Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Удосконалення методів боротьби з гельмінтозами собак.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
2.8 Mб
Скачать

3.2.5. Діагностика і диференційний діагноз.

Діагноз на кишкові гельмінтози собак на підприємстві встановлювали комплексно. Враховували дані епізоотології, клінічний прояв інвазії, остаточний діагноз встановлювали на підставі виявлення самих гельмінтів чи їх яєць.

За результатами копроскопічних досліджень встановлювали екстенсивність і інтенсивність інвазії гельмінтозів у різних вікових групах. Дані щодо епізоотології кишкових гельмінтозів собак докладно викладені нами в розділі 3.3.4.

Клінічний прояв кишкових гельмінтозів у більшості випадків не характерний і спостерігається при інтенсивному ступені інвазії, причому частіше у цуценят. Це пов’язано з міграцією личинок токсокар. Разом з тим поставити діагноз по клінічних ознаках хвороби практично неможливо.

При кишкових гельмінтозах відмічали розлади травлення: спотворення апетиту, проноси (іноді з виділенням гельмінтів), що нерідко змінювалися запорами, блювота.

При виконанні роботи нами були освоєні методи спеціальної та диференціальної діагностики кишкових гельмінтозів собак. Виявлені яйця токсокар були круглі, темно-коричневого кольору, з комірчастою зовнішньою оболонкою, незрілі, середніх розмірів (0,068 – 0,075 мм). Яйця токсаскарисів були круглі, світло-сірого кольору, з товстою гладенькою оболонкою, незрілі, середніх розмірів (0,075 – 0,085 мм). Знайдені яйця унцинарій овальної форми, містили усередині зародок у виді куль дроблення (0,078 – 0,083 мм). Зрілі членики дипілідіозу подібні до насіння огірка. Матка з округлими коконами подвійна, відкривається по краях тіла В коконах видно округлі дрібні яйця сірого кольору.

Яйця унцинарій диференціюють від яєць кишкових нематод – анкілостом, які мають овальну форму, сірого кольору, стронгілідного типу, (0,06 – 0,08 х 0,04 – 0,05 мм). Яєць анкілостом не виявили, тому анкілостомоз собак виключили.

Широко поширенне захворювання собак – трихуроз. Паразити локалізуються у тонкому кишечнику тварин викликаючи розлади травлення та інтоксикацію. Яйця трихурисів мають характерну бочкоподібну форму, з пробочками на полюсах, вкриті гладенькою оболонкою жовтого або коричневого кольору, незрілі (0,083 – 0,093 х 0,037 – 0,04). Яєць трихурисів виявлено не було і трихуроз виключили.

3.2.6. Ефективність препаратів Прател, Альбендазол як монопрепаратів та в сукупності з імуномодулятором Катозал 10%.

Для боротьби з кишковими гельмінтозами собак застосовують різні препарати. Сучасні схеми лікування повинні задовольняти вимогам терапії та профілактики, мати широкий спектр дії, бути мало токсичним, не мати тератогенної дії.

За час проходження виробничої практики нами було встановлено, що собаки підприємства інвазовані на токсокароз, токсаскароз, унцинаріоз та дипілідіоз. Вивчення ефективності антгельмінтних препаратів в умовах конкретної установи, з’ясування їх ефективності при змішаних гельмінтозах собак та потенціювання їх дії імуномодулятором має велике практичне значення.

В даний час в Україні є реальна потреба в доступних та діючих антгельмінтних препаратах, та схемах лікування які б забезпечували тривалий період реінвазії. Нами вивчено антгельмінтну ефективність Альбендазолу 10%, Прателу, як монолікування та у комплексі з імуностимулятором Катозал 10%.

Для дослідів взяли 36 собак, які були інвазовані кишковими гельмінтозами: токсокарозом, токсаскарозом, унцинаріозом, дипілідіозом.

Собакам першої дослідної групи застосовували Альбендазол одноразово. Тварини другої дослідної групи отримували Альбендазол у таблетках одноразово, та Катозал на протязі 5 днів, враховуючи день дегельмінтизації. Собакам третьої дослідної групи з кормом згодовували Прател з розрахунку одноразово. 9 собакам четвертої групи з кормом згодовували Прател одноразово та Катозал на протязі 5 днів, враховуючи день дегельмінтизації.

Виведення імагінальних стадій гельмінтів спостерігався через 16-32 години після згодовування препаратів.

Отримані результати дослідів відображені у таблиці 3.2.6.1

Через три та шість тижнів після проведених лікувально-профілактичних заходів були проведені додаткові гельмінтоскопічні та гельмінтоовоскопічні дослідження для з’ясування екстенсефективності, інтенсефективності та строків реінвазування тварин.

Аналіз даних таблиці 3.2.6.1 свідчить про те, що випробувані антгельмінтні препарати мають неоднакову ефективність проти нематодозної та цестодозної інвазії. Екстенсефективність Альбендазолу 10% у дозі 0,5 г/15 кг маси тіла тварини при однократному задаванні з кормом склала 94,4%. В пробах калу двох собак через 3 тижня після дегельмінтизації були знайдені поодинокі кокони дипілідіозу, по 2 – 3 в декількох полях зору. Інтенсефективність склала 90,6%.

