Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А._практикум_укр_кінцевий_2013_(Восстановлен).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Ситуаційна задача

Труп гр. Данилова Романа Володимировича, 1957 р. народження, виявлений за місцем проживання. Зі слів дружини, ушкодження на тілі виникли внаслідок падіння. При судово-медичному дослідженні трупа встановлено: Шкірні покриви холодні на дотик. Трупне заклякання добре і рівномірно виражене. Трупні плями при дозованому натисканні бліднуть і відновлюються через 15-20 хв. Ознаки гниття не виражені. Обличчя одутле, синюшне. У правій скроневій ділянці садно невизначеної форми, розмірами 3х1,5 см, не вкрите кірочкою. На передній поверхні правої гомілки у верхній третині її довгасте вертикально орієнтоване садно розмірами 3х0,5 см, не покрите кірочкою. На передній поверхні лівої гомілки в середній третині її садно овальної форми, розмірами 3х1,7 см, не покрите кірочкою. Судини основи мозку на поперечних розрізах не спадаються, нерівномірно потовщені, з щільними бляшками, що місцями звужують просвіт їх на 15%. М’які мозкові оболонки повнокровні, дещо набряклі. Судинні сплетіння повнокровні. На поверхні розрізів мозкової речовини виступають множинні крапельки крові, що легко змиваються водою. З поверхні розрізів легенів стікає рідка темно-червона пінява кров у великій кількості. На внутрішній оболонці аорти велика кількість сіро-жовтих щільних бляшок діаметром до 0,8 см. Серце плюскле, розмірами 12х10х6 см. Вінцеві артерії серця на поперечних розрізах зяють, виступають над поверхнею розрізів, як «гусячі пера», внутрішня оболонка їх потовщена, містить жовто-сірі щільні бляшки, що звужують просвіт судин на 25-50%. Товщина м’язової стінки лівого шлуночка серця 1,4 см, правого 0,4 см. Серцевий м’яз тьмяний, в’ялий, коричнево-червоний, нерівномірного кровонаповнення, з білястими тонкими прошарками сполучної тканини. Тканина печінки на розрізах повнокровна. Селезінка на розрізі повнокровна. При судово-токсикологічному дослідженні в крові і сечі виявлений етиловий спирт в концентрації 2,1‰ і 1,5‰ відповідно. Судово-гістологічний висновок: Стенозуючий склероз інтра- і екстракардіальних гілок вінцевої артерії серця, периваскулярний і дифузний кардіосклероз, гіпертрофія, фрагментація і осередкові некрози м’язових волокон; периваскулярні крововиливи в міокарді; осередкове плазматичне просочення інтими вінцевої артерії серця. Помірно виражений артеріо- і артеріолонефросклероз. Венозне повнокров’я внутрішніх органів.

Завдання:

Скласти заключну частину до «Акта судово-медичного дослідження» трупа, враховуючи питання, що поставлені слідством перед експертом, а саме:

  1. Яка причина смерті гр. Данилова Р.В.?

  2. Чи є на трупі тілесні ушкодження, їх характер, локалізація, походження, механізм утворення, ступінь тяжкості, причинний зв’язок зі смертю?

  3. Яка давність настання смерті?

  4. Чи приймав незадовго до смерті алкоголь?

  5. Вказати категорію і вид смерті.

Варіант відповіді на ситуаційну задачу

Заключна частина

На підставі судово-медичного дослідження трупа гр. Данилова Романа Володимировича, 1957 р. народження, судово-токсикологічного дослідження крові і сечі з трупа, судово-гістологічного дослідження шматочків органів з трупа, зважаючи на обставини справи, доходжу таких висновків:

1. Смерть гр. Данилова Р. В. настала внаслідок хронічної ішемічної хвороби серця, що ускладнилася гострою коронарною недостатністю. Висновок про причину смерті підтверджується тим, що вінцеві артерії серця на поперечних розрізах зяють, виступають над поверхнею розрізів, як «гусячі пера», з наявністю атеросклеротичних бляшок на їх внутрішній оболонці, має місце звуження просвіту їх на ½, а також нерівномірністю кровонаповнення серцевого м’язу, характерною мікроскопічною картиною.

2. Садна в правій скроневій ділянці (1), на передній поверхні правої гомілки (1), на передній поверхні лівої гомілки (1) виникли незадовго перед смертю від дії твердого тупого предмета (предметів), переважно у вигляді тертя, в причинному зв’язку із смертю не стоять, за ступенем тяжкості тілесних ушкоджень мають ознаки легких.

3. Ступінь розвитку трупних змін (труп рівномірно холодний, трупні плями при натисканні блідніють і відновлюються через 15-20 хв., трупне заклякання добре і рівномірно виражене, ознаки гниття не виражені) відповідає давності настання смерті на момент дослідження в межах 16-24 годин.

4. При судово-токсикологічному дослідженні крові з трупа виявлений етиловий спирт в концентрації 2,1‰, якій, згідно методичним рекомендаціям «Судово-медична діагностика смертельних отруєнь етиловим спиртом» (Київ, 2004 р.), орієнтовно відповідає алкогольне сп’яніння середнього ступеня. В сечі виявлено етиловий спирт в концентрації 1,5‰.

Смерть ненасильницька ─ від захворювань органів кровообігу.

Судово-медичний експерт ПІДПИС Руденко Т. І.

Бланк відповіді на ситуаційну задачу