Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А._практикум_укр_кінцевий_2013_(Восстановлен).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Ситуаційна задача

З письмового відношення оперативного чергового відомо, що «18.11.2012 р. приблизно о 6 год. ранку під час сімейної сварки гр. Борисов П. З. отримав поранення лівої руки кухонним ножем». Зі слів потерпілого: вранці, під час сварки, при спробі відібрати ніж, йому порізали ліву руку. Меддопомога була надана бригадою швидкої допомоги. Сусіди викликали також міліцію, у супроводі співробітників якої потерпілий був доставлений для судово-медичного обстеження. На момент обстеження потерпілий скаржиться на біль в місці ушкодження. Дані судово-медичного обстеження: На лівому передпліччі в нижній третині його бинтова циркулярна пов’язка, просочена підсохлою кров’ю. Після зняття пов’язки на розгинальній поверхні лівого передпліччя в нижній третині вбачається рана веретеноподібної форми. При зведених краях рана набуває форми відрізка прямої лінії, розташованої уздовж передпліччя. Довжина рани при зведених краях 5,3 см; при тих, що розійшлися, довжина рани дорівнює 4,7 см, а відстань між краями в центрі рани, в місці їх найбільшого розходження − 1,5 см. Дно рани утворене м’язовою тканиною. З рани виділяється рідка кров в помірній кількості. Краї рани рівні, не здерті. Кінці рани при помірно розведених краях набувають гострокутної форми. В ділянці кінців вбачаються надрізи шкіри, орієнтовані відповідно поздовжнику рани, завдовжки біля верхнього кінця 0,7 см, біля нижнього 0,8 см. Ознаки запальної реакції не виражені. Рухи пальців і рухи кисті в променевозап’ястковому суглобі збережені, дещо обмежені, за словами обстежуваного, через болісність.

Завдання:

Ввизначити характер тілесних ушкоджень, їх походження, давність виникнення, ступінь тяжкості з обґрунтуванням.

Варіант відповіді на ситуаційну задачу

На момент судово-медичного обстеження гр. Борисова П. З. у нього виявлена рана лівого передпліччя. Властивості рани (веретеноподібна форма при краях, що розійшлися, і у вигляді відрізка прямої лінії при зведених, переважання довжини над глибиною, рівні, не здерті краї, гострокутні кінці з надрізами-насічками) свідчать про те, що вона заподіяна предметом, який має ріжучі властивості. Відсутність ознак загоєння рани узгоджується з обставинами справи, з яких відомо, що пошкодження було заподіяне за декілька годин до обстеження. Ушкодження відноситься до легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров’я тривалістю понад шість днів, але не більше ніж три тижні (п. 2.3.3. Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень).

Відповідь на ситуаційну задачу № ___

_______________________________________________________________________

____________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 18.