Таблиця 3.2.6.1. Ефективність Альбендазолу, Прателу, у тому числі разом з імуностимулятором Катозал, при змішаних гельмінтозних інвазіях собак

Група тварин

Кількість голів в групі

Препарат, доза

Екстенсивність інвазії, %

Інтенсивність інвазії (кільк. яєць в пробі)

ЕЕ, %

ІЕ, %

до лікув ання

через 3 тиж. після лікування

до лікування

через 3 тиж. після лікування

1

9

Альбендазол 10% у таблетках, 0,5 г/15 кг ваги тварини (5 мг/ кг маси тіла) одноразово

100

5,6

5-32

2-3 кокони дипілі-діозу

94,4

90,6

2

9

Альбендазол 10% у таблетках, 0,5 г/15 кг ваги тварини (5 мг/ кг маси тіла) одноразово + Катозал 10% 1 мл/10 кг маси тіла 5 днів

100

2,8

11-48

0-1 коконів дипілі-діозу

97,2

97,9

3

9

Прател, 1 таб/10 кг маси тіла, одноразово

100

-

15-62

-

100

100

4

9

Прател, 1 таб/10 кг маси тіла, одноразово + Катозал 10% 1 мл/10 кг маси тіла 5 днів

100

-

6-51

-

100

100

Ефективність Альбендазолу 10% у дозі 0,5 г/15 кг маси тіла тварини, однократно, сумісно з Катозалом 10% у дозі 1 мл/10 кг маси тіла протягом 5 днів склала 97,2%. В пробах калу однієї собаки були знайдені кокони дипілідіозу по 1 – 2 в декількох полях зору. Інтенсефективність склала 97,9%.

Застосування Прателу у дозі 1 таб/10 кг маси тіла, одноразово, як моно препарату та сумісно з Катозалом 10% у дозі 1 мл/10 кг маси тіла 5 днів призвело до одужання всіх тварин третьої та четвертої дослідних груп. Екстенс- та інтенсефективність препарату при змішаних нематодозно-цестодозних інвазіях склали 100%.

Аналізуючи дані таблиці 3.2.6.2, можна зробити висновки, що у тварин, які підверглись обробці Альбендазолом та Альбендазолом разом з курсом Катозалу (групи 1 і 2) інтенсивність інвазії дипілідіозом продовжила збільшуватись з часом і через 6 тижнів після проведення лікувальних заходів склала 5 – 19 та 1-8 коконів дипілідіозу відповідно.

Через шість тижнів після лікувальних заходів було проведено додаткове дослідження проб калу взятих від цих тварин. Результати наведені у таблиці 3.2.6.2.

В групі тварин 3, що отримували Прател, як моно препарат через 6 тижнів у 2 тварин відмітили реінвазію збудником унцинаріозу в слабкому прояві.

Застосування Прателу в асоціації з Катозалом в групі 4 призвело до оздоровлення всіх дослідних тварин і через 6 тижнів.

Обидва препарати показали високий лікувальний ефект при кишкових нематодозах собак. Трохи нижчі результати Альбендазолу можна пояснити тим, що він не є специфічним препаратом для лікування цестодозів, збереженням яєць збудника в личинках бліх та використовуванням саме цього препарату для лікувально-профілактичних заходів протягом останніх декількох років.

Рання реінвазія собак групи 3, відбулась завдяки збереженню збудника в навколишньому середовищі та пригніченому стану імунної системи тварин. Имуносупресивний стан організму дегельмінтизованих тварин пояснює, також скоріший розвиток інвазії у тварин групи 1.

Таблиця 3.2.6.2. Результати досліджень проб фекалій від дослідних тварин через 6 тижнів після лікування.

Група тварин

Кількість голів в групі

Препарат, доза

Інтенсивність інвазії (кільк. яєць в пробі)

через 3 тижня після лікування

Через 6 тижнів після лікування

1

9

Альбендазол 10% у таблетках, 0,5 г/15 кг ваги тварини (5 мг/ кг маси тіла) одноразово

2-3 кокони дипілідій

5-19 коконів

дипілідій

2

9

Альбендазол 10% у таблетках, 0,5 г/15 кг ваги тварини (5 мг/ кг маси тіла) одноразово + Катозал 10% 1 мл/10 кг маси тіла 5 днів

0-1 коконів дипілідій

1-8 коконів

дипілідій

3

9

Прател, 1 таб/10 кг маси тіла, одноразово

-

1-2 яйця унцинарій

4

9

Прател, 1 таб/10 кг маси тіла, одноразово + Катозал 10% 1 мл/10 кг маси тіла 5 днів

-

-

Отримані результати показали, що в умовах установи найбільш ефективними при змішаних гельмінтозах собак виявилися Прател та Альбендазол у схемах з імуностимулятором Катозал.