. Просто допомагати таким людям — означає робити за них те, що вони сповна могли б зробити й самі, якби мали упевненість у собі й елементарні комунікативні та організаційні навички. Тому центр соціальної роботи упевнено зміщується від простої матеріальної та правової допомоги й захисту до створення умов реадаптації, реабілітації людини в мінливому сучасному світі.

Тому соціальна робота як один з напрямків реалізації соціально-політичного маркетингу має бути спрямована на вирішення не лише конкретних соціальних проблем суб'єктів та об’єктів соціально-державного маркетингу, але й на допомогу суб'єктам та об’єктам соціально-політичного маркетингу освоювати нові моральні цінності й норми, знаходити для себе сенс життя й духовно-моральні орієнтири. У зв'язку з цим соціальна робота має бути спрямована на гармонізацію міжособистісних стосунків, стосунків між особою та соціумом і, зрештою, на гуманізацію, стабілізацію соціуму, зниження соціальної напруженості.

З іншого боку, соціальна робота повинна передбачати вивчення закономірностей і принципів розвитку соціальних процесів. У цьому контексті вона кваліфікується як державна й позадержавна, професійна та суспільна, добровільна, заснована на високих духовно-моральних цінностях гуманістична діяльність у суспільстві з формування, задоволення та зміни попиту кінцевих споживачів на конкретні послуги з метою отримання прибутку або інших результатів підприємницької чи іншої суспільно корисної діяльності. Іншими словами, соціальна робота повинна передбачати ефективне надання соціальних послуг та підвищення якості обслуговування споживачів і послуг, сприяти гармонізації суспільних стосунків.

Соціальна робота як один з напрямків реалізації соціально-політичного маркетингу має бути орієнтована і на продукт, і на споживача одночасно, просування послуг на ринку, базисом при цьому має бути передбачення майбутніх потреб споживачів, змін у структурі споживчих настроїв і завчасна адаптація послуг відповідно до цих запитів при одночасному врахуванні вкрай індивідуалізованих запитів різних груп споживачів (сегментів ринку) в різних регіонах, передбачати загальне зниження ризиків для суб'єктів соціально-державного маркетингу.

Соціально-політичний маркетинг має реалізовуватись через різні форми соціальної роботи. Реалізація соціально-політичного маркетингу в контексті соціальної роботи включає в себе такі елементи:

- організаторська діяльність - це розподільна діяльність суб’єктів соціально-політичного маркетингу, мета якої - раціональний розподіл праці при наданні соціальних послуг, оптимальне використання засобів, способів стимулювання для якісного і своєчасного задоволення соціальних потреб;

- науково-пізнавальна діяльність, яка характеризує перш за все рівень наукової обґрунтованості соціально-політичного маркетингу, формулює цілі й загальний зміст розвитку соціальної сфери, її інфраструктури.

Отже, соціально-політичний маркетинг і соціальна робота тісно взаємопов'язані між собою. Вони характеризуються двома взаємозумовленими сторонами: науково-пізнавальною і практично-організаційною. Соціальна робота - це одна з форм реалізації соціально-політичного маркетингу, а соціально-політичний маркетинг - стрижень, орієнтир соціальної роботи.

Соціально-політичний маркетинг як пріоритетний напрям розвитку має передбачати гармонізацію відносин між різними надавачами та споживачами послуг. Іншими словами, слід говорити в цьому аспекті про соціальне партнерство.

При такому підході діяльність суб’єктів соціально-політичного маркетингу спрямовується передусім не лише на визначення й задоволення основних потреб населення, але й на пошуки альтернативних джерел їх фінансування. Для цього суб’єктам соціально-політичного маркетингу необхідно організувати конструктивний діалог стосовно співпраці з усіма секторами, що забезпечують соціально-економічну життєдіяльність суспільства, у тому числі з організаціями, котрі займають визначне місце на ринку суспільних послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]