Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / конфлітологія.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
131.19 Кб
Скачать

Тема 1. Управлінська етика та її складові

1.     Суть та значення управлінської етики.

2.     Складові управлінської етики.

3.     Управлінська етика як складова ефективної ділової взаємодії.

 

1. Суть та значення управлінської етики

         Етика управління останнім часом починає зазнавати істотні метаморфози. Це пов'язано з серйозною переоцінкою цінностей, з усвідомленням того, що проблеми сьогодення і майбутнього не можна вирішувати за допомогою рецептів минулого.

         В даний час йдуть в тінь такі загальновизнані цінності, як слухняність, ієрархія, дисципліна, кар'єра, влада, централізація і інші. На самий передній план приходять такі цінності як самовизначення, колектив, участь, орієнтація на потреби, особистість і її розкриття, творчість, інновації, здатність до компромісів, децентралізація. Зміна ціннісних орієнтирів привнесло радикальні зміни в етику бізнесу, в теорію і практику менеджменту.

         Значення етики, найсуворішого дотримання етичних норм і уявлень різко зросла. Етичні правила грають в умовах сучасної України особливу роль, причому не тільки при спілкуванні людей в рамках бізнесу, але особливо у взаєминах в трудових колективах, перш за все в контактах між собою керівників, а також в робочих і неформальних взаємовідносинах керівників з підлеглими їм працівниками. Багато в чому це пов'язано з особливостями стану сьогоднішньої економіки. В обстановці невизначеності (коли невідомо, що можна і що не можна) підприємцю функціонувати дуже складно, набагато важче, ніж в умовах звичайного ринкового господарства.

         Економічна мета підприємництва – опосередкування особистого інтересу кожного співробітника підприємства, яке забезпечує інтеграцію колективу для досягнення спільної мети, створює основу для морального менеджментуСьогодні найбільш ефективно таке управління, яке спрямоване на підвищення ролі людського фактора. Націлене на людину, на особистість управління забезпечує вільний розвиток кожного працівника, задоволення його особистих інтересів, задумів, сподівань, розкриває ініціативу, творчі здібності кожного члена колективу. Такий менеджмент іменується моральним, оскільки базується на моральних засадах, на сукупності інтересів, орієнтований на розвиток людських відносин, в фундаменті яких закладені культура, свобода і ініціатива. У кожної компанії формується своя «філософія» управління, що відображає рівень управлінської етики та культури. Якщо сьогодні в центрі уваги менеджменту знаходиться людина, його особисту гідність, визнання заслуг, максимальне використання його потенціалу, то таке управління – найсучасніше, моральне, етично коректне.

         Управлінська етика – це система етичних знань і практичних рекомендацій, які орієнтовані на управлінську діяльність.

         Основними принципами сучасної управлінської етики є колективізм, соціальна справедливість, єдність слова і справи.

         Актуалізація ролі управління як виду суспільної діяльності зумовила широке використання досягнень багатьох наук, серед яких провідне місце посідають «поведінські науки». До них відносяться ергономіка, психологія та соціологія управління. Поряд з названими «поведінськими науками» все більше актуалізується інтерес до етичних проблем. Саме вирішенням таких питань займається  така наука як етика управління чи управлінська етика.

         У західних країнах опрацьовано багато різних рекомендацій, які стосуються «людських відносин», «етичних кодексів» для керівників, книг з етики службового і неслужбового спілкування. В основному це ретельно відпрацьований інструмент управлінського впливу на свідомість людей у процесі сумісної праці. Менеджери відносяться до нього з повагою.

         Вирішальними умовами досягнення економічного прискорення в розвитку нашого суспільства є працелюбство, творчість, діловитість, талант і зростаюча професійна майстерність людей. В активному заохоченні зазначених якостей людей все більшого значення набувають моральний підхід і рівень свідомості працівників. Треба акцентувати увагу на якостях, які мають соціальну небезпеку. Це нескромність менеджера, несправедливість, нечесність, інші вади.

         Актуальною проблемою управлінської етики є створення системи відповідних моральних цілей і мотивів у членів трудового колективу і забезпечення її функціонування.

         Управлінська діяльність – це ланцюг рішень, що постійно приймаються і які повинні бути морально обґрунтованими. Необхідно передбачати все, щоб виключити будь-які моральні втрати.

         Удосконалення управління неможливе без оволодіння механізмами моральної регуляції. У виробничих колективах існує складана система механізмів регуляції поведінки людей. Усе більш ефективним стають такі економічні механізми регулювання, як господарський (комерційний) розрахунок, матеріальне стимулювання праці та застосування прогресивних форм її оплати, але ці механізми регулювання поведінки спрацьовують лише тоді, коли найкращим чином проявляються такі моральні якості людей, як совість, професійна честь і обов'язок, моральна відповідальність за свої вчинки і справи інших.

         У цьому зв'язку актуальною проблемою управлінської етики є створення системи відповідних моральних цілей і мотивів у членів трудового колективу і забезпечення її функціонування.