Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Удосконалення методів боротьби з гельмінтозами собак.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
2.8 Mб
Скачать

3.2. Результати власних досліджень.

3.2.1. Загальна характеристика господарства.

Робота виконана в умовах Кінологічного Центру ГУ МВС України в Донецькій області, який розташовано за адресою м. Донецьк вул. Лівобережна 68в.

В кінологічному центрі отримують від робочих батьків, та закупають підрощених цуценят лабрадор-ретриверів, курцхаарів, ротвейлерів, німецької та східно-європейської вівчарки, спанієлів. Ведеться базове навчання, підготовка до робіт у групах оперативно-розшукових собак, собак по пошуку вибухових речовин, собак по розшуку наркотичних речовин, та підготовка до змагань у відповідних робочих групах.

Загальна площа землекористування КЦ складає 4,7 га, у тому числі парні вигульні майданчики – 1,2 га, тренувальні площадки з перешкодами – 2,5 га, під будівлями та дорогою 1 га.

КЦ розташован в нежитловій частині м. Донецька в санітарній зоні Донецького Металургічного Заводу та примикає територією до частини патрульно-вартової служби та кінної міліції.

Розпорядок робочого дня працівників КЦ - цілодобовий. Робочі зміни «доба-три доби». График роботи ветеринарної служби КЦ з 8.00 до 17.00.

Ветеринарна служба відноситься до вільного найму і очолюється головним ветеринарним лікарем. Фахівцями ветеринарної медицини складається план ветеринарних заходів, у якому відображені всі загально-профілактичні і протиепізоотичні заходи. Проведена ветеринарною службою робота реєструється в спеціальних журналах: з обліку епізоотичного стану підприємства, проведених діагностичних досліджень, реєстрації вакцинацій і лікувальних обробок, дезінфекції, дератизації.

Будівлі КЦ включають до себе головний та технічний корпуса. Перший поверх головного корпусу займають учбовий клас, офіс-кабінети начальнику Кінологічного центру, бухгалтерії, старших інспекторів-кінологів, ветеринарного лікаря, дежурна. Другий поверх це житлові кімнати для проживання командированих, відпочинку, кухня та їдальня. Технічний корпус складається з родільного відділення для тварин, ізолятору, кімнати діжурного, прийомного кабінету ветеринарного лікаря, кухні для тварин, котельної, складу.

Всього в КЦ 64 собаки, у тому числі: 37 сук та 27 кобелів. Згідно з технологію розмноження яка прийнята на КЦ, в зимово-весняний період (який є і періодом проходження виробничої практики) в’язок та закупівель цуценят не проводиться. Тому поголів’я собак складається з тварин віком від 5 місяців до 10 років. Тварини віком старші за 10 років знімаються з балансу. Середня ціна цуценя німецької вівчарки при постановці на баланс 200 гривень.

Тип утримання собак в КЦ вольєрний: кожна тварина закріплена за критим вольєром обладнаним дерев’яним настом та будкою і маючим вихід до парного вигульного майданчику.

Для забезпечення тварин енергією і поживними речовинами, росту і розвитку організму необхідні корми, які є вихідною сировиною. В раціон годівлі службових собак входять крупи для приготування каш, м’ясо другого сорту, спеціалізовані корма для собак «Pedigree» та кормові мінеральні і вітамінні добавки.

Годівля дорослого поголів’я тварин у теплу пору року – дворазова, при температурі повітря нижче -5° для короткошерстних порід – триразова. Молодняк до 8 місяців знаходиться на підгодівлі.