Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / конфлітологія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
131.19 Кб
Скачать

5. Основні етапи розробки та впровадження етичного кодексу

 

Основними етапами розробки та впровадження етичного кодексу є:

1. Дослідження і діагностика ситуації: виявлення потенційних сфер конфлікту інтересів, протиріч всередині організації та в її зовнішніх зносинах – з клієнтами, партнерами. Визначення областей можливих порушень, пов'язаних, наприклад, з грубістю персоналу, розкраданнями та ін. На цьому етапі здійснюється формулювання мети кодексу.

2. Розробка концепції: керівництво компанії створює образ ідеального співробітника і описує його бажану поведінку в конфліктних і складних етичних ситуаціях. Залежно від особливостей організації формується структура кодексу: зміст, глави. На цьому ж етапі складається проект тексту кодексу. Таким чином створюється база власних уявлень про етичні норми в компанії.

         Подальша робота доручається службі персоналу, яка формулює основні положення етичного кодексу. При розробці етичного кодексу доцільно залучити до обговорення його положень співробітників всіх рівнів. При цьому з'ясовуються проблеми профессіональноетіческого характеру, що виникають у повсякденній діяльності співробітників, класифікується і на конкретних прикладах описується бажане і небажане поведінка персоналу. Таким чином закріплюються неписані правила, які існують в будь-якій компанії, – від вимог до одягу співробітників до норм взаємовідносин з клієнтами, конкурентами тощо. При розробці етичного кодексу слід враховувати, що його положення повинні бути здійсненні.

3. Обговорення, коректування і прийняття. Всіх співробітників знайомлять з проектом кодексу, прояснюють його необхідність для кожного працівника і компанії в цілому, отримують зворотний зв'язок про проект кодексу. Потім текст коректують і допрацьовують документ. Кодекс стверджує керівництво компанії.

4. Впровадження. Воно здійснюється за допомогою спеціально створеної системи, що включає наступні елементи:

• просування етичних стандартів поведінки всередині компанії;

• навчання співробітників (як застосовувати зафіксовані в кодексі норми);

• моніторинг виконання етичних норм і можливих порушень;

• реагування на порушення.

         Весь звіт етичних правил повністю приймається президентом компанії, який є гарантом їх виконання. Почавши з себе, він може вимагати того ж і з інших. Після прийняття та впровадження етичного кодексу при необхідності в нього можна вносити зміни та доповнення, які оформляються додатком до основного тексту етичного кодексу.

 

6. Значення етичного кодексу і його цілі

         Головна ідея кодексу – неформальний договір, в якому сторони добровільно беруть на себе певні зобов'язання. Корпоративний кодекс повинен бути складений так, щоб відображати реальні цінності і моральні стандарти, поширювані по вертикалі – від керівників до підлеглих. У співробітників, що орієнтуються на ці стандарти, можуть з'явитися внутрішні усвідомлені мотиви не тільки помічати відхилення від декларованих норм поведінки, а й домагатися їх викорінення.

         Таким чином, основна стратегія втілення моральних вимог в практику корпоративних відносин – це створення сприятливої атмосфери з метою вироблення та впровадження цілей, цінностей і нормКорпоративний кодекс – нормативна система для упорядкування спільної   діяльності, яка має характер конвенції, колективного самомозобовязання. Кодекс свідчить про прихильність організації моральним принципам, що важливо не тільки для її репутації, але і для працівників організації, які можуть апелювати до кодексу, якщо їм дають розпорядження, що суперечить вимогам кодексу. Чіткі загальнозначущі правила, позначені в кодексі, мінімізують залежність працівника від свавілля керівництва, на їх основі можна створити рівноцінні, справедливі умови для діяльності всіх агентів.

         Етичні кодекси виступають не тільки способом усвідомлення професійної ідентичності і важливим елементом саморегуляції та самоорганізації трудового колективу, але свідчать також про ступінь розвитку громадянського суспільства (як комунікативного)У етичних кодексах виражаються практичні потреби в самоорганізації, характерні для будь-якої спільноти і мають ціліусвідомлення власної ідентичності, мотивування співробітників, регулювання різних форм взаємодії, інтеграція, підвищення економічної ефективності